;>
Archívum

2010. április

Mészáros Anett Európa-bajnok

Mészáros Anett Európa-bajnok

Ipponnal nyert a döntőben a 70 kilós Mészáros Anett a bécsi cselgáncs Európa-bajnokságon. Kétszer vágta földhöz szlovén ellenfelét, a másodikat már nem lehetett elvenni tőle. A magyarok öt éremnél tartanak két nap alatt.

Egy nappal az elutazása előtt azt mondta az Indexnek a 70 kilós cselgáncsozó, Mészáros Anett, a lelkének kellene nagyon az aranyérem, mert a vb-n nem volt szerencséje a döntőben. A 22 éves versenyző eddig még komoly nemzetközi versenyt nem nyert, de ettől többször hajszál választotta el.

A sorozat a bécsi Európa-bajnokságon megszakadt, a világranglista második helyén álló Mészáros aranyérmes lett. A lett Pukitét alig több mint két perc után verte, eldobta és leszorította. A holland Bolder ellen már sokkal nehezebb dolga volt, mert a rendes játékidőben kiengedte egy intés miatt a győzelmet a kezéből. A bírói döntés azonban 2-1 arányban neki kedvezett. Az elődöntőben a francia Chollet-vel találkozott, és 45 másodperccel a vége előtt egy combdobással a földre vitte.

A fináléban a szlovén Rasa Sraka várt rá, őt ipponnal győzte le - 10 másodpercen belül kétszer dobta el ellenfelét, az első ippont visszavonták, a másodikat adták meg -, és megszerezte a magyar küldöttség ötödik érmét, első aranyát Bécsben. Két ezüst és két bronzunk van még.

Mészáros a sportág tizenkettedik magyar Európa-bajnoka. Az MTI-nek így nyilatkozott a győzelme után: "megünnepeltettem magam, aztán folytattam tovább a meccset."

forrás: sportgeza.hu

Tudományos siker

Tudományos siker

Marton Orsolya a TF 5. éves hallgatója TDK munkáját a Biogerontology nevű tudományos lap (impakt faktor: 3.06) fogja közölni a közeljövőben. Témavezetője: Prof. Dr. Radák Zsolt, konzulens: Koltai Erika.

Gratulálunk a szép sikerhez, hiszen nappali tagozatos hallgatónknak először sikerül ilyen magas szintű tudományos lapban cikket publikálnia saját kutatásai alapján.

Magyar sors

Magyar sors

2010. április 22-én, csütörtök este a Márton Áron Szakkollégiumban lépett fel a TF műhely, a Tavaszi Napok keretében. Este fél 8-ra kaptunk meghívást, és a Magyar Sors című estünket adtuk elő.

Ültetés a Föld Napján

Ültetés a Föld Napján

A Föld Napját április 22-én ünneplik szerte a világon, és ugyan már itt vannak a TF-en azok a bokrok és fák, amit e napon közösen, ünnepélyes keretek között szeretnénk elültetni, de technikai akadályok miatt ezt áthelyeztük a jövő hétre.

Így most szeretettel hívunk és várunk mindenkit április 28-án szerda dálután 3 órára, amikor diákok, tanárok, kollégák közösen tehetünk valamit a Föld jövőjéért: együtt elültethetjük ezeket a fákat és bokrokat. Találkozó a TF udvarán, a parkolóban.

Szerszámokat kapunk, nekünk csak az ültetés lesz a gondunk.

Az eseményen készült képek megtekinthetőek a galériában.

Kerpel-Fronius tehetséggondozó program

Kerpel-Fronius tehetséggondozó program

Az egyetem Szenátusa az egyetem tehetséges hallgatóinak felkutatására és folyamatos gondozására a szorosan vett egyetemi tanulmányok előtt, alatt és után 2007-ben az egyetem korábbi professzoráról, Kerpel-Fronius Ödönről elnevezett tehetséggondozó programot hozott létre.

A program elsődleges célja, hogy az egyetemre érkező, ill. itt tanuló tehetséges diákokra felfigyeljen és kiemelten kezelje őket. A programba alapvetően formális kritériumok (tanulmányi átlag, elért eredmények) alapján kerülnek be a hallgatók. Az így kialakult Kiválósági Listára felkerült hallgatók kb. 5%-a különböző kedvezményekben és segítségben részesülnek. A diákok a programba kerüléssel elsősorban kiemelt szakmai irányítást, ösztöndíj lehetőségeket kapnak. A programba való bejutás előfeltétele az egyetem Kiválósági Listájára való felkerülés

Az Egyetem Testnevelés és Sporttudományi Kara felvételt hirdet a 2009/2010-es tanév Kiválósági Listájára.

A pályázatok beadási határideje 2010. április 30.

A Kiválósági Lista pontrendszere itt tekinthető meg, a pályázati űrlap innen tölthető le. A pályázatokat a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email címre elektronikusan (a kitöltött pályázati űrlap csatolt fájlként való beküldésével) kell benyújtani.

Évfolyamonként a legjobb pályázatokat benyújtott hallgatókat személyes meghallgatásra hívjuk be. A Kiválósági Listára azok a hallgatók kerülnek be, akiket a Kar Tehetséggondozó Bizottsága a személyes elbeszélgetés alapján arra méltónak tart. A felvétel szempontrendszere itt olvasható.

Az egyetem Kiválósági Listájára tanulmányi, tudományos és egyéb kiemelkedő teljesítményeket összefoglaló pályázattal és személyes interjú után az egyetem adott évfolyamán tanuló 35 éven aluli hallgatóinak kb. 5%-a kerülhet fel.

További információk a Semmelweis Egyetem oldalán.

Videokonferencia - A felkészülés jellegzetességei az élvonalbeli sportjátékoknál

Videokonferencia - A felkészülés jellegzetességei az élvonalbeli sportjátékoknál

Videokonferencia közvetítés központja: Pécsi Tudományegyetem Emberi Erőforrás Kar, szervező partner: Pécsi Tudományegyetem Testnevelési- és Sporttudományi Intézet. Koordinátor: Dr. Ács Pongrác egyetemi adjunktus, szakedző

Stratégiai együttműködő partner: Magyar Edzők Társasága, Magyar Sporttudományi Társaság, Nemzeti Sportszövetség, Önkormányzati Minisztérium Sport szakállamtitkárság

Időpont: 2010. április 28 (szerda), 10.00-13.00

Program, felkért előadók:

 • 10.00-10.30 Rátgéber László (kosárlabda, a magyar válogatott volt szövetségi kapitánya, a Mizo- Pécs 2010 volt vezetőedzője). Hogyan lehetsz Magyar bajnok, avagy a győzelem titka. A felkészítésben rejlő specialitások, ahogy a kosárlabda kívánja.
 • 10.40-11.10 Várhidi Péter (labdarúgás, a magyar válogatott volt szövetségi kapitánya, a PMFC vezetőedzője): A felkészülési különbségek a hazai labdarúgás minőségi palettáján.
 • 11.20-11.50 Dr. Ács Pongrác (asztalitenisz, a Magyar egyetemi válogatott szövetségi kapitánya, a PTE PEAC-AAM vezetőedzője, egyetemi adjunktus): Az asztalitenisz sportág felkészülési sajátosságai és hazai helyzete
 • 11.50-12.45 Kérdések az előadókhoz (kötetlen beszélgetés)

A videokonferencia körkapcsolásos rendszerében résztvevő intézmények:

 • Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar, Testnevelés és Sporttudományi Intézet,
 • Veszprém Megyei Testnevelési és Sporthivatal,
 • Nyugat-magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelési- és Sporttudományi Kar, Sporttudományi Intézet,
 • Eszterházy Károly Főiskola Testnevelési és Sporttudományi Intézet,
 • Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Kar (TF)
 • Nyíregyházi Főiskola Természettudományi Főiskolai Kar Testnevelési és Sporttudományi Intézet,
 • Eötvös Lóránd Tudományegyetem PPK
 • Szombathely NYME SEK Művészeti, Nevelés és Sporttudományi Kar

A konferencia az említett helyszínek bármelyikéről követhető. Részletes információkkal a megjelölt tanszékek és intézetek szolgálhatnak.

A konferencián való részvétel ingyenes

Résztvevők, célközönség: A régiókban működő felsőoktatási intézmények, megyei szövetségek, sportegyesületek képviselői, edzők, sportszakemberek, sportbarátok

A Testnevelési Egyetemen a helyszín: Semmelweis Egyetem külső Klinikai Tömb

Megközelítés metróval a térkép szerint

Videókonferencia helyszín térképe

DVD – Diplomaosztó 2010. március 5.

DVD – Diplomaosztó 2010. március 5.

A 2010. márciusi diplomaosztó megrendelt DVD lemezei április 26-tól (hétfőtől) kezdve átvehetők Szilágyiné Barra Jolánnál a Dékánhelyettesi Irodában, 8:30 és 16:00 (pénteken 8:30-13:30) között. Utánrendelésre ugyanitt, ugyanekkor van lehetőség.
A TF műhely fellépése

A TF műhely fellépése

Április 22-én, csütörtök este a Márton Áron Szakkollégiumban lép fel a TF műhely, a Tavaszi Napok keretében. Este fél 8-ra kaptunk meghívást, és a Magyar Sors című estünket adjuk elő.

Cím: III. kerület, Kunigunda útja 35., A. épület, Brassai terem.

A 19. Nemzetközi TDK eredménye

A 19. Nemzetközi TDK eredménye

A 19. Nemzetközi TDK-t sikeresen rendezte meg a TF 2010. április 8-10. között.  A kiemelkedő színvonal nagyon sok kedves kollégának és munkatársnak köszönhető. A TDK eredménye az angol nyelvű honlapon tekinthető meg.

I. Magyar Sportjogi Konferencia

I. Magyar Sportjogi Konferencia

I. Magyar Sportjogi Konferencia (szórólap)Az I. Magyar Sportjogi Konferencia 2010. májusában első alkalommal, ugyanakkor hagyományteremtő szándékkal kerül megrendezésre.  Apropóját az adta, hogy a Pécsi Tudományegyetem Állam és Jogtudományi karának sportjogi szakjogász, illetve okleveles sportjogi tanácsadó képzései 2010-től budapesti oktatási helyszínre kerülnek.

A konferencia célja, hogy a sportjogban jártas és az az iránt érdeklődő közönség évente egyszer egy színvonalas rendezvény keretein belül eszmét cseréljen a szakterület aktuális és fontos kérdéseiről, a vélemény- és tapasztalat-megosztáson túl pedig szakmai kapcsolataikat is erősítsék.

Időpont: 2010.05.12., 10.00 - 17.30 óráig. Regisztráció: 9:00 órától. Helyszín: Villányi úti Konferenciaközpont, 1114 Budapest Villányi út 11-13.

Program:

10.00-10.15 REGISZTRÁCIÓ ÉS KÁVÉ Dr. Berke Gyula a Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar dékánja Kézdi Katalin a RODIN Kft. ügyvezetője
10.15-12.30 ELŐADÁSOK A SPORTFINANSZÍROZÁS JAVASOLT ÚJ RENDJE Török Ferenc ügyvéd, a Wesselényi Sport-közalapítvány elnöke

A SPORT-INTÉZMÉNYRENDSZER ÁTALAKÍTÁSÁNAK LEHETŐSÉGEI Prof. Dr. Sárközy Tamás egyetemi tanár, a Nemzeti Sporttanács elnöke

A SPORTESEMÉNYEK SZERVEZÉSÉNEK ÉS LEBONYOLÍTÁSÁNAK MENEDZSELÉSE Dr. Nyerges Mihály egyetemi docens, Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Kar

12.30-13.30 ebédszünet
13.30-15.45 ELŐADÁSOK A SPORTSZERZŐDÉSEK PROBLÉMÁI Dr. Horváth Gábor ügyvéd, a Hivatásos Labdarúgók Szervezetének elnöke

A SPORT-VÁLASZTOTTBÍRÁSKODÁS PROBLÉMÁI (megbeszélés alatt) Dr. Köteles György, a Sport Választottbíróság elnöke

A SPORTVÁLLALKOZÁSOK TÁRSASÁGI JOGI PROBLÉMÁI Dr. Nochta Tibor egyetemi docens, Pécsi Tudományegyetem

KÁRTÉRÍTÉSI FELELŐSSÉG A SPORTBAN Dr. Tamás Lajos

15.45-16.00 kávészünet
16.00-17.30 FÓRUM AZ ELŐADÓK RÉSZVÉTELÉVEL
Részvételi díj:
 • Sportszervezeti tagoknak és szakedzőknek 6800 Ft/fő + ÁFA.
 • A rendezvényen való teljes részvételi díj: 8 000 Ft/fő + ÁFA.
Ez magában foglalja a részvétel, ill. az étkezések díját is.

Kapcsolattartó: Kézdi Katalin ügyvezető. Telefonszám: 430-1204

További részletek, jelentkezés a konferencia honlapján.

Időpont:

2010.05.12.    10.00 - 17.30 óráig

Regisztráció: 9.00 órától

Időtartam: 1 nap

Előadók:

Dr. Tamás Lajos Dr. Noctha Tibor egyetemi docens, PTE Dr. Köteles György elnök, Sport Választottbíróság Dr. Horváth Gábor ügyvéd, Hivatásos Labdarúgók Szervezetének elnöke Dr. Nyerges Mihály egyetemi docens, Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Kar prof. dr. Sárközy Tamás egyetemi tanár, Nemzeti Sporttanács elnöke Dr. Török Ferenc ügyvéd, elnök, Wesselényi Sport-közalapítvány

Helyszín:

Villányi úti Konferenciaközpont, 1114 Budapest Villányi út 11-13. Információk az előadás helyszínéről és térkép itt!

Részvételi díj:

 • Sportszervezeti tagoknak és szakedzőknek 6800 Ft/fő + ÁFA.
 • A rendezvényen való teljes részvételi díj: 8 000 Ft/fő + ÁFA.
Ez magában foglalja a részvétel, ill. az étkezések díját is.

Bárki, aki előjelentkezést ad le a SPORTJOGI SZAKOKLEVELES TANÁCSADÓ, vagy a SPORJOGI SZAKJOGÁSZ KÉPZÉSEKRE, ingyenesen részt vehet a május 12-i I. Magyar Sportjogi Konferencián!

Kapcsolattartó:

Kézdi Katalin ügyvezető Telefonszám: 430-1204 E-mail küldése a rendezvény kapcsolattartójának ►►

Jelentkezés:

A rendezvény kódja: ASJK01, levelezéskor erre hivatkozzon!

Projektek

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!