PHD témák

I. Edzés és adaptáció

Programvezető: Dr. Pavlik Gábor

Program tartalma:

  • Az edzésadaptáció cardiorespiratorikus komponensei.
  • A rendszeres testedzés preventív, therápiás és rehabilitációs szerepe. A sportteljesítmény cardiorespiratorikus összetevőinek a vizsgálata.

Témavezetők és témák bemutatása:

Dr. Apor Péter ny. főorvos, orvostudományok kandidátusa, orvosi élettan: A gyermekkori rendszeres edzés szerepe a szív fejlődésében, egyes betegségek megelőzésében és a rehabilitációban.

Dr. Felszeghy Klára tudományos főmunkatárs, PhD, MTA, biológia, biokémia: A testmozgás jelentősége a stresszválasz neurobiológiai szerveződésében.

Dr. Kis Rita tudományos főmunkatárs, műszaki tudományok kandidátusa, MTA-BME, biomechanika: Ultrahang alapú mozgásvizsgáló rendszer a fiziológiás és sportmozgások tanulmányozásában.

Dr. Martos Éva főigazgató-helyettes, orvostudományok kandidátusa, OSEI, táplálkozástudomány: Táplálkozás és fizikai aktivitás.

Dr. Pavlik Gábor egyetemi tanár, orvostudományok kandidátusa, TF, orvosi élettan: A szív-vérkeringési rendszer non-invazív vizsgálatának jelentősége a teljesítőképesség megítélésében.

Dr. Pucsok József főigazgató helyettes, MTA doktora, OSEI, orvosi élettan: A rendszeres testedzés szerepe a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében .

Dr. Szabó Tamás főigazgató, biológia tudományok kandidátusa, NUPI, biológia, orvosi élettan: Terhelési modellek és oxigénfelvétel kinetikája. Az érés és a funkcionális (motoros teljesítmények) teljesítőképesség kapcsolata. Különböző típusú ergométereken végzett munka energiafelhasználása.

II. Testedzés, szabályozás, anyagcsere

Programvezető: ????

Program tartalma:

  • Az edzésadaptáció neurális, hormonális, muszkuláris, metabolikus komponenseinek vizsgálata, jelentőségük a teljesítményfokozásban és a népegészségügyben. Élettani, humánbiológiai és biomechanikai vizsgálatok.

Témavezetők és témák bemutatása:

Dr. Barabás Anikó egyetemi docens, biológia tudományok kandidátusa, TF, biológia, biomechanika: Az edzésadaptáció mozgásvégrehajtásban megnyilvánuló, a versenyteljesítményt befolyásoló biomechnikai (kinematikai és dinamikai) jellemzői.

Dr. Berkes István főigazgató, orvostudományok kandidátusa, OSEI, sportsérülések: Túlterheléses sportsérülések, térdízületi sportsérülések, izomsérülések.

Dr. Laczkó József egyetemi docens, PhD, TF, biomechanika: Végtagok mozgásának számítógépes szimulációja és idegi vezérlésének matematikai modellezése.

Dr. Mészáros János egyetemi tanár, biológia tudományok kandidátusa, PhD, TF, humánbiológia, orvosi élettan: Különböző intenzitású terhelések hatására kialakuló hematológiai változások jellemzése és terhelés-élettani jelentősége gyermek-, serdülő- és felnőttkorban.

Dr. Nyakas Csaba egyetemi tanár, MTA doktora, TF, biológia, biometria: A mozgás és a táplálkozás hatása az agy normális és kóros öregedésének sejtélettani folyamataira. A testmozgás és az oxidatív anyagcsere kapcsolata diabetesben.

Dr. Radák Zsolt egyetemi tanár, PhD, TF, edzéselmélet és módszertan: Oxidatív stress és adaptáció fizikai terhelés alatt különböző életkorban.

Dr. Somhegyi Annamária főtanácsos, az orvostudományok kandidátusa, EM, biomechanika: A biomechanikailag helyes terhelésmegoszlás és funkció változásai a gerinc fejlődése és öregedési folyamata során.

Dr. Tihanyi József egyetemi tanár, MTA doktor, TF, biomechanika: Az elasztikus energiatárolás lokalizációja és arányainak meghatározása akaratlagos és előidézett emberi izomkontrakciók során. A bilaterális erődeficit idegrendszeri okainak feltárása.

Az Egészségtudományi és Sportorvosi Tanszék Ph.D. témafelelősei és hallgatói

Dr. Pavlik Gábor

  • Németh HajnalkaHarmadéves ösztöndíjas hallgató. Képzésben vesz részt, kutatómunkáját elkezdte.
  • Dr. Varga Pintér Barbara
  • Ránky Márta

????

  • Kacsándi Anna

Dr. Mészáros János

  • Dr. Prókai András
  • Völgyi Eszter (jelenleg Finnországban)
Utolsó módosítás: 2023. január 21. 9:21
nyomtatás

Projektek

2023. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!