Meter Matters Projekt (E+ sport)

Projekt kód: 101050372

Felhívás: ERASMUS-SPORT-2021-SCP (Partnerségi együttműködések)

A projekt címe: Meter Matters. Javaslat a sport általi inklúzió társfinanszírozásának kritériumaira és modelljére

Projekt vezető: Ljubljanai Egyetem

Projektpartner: Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem (MTSE)

Projekt kezdete: 2022. július 1.

Projekt befejezése: 2024. június 30.

Támogatás összege: EUR 250 000

MTSE támogatási része: EUR 46 505

Projekt rövid leírása és célja

A Meter Matters projekt feltárja a sport általi inklúzió területét azzal a céllal, hogy:

 1. megfelelő kritériumokat javasoljon olyan sportprogramok társalapítására, amelyek különböző képességű embereket vonnak be a főbb sportszervezetekbe, és
 2. modellt javasoljanak a sportba való befogadás társfinanszírozására nemzeti szinten.

A sport általi inklúzió terén végzett kutatások és a sikeres Erasmus+ projekt, mint például „A szellemi fogyatékossággal élő személyek társadalmi befogadásának elősegítése a sport révén” alapján néhány fontos tény már ismert, például:

 1. mely társadalmi csoportok vesznek részt a különböző inkluzív sportprogramokban (értelmi, fogyatékossággal élő emberek, megváltozott teljesítőképességgel élő emberek, volt élsportolók, idős sportolók, stb.),
 2. milyen típusú inkluzív sportprogramok léteznek (rehabilitációs, rekreációs, versenyszerű) és
 3. az inkluzív sportprogramok különböző megvalósítási területei (sportklubok, egészségközpontok, vállalati környezet stb.).

Az inkluzív sportprogramok szervezői ismertek, és  olyan nemzeti jogszabályokat is találunk, amelyek támogatják a befogadó részvételt. Azt tapasztaljuk azonban, hogy szakadék van a mindennapos gyakorlat és az uniós irányelvek között az inkluzív sportprogramok állami és helyi (önkormányzati) forrásokból történő társfinanszírozás formájában történő tartós támogatása tekintetében. A terület szabályozásában az átláthatóság jelentős hiánya tapasztalható.

Tekintettel arra, hogy (1) releváns programok és (2) inkluzív jogszabályok és szakpolitikák egyaránt léteznek, a hiányzó szabály(zás) oka a sportba való befogadás mérésének kidolgozatlan kritériumaiban tükröződik. A nagy sportprogramokat általában a nézőszám (az érintett sportolók száma) és a teljesítmény (sporteredmények, érmek) alapján finanszírozzák.

A Meter Matters projektben a sportba általi inklúzió társfinanszírozási kritériumait fogjuk keresni. A sportban való befogadás mérésére vonatkozó javaslatok alapján modellt alkotunk az inkluzív sportprogramok országos szintű társfinanszírozására is.

Kulcsszavak: társfinanszírozás kritériumai és modellje, az inkluzív sportprogramok fenntartható támogatása, átláthatóság, a sportba való befogadás mérése

Partnerség:

 1. Ljubljanai Egyetem (Szlovénia) – projektvezető
 2. Coimbra Egyetem (Portugália)
 3. Szlovén Speciális Olimpia Szövetseg (Szlovénia)
 4. Appda Coimbra-Associacao Portuguesapara As Perturbacoes Desenvolvimento E Autismo (Portugália)
 5. Magyar Speciális Olimpia Szövetseg
 6. Testnevelési és Sporttudományi Egyetem (MTSE)

EU-s projektlista >>>

Projektek

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!