Véget ért a Sportinno, ezer fölött a látogatók száma
2023. október 6.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Összesen több mint ezren látogattak el a VI. Sport és Innováció Konferencia NEKA-s és TF-es rendezvényeire, és a remek témáknak köszönhetően végig telt házzal futott az esemény.

Véget ért a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem (TF), a balatonboglári Nemzeti Kézilabda Akadémia (NEKA) és a Kézilabda-specifikus Módszertani Központ közös eseménye, a VI. Sport és Innováció Konferencia, amelynek mottója „Az edzők képzésének innovatív módszerei” volt.

A háromnapos eseménynek a Nemzeti Kézilabda Akadémia (október 4., Balatonboglár) és a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem (október 5. és 6., Budapest) adott otthont.

Fontos hangsúlyoznunk, hogy a rendezvény kiemelt együttműködő partnere a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) volt, míg fővédnök tisztét a MOB elnöke, az olimpiai bajnok Gyulay Zsolt töltötte be.

Az október 4-i, balatonboglári helyszínre 370-en látogattak el, ami leginkább annak köszönhető, hogy a szervezők egyedülálló programkínálattal várták az érdeklődőket. Az egész napos rendezvény délelőttjét kerekasztal-beszélgetés és tematikus előadások színesítették, délután pedig szakértői csoportok egyeztetőülései és további előadások következtek.

Ellátogatott a NEKA-ra többek között Chema Rodriguez, a magyar férfi felnőtt kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya és Golovin Vlagyimir, a magyar női felnőtt kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya is, és azt is jó leírni, hogy „erős” volt Bogláron a TF-es jelenlét.

Véget ért a Sportinno ezer fölött a látogatók száma

Október 5-én 400-an jelentek meg a Sportinno második napján a TF-en, ahol több mint 30 kiállító – beleértve jelentős hazai sportegyesületeket, szövetségeket és sportszervezeteket, illetve piaci szereplőket –, a Németh Ferenc-fotókiállítás és természetesen változatos programok várták az érdeklődőket. A fotótárlat középpontjában a kettős karrier bemutatása áll, hiszen mind a TF, mind pedig a MOB egyaránt fontosnak tartja a témát. 

A második nap előadóvendége volt többek között dr. Kemény Dénes háromszoros olimpiai bajnok vízilabdaedző, Frank Dick, a kétszeres olimpiai aranyérmes brit tízpróbázó Daily Thomson korábbi edzője, a Nemzetközi Atlétikaiedző-akadémia és az Atlétikai Edzők Európai Szövetségének elnöke – mindketten rendkívül inspiráló előadásban mutatták be az edzőképzés kihívásait. Prof. dr. Csépe Valéria, a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság elnöke a kognitív tudomány oldaláról közelítette meg az edzőképzés fontosságát.

Ezen a napon – Baji Balázs világbajnoki bronzérmes és Európa-bajnoki ezüstérmes magyar gátfutó jelenlétében – mutatták be a TF-en a kapuit hamarosan megnyitó Sportmedicina Központot, délután pedig remek szekcióülések töltötték meg a termeket.

Október 6-án, pénteken is sokan érkeztek a konferenciára. Nagyjából 300-an, és öröm volt látni, ahogy ismét csordultig megtelnek a termek nemcsak TF-es, hanem más hazai egyetemek hallgatóival is a dr. Németh Endre tanszékvezető moderálta „Küzdősportok egy évvel Párizs előtt” című szekción, valamint a dr. Lacza Gyöngyvér vezetésével lefolyt „A népegészségügyi termékadó (chipsadó) átalakítása az aktív életmód támogatására” elnevezésű kerekasztal-beszélgetésen. Utóbbin részt vett Révész Máriusz Aktív Magyarországért felelős államtitkár is.

Véget ért a Sportinno ezer fölött a látogatók száma 2

Mire vége lett a kerekasztaloknak, nyolc hazai egyetem csaknem 400 hallatója gyűlt össze a TF aulájában, ahol a Sportszakos Hallgatók Sporttalálkozójának nyitóünnepségére került sor. A házigazda Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem és a társrendező ELTE mellett a Debreceni Egyetem, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem, a Miskolci Egyetem, a Nyíregyházi Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem és a Szegedi Tudományegyetem is képviselteti magát az immáron 69. alkalommal kiírt kétnapos sportendezvényen.

Pénteken és szombaton több helyszínen, az ELTE Bogdánfy úti sportcsarnokában, a Tüskecsarnokban, valamint a TF szeptemberben átadott Csörsz utcai sportkomplexumában mérik össze erejüket és tudásukat a hallgatók atlétikában, kispályás labdarúgásban, női kosárlabdában, mix röplabdában, férfi kézilabdában és úszásban. 

Dr. habil. Cserny Ákos, a TF oktatási rektorhelyettese a jó és eredményes versenyzés mellett kellemes időtöltést kívánt a hallgatóknak, remélve, hogy az itt szerzett élmények meghatározóak lesznek életükben.  

Ezután Szalay Krisztián, az ELTE sportért felelős rektori megbízottja szólt néhány szót, hangsúlyozva, a kétnapos esemény nemcsak azt a célt szolgálja, hogy a hazai sporttudományi, illetve testnevelőtanári képzést nyújtó felsőoktatási intézmények bajnokságán részt vevő hallgatók megmérkőzzenek és versengjenek egymással, hanem aztért is, hogy új kapcsolatokat és közösséget építsenek.

Az elmúlt három nap során több jeles vendég is elismerően nyilatkozott az immáron hatodik alkalommal megrendezett Sport és Innováció Konferenciáról, amely mostanra az ország egyik, ha nem a legerősebb sporttudományi seregszemléjévé nőtte ki magát.

Fotó: Nemes Attila

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!