Munkatársak

Lacza ZsomborDr. Lacza Zsombor, az MTA doktora, tudományos rektorhelyettes, a Sport- és Egészségtudományi Intézet és a Sportélettani Kutatóközpont igazgatója

Ortopéd-traumatológus szakorvos, kutatási területe a regenerációs lehetőségek feltárása a mozgás-szervrendszerben. Laboratóriumi kutatásai az őssejt-terápiák, azon belül is a vérszérum-származékok hatásaira fókuszálnak. Humán kutatási területe a sportártalmak, ízületi kopások patomechanizmusának tisztázása és megfelelő regenerációs megoldások kidolgozása. Külön figyelmet fordít az aktív sportolás révén elszenvedett károsodások korai előrejelzésére és kiküszöbölésére. Térdízületi és egyéb ortopédiai praxisában főképp sportsérülések, sportártalmak nem-műtéti kezelésével foglalkozik a vérszérum terápiák széleskörű alkalmazásával. Aktívan síel, hegyi kerékpározik és vitorlázik, a Kereked Vitorlás Klub elnökségi tagja. A testnevelési egyetemen oktat síelést illetve az elméleti tárgyak közül sport sérüléseket és sport-innovációt több évfolyamon illetve a PhD képzésben.

Koller ÁkosProf. Dr. Koller Ákos egyetemi tanár

Az Semmelweis Egyetem elvégzése után Kovách Arisztid intézetében kezdett kutatni és oktatni. Fő területe a keringés élettana és kórélettana. Később az Egyesült Államokban a mikrocirkuláció kutatásával ismerkedett meg, amit a mai napig is folytat. Fő területe a hemodinamikai erők hatásának vizsgálata az endothélium és a simaizom működésére és vasomotoros válaszaikra és az azok mögött lévő molekuláris jelrendszerekre. Ezen mechanizmusok igen fontosak a szervek vérkeringésének szabályozásában, melyek kóros esetekben (hipertónia, diabetes, stb) sérülnek és hozzájárulnak a szervek és szövetek betegségeihez. Ugyanakkor, sportolás hatására működésük sokat javul, ezért a mozgásra mint gyógyszer tekinthetünk. Vizsgálatait, többek között, speciális mikroszkóppal, laser doppler áramlásmérővel és arteriográfal végzi.

Ambrus MíraDr. Ambrus Míra egyetemi adjunktus

2015-ben a Pécsi Tudományegyetemen szerezte meg mesterszakos testnevelő-olasz tanári diplomáját. PhD fokozatát 2020-ban Spanyolországban végezte el az A Coruna-i Egyetemen. PhD tanulmányai során a Parkinson kóros betegek mozgáselemzésével foglalkozott. 2018-ban a berni Egyetemen Svájcban volt PhD gyakornok. Szakterülete a mozgáselemzés, járás-, tartás-, futás analízis. Korábbi kutatásainak területe, biomechanika, kineziológia, neuromechanika, rehabilitáció, Parkinson kór. OKJ-s atlétika, valamint aerobik edző, továbbá okleveles SpinRacing oktató, valamint kismama torna oktató. Korábban dolgozott edzőként, atlétika és fitnesz területen. Több évig kosarazott, táncolt versenyszerűen. Folyékonyan beszél angolul, olaszul, spanyolul és középfokon németül.

Petridis LeonidasDr. Petridis Leonidas tudományos főmunkatárs

1994-ben középiskolai testnevelő tanári diplomát szerzett a Testnevelési Egyetemen, 2002-ben vízilabda szakedzői minősítést, majd 2005-ben doktori (PhD) minősítést Sporttudományban. Jelenleg a Testnevelési Egyetem Sportélettani Kutató Központ tudományos főmunkatársa. Korábbi kutatásaiban foglalkozott kardiális edzettségi jelek vizsgálatával különböző típusú sportolóknál, jelenlegi kutatási területéhez tartozik az edzésmunkából, illetve a biológiai érésből adódó teljesítmény fejlődés mértékének az elemzése utánpótlás korú sportolóknál, valamint különböző típusú edzésmódszerek és protokollok hatása az izmok mechanikai tulajdonságaira. A Magyar Sporttudományi Társaság és a European College of Sport Science tagja.

Kalabiska IrinaDr. Kalabiska Irina tudományos munkatárs

A Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Kar (SE TSK) humánkineziológia szakon folytatott tanulmányai után doktori értekezését a Semmelweis Egyetem 5 sz. Doktori Iskolában védte meg. A PhD fokozat megszerzése után Ukrajnában dolgozott, kutatott és oktatott az Ungvári Nemzeti Egyetemen (UNE) és a Munkácsi Állami Korház rehabilitációs osztályán. Nemzeti Sportközpontok Sporttudományi és Diagnosztikai Intézet (NSK SDI) elismerve Dr. Kalabiska emberi és szakmai értékeit, 2015-ben hazahívta Magyarországra és főmunkatársként alkalmazta. 2016-ban bővített fokozatú sugárvédelmi továbbképzésen vett részt és eredményes vizsgát tett. Jelenleg a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem Sportélettani Kutató Központjában kutatói státuszban denzitometria laborvezetőként dolgozik. Fő kutatási területei a fiatalok sportjával kapcsolatos humánbiológiai, denzitometriai, fejlődésélettani jellemzők, a strukturális és funkcionális kapcsolatok dinamikája az életkor függvényében.

Tróznai ZsófiaTróznai Zsófia tudományos munkatárs

Testnevelői tanári és rekreátori diplomáját az Eötvös Loránd Tudományegyetem, Tanárképző Főiskolai Karán, egészségtan tanári diplomáját a Semmelweis Egyetem, Testnevelési és Sporttudományi Karán szerezte. Doktori témája a kiválasztás kiválasztódás testfelépítés kapcsolata. Több mint 20 éves sportmúlttal büszkélkedhet, a labdás ütős sportok űzője. Asztalitenisz később tollaslabda I. osztályú játékos. Sportkarrierje csúcsa racketlon versenyzőként VB.II helyezés. Szakmai tapasztalatát a humánbiológia területén szerezte. Korábban a sportoló és nem sportoló gyermekek érési folyamatainak szabályszerűségével foglalkozott, majd egy régióra kiterjedő növekedésvizsgálatban vett részt. Az utóbbi években főként utánpótláskorú élsportolók testalkati, testösszetételi sajátosságainak, biológiai fejlettségének vizsgálatával, elemzésével foglakozott. Rendszeresen dolgozott együtt sportolókkal, edzőkkel. Fő érdeklődési területe a sportági sikerességet meghatározó testszerkezeti jellemzők és e jelleg együttesek alapján a sportágak differenciálása.

Béres BettinaBéres Bettina tudományos segédmunkatárs

2012. júniusában végezett humánkineziológusként a Semmelweis Egyetem, Testnevelési és Sporttudományi Karán. Szakdolgozatát „A tehetség genetikai háttere az úszás témakörében” címmel írta. 2014. júniusában okleveles humánkineziológusként végzett, terhelésélettan szakirányon a Semmelweis Egyetem, Testnevelési és Sporttudományi Karán. Diplomadolgozatát „A szabadsúlyos és a saját testsúlyos edzés összehasonlítása az alsóvégtag vizsgálatával” témában írta. Jelenleg tudományos segédmunkatársként dolgozik a Testnevelési Egyetem, Sportélettani Kutató Központjában, ahol sportolók spiroergometriás terhelését végzi, Dr. Györe Istvánnal. 2020 szeptembere óta a Testnevelési Egyetem, Sporttudományok Doktori Iskola hallgatója. Témája: Fiatal labdajátékosok energiaellátó rendszerének kinetikai vizsgálata az életkor és testi fejlettség függvényében.

Pálinkás GergelyPálinkás Gergely tudományos segédmunkatárs

Pálinkás Gergely 2013-ban testnevelő-edző Bsc diplomát szerzett a Semmelweis Egyetem, Testnevelési és Sporttudományi Karán. Szakdolgozatát „Az izmok excentrikus kontrakció és mechanikai vibráció alatti élettani és mechanikai válasza, Somatoinfra vizsgálat” címmel írta. 2015-ben Humánkineziológus Msc diplomát szerzett a Testnevelési Egyetemen a prevenció- és rehabilitáció, valamint a terhelésélettan szakirányok teljesítésével. Szakdolgozatának címe „Sportolók vita maxima terhelés közbeni hő jelenségeinek vizsgálata” volt. Gyermekkora óta számos sportágat kipróbált, a labdarúgás, sambo, súlyemelés, CrossFit és Funkcionális Fitnesz sportágban versenyzett és versenyez a mai napig. Súlyemelés, CrossFit és erőemelés sportágban edzői tevékenységet is folytat, Európa- és világbajnok sportolók is vannak tanítványai között. Jelenleg a Testnevelési Egyetem Sportélettani Kutató Központjában ügyvivő szakértő. Fő kutatási iránya CrossFit, Funkcionális Fitnesz és súlyemelő edzések hatása a robbanékony erőre, maximális erőre és az erő-sebesség profilra.

Utczás KatinkaUtczás Katinka tudományos segédmunkatárs

Utczás Katinka 2012-ben biológia tanári diplomát szerzett az Eötvös Loránd Tudományegyetemen. Szakdolgozatát az Embertani Tanszéken „A 3-18 éves magyar gyermekek testalkatának változása az elmúlt 20 évben” címmel írta. 2012-ben felvételt nyert az Eötvös Loránd Tudományegyetem, Biológia Doktori Iskola, Idegtudomány és Humánbiológia Programjába, ahol 2016-ban abszolvált. Gyermekkorában öttusázóként a székesfehérvári Alba Volán SC igazolt sportolója volt 9 évig, ahol többszörös magyar kupa és országos bajnok volt egyéniben és csapatban. Egyetemi évei alatt megismerkedett az amatőr ökölvívás világával. Később visszatért az állóképességi sportokhoz és amatőr futóként teljesítette a maratont, valamint részt vett olimpiai távú triatlon versenyeken. Jelenleg a Testnevelési Egyetem Sportélettani Kutató Központ tudományos segédmunkatársa. Korábban foglalkozott magyar gyermekek biológiai fejlettségével, különböző biológiai státuszt becslő módszerek (csontkor, morfológiai kor, PHV-kor) vizsgálatával. Jelenleg fő kutatási iránya a testösszetételt becslő módszerek összehasonlító elemzése, serdülő sportolók csontszerkezeti változásainak vizsgálata a PHV-kor alatt, illetve hogy hogyan alkalmazható a fázisszög a sportban.

Uhlár ÁdámUhlár Ádám PhD hallgató

Uhlár Ádám felsőfokú tanulmányait a Testnevelési Egyetemen végezte, ahol testnevelő-gyógytestnevelő- egészségfejlesztő tanárként diplomázott. Sok éves küzdősportolói, versenyzői tapasztalata, valamint judo és személyi edzői végzettsége szintén az élsporthoz köti. Doktori tanulmányait az alsóvégtagi instabilitások, főként térdízületi sérülések megelőzésének és rehabilitációjának területén végzi. Doktori témája mellett kutatásait és vizsgálatait az emberi  mozgatószervrendszeri eltérések és sérülések korrekciós lehetőségeinek területén végzi. A mozgásminta szűrések új, mesterséges intelligencia alapú alkalmazását beemelte gyakorló sportszakemberi tevékenységei közé. Az itt felhalmozott tapasztalat hatékonyan visszaforgatható a marker-less típusú mozgáselemző rendszerek továbbfejlesztésében.

Projektek

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!