Lovassportok Csoport

K2 épület, II/14 | +36-1-488-1590 | tf.hu/lovas

Balog Orsolya
Csoportvezető
K2/II/14
+36-1-488-1590
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Zupán Péter
Szakvezető, Lovaskultúra oktató SZT
K2/II/14
+36-30-966-6116
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Száz Petra
Lovaskultúra oktató, nyelvtanár
K2/II/14
+36-70-378-6844, +36-1-488-1580
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Olcsváry-Vecsernyés Dóra
Ügyvivő szakértő
K2/II/14
+36-1-488-1590; +36-70-378-6844
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

A Lovassportok Csoport elsődleges feladata a Lovaskultúra oktató szakirányú továbbképzési szak teljeskörű szervezése és működtetése. Ezen kívül szervezési és oktatási feladatokat látunk el az edzői szakok lovassport szakirányain, az OKJ lovas sportoktató és lovas sportedző tanfolyamokon, valamint a Rekreáció mesterszak lovas táborainál.

Fogadó óráink (előzetes bejelentkezés ajánlott!)

  • Zupán Péter: szerda 12.30-14.00
  • Balog Orsolya: szerda 12.30-14.00
  • Száz Petra: kedd 13:30-15:00 | csütörtök 10:00-11:30

A Lovassportok Csoport bemutatkozása

A Lovaskultúra Szakcsoport 2006-ban alakult szervezeti egység a TF-en. Létrejöttét a 2005-ben alapított Lovaskultúra oktató szakirányú továbbképzés indokolta, mely a szakcsoport névadója is volt egyben. Eleinte a Rekreáció, később a Küzdősportok, majd az Atlétika Tanszékhez tartoztunk, 2008-tól a Testnevelési Egyetem újra önállóvá válásáig pedig az Egészségtudományi Tanszék vette gondozásába a Szakcsoportot. Jelenleg a Sportági Intézet keretében működünk.

Kezdetben a Lovaskultúra oktató szak alapítói vezették a Szakcsoportot, feladatuk főként a Lovaskultúra oktató szak szervezése volt. Dobozy László, a TF akkor már nyugalmazott tudományos főmunkatársa oktatásszervezőként és Maus Gotthárd szakvezetőként jelentős szakmai és anyagi ráfordítással megszilárdította a szak helyzetét, megalapozta a sikeres működésünket, és elindított négy évfolyamot.

Zupán Péter és Páska Ildikó a kezdetektől tanárai és szervező kollégái voltak a Szakcsoportnak. Szaktudásuk, a lovassportokban elért eredményeik, a Magyar Lovas Szövetségben vállalt tisztségeik, és remek kapcsolati rendszerük komoly hátteret biztosítottak a képzésünk szélesebb körben történő megismertetéséhez és elfogadtatásához.

A Lovaskultúra Szakcsoport vezetői teendőit 2008-tól 2014-ig Dr. Faludi Judit docens asszony vette át, és a Testnevelési Egyetem újra önállóvá válásáig az Egészségtudományi és Sportorvosi Tanszék védőszárnyai alá került a csoport. Ez idő alatt a Lovaskultúra oktató szakirányú továbbképzés szakvezetőjeként elősegítette a képzés változó jogszabályi környezetnek és a belső elvárásoknak megfelelő megújulását. Vezetői tevékenységének köszönhetően a lovardák nyilvántartásba vételéhez szükséges végzettségek között elismerték a lovaskultúra oktatói végzettséget. Az ő munkájának eredménye az is, hogy a BSc edző képzésben nem pusztán lovas edzői, hanem lovassport szakágak szerinti képzést és képesítést kaphassanak a hallgatók, így a hivatalos szakágakon túl a lovasíjász szakedzői képesítés is megszerezhető a TF-en.

Dr. Tóth Miklóssal, a tanszék vezetőjével közösen hatalmas erőfeszítéseket tettek a Szakcsoport és a lovas képzések fejlesztéséért. Munkájuk gyümölcse, hogy a Testnevelési Egyetem Doktori Iskolájában Lovaskultúra altémában lehet doktori fokozatot szerezni, ami szintén egyedülálló az országban. 2009-ben a Szakcsoport kezdeményezésére létrejött a „Konzorcium a lovas képzésért”, mely az első szakmai összefogás a lovas képzésekben érdekelt felsőoktatási intézmények és a Magyar Lovassport Szövetség között. Elismert szakemberként dolgoznak ma már a nálunk végzett lovaskultúra oktatók és szakági lovas szakedzők.

Dóka Ágnes 2009 elején csatlakozott a Szakcsoporthoz, mint tanulmányi ügyintéző és oktatásszervező. Ugyanettől az évtől a megnövekedett feladatokra tekintettel Pálinkás Anna segített be a szervezési munkákba. Mindketten elvégezték a Lovaskultúra oktató szakot, így hallgatói szemmel is átlátják a folyamatokat. Anna munkáját 2013 szeptemberében Balog Orsolya vette át, aki az oktatás mellett részmunkaidőben foglalkozik az OKJ és egyetemi lovas edzői képzések szervezésével.

Az évek során kiváló csapatmunka alakult ki, és ennek köszönhető, hogy a Lovaskultúra oktató szak ma Magyarország legsokoldalúbb, törvényi és sportszövetségi szinten is elismert lovas-szakember képzése. A lovaglás és lovastábor-szervezés ismeret szintű oktatása bekerült a rekreációs képzések tematikájába. 2009-ben sikeresen megújult a Testnevelő-edző alapszak lovassport szakiránya, ahol szakági végzettséget szerezhettek a hallgatók.

A Testnevelési Egyetem önállóvá válása több tekintetben is változásokat hozott. Az új egyetemi struktúrában a Sportági Intézet alá kerültünk Lovassportok Csoport elnevezéssel. Faludi Judit nyugdíjba vonulása után Dr. Protzner Anna vette át a csoport vezetését. A teljes képzési palettát érintő szakfejlesztések nyomán az OKJ sportoktató és sportedző képzés a 2015-ös tanévben, a Lovaskultúra oktató szakirányú továbbképzés 2016 nyarán került átdolgozásra a törvényi és minőségirányítási elvárásoknak megfelelően. A BSc Testnevelő-edző képzés helyett a 2017/18-as tanévtől már önálló BA Edzői szak indul, különválva a Testnevelő tanár képzéstől, mely a továbbiakban osztatlan formában kerül meghirdetésre. A szakirányú továbbképzések saját tanulmányi előadót kaptak, a kommunikációnkat pedig a Marketing Igazgatóság segíti. Páska Ildikó a továbbiakban az Egészségtudományi és Sportorvosi Tanszék állományában dolgozik, elérhetőségei a tanszék weboldalán megtalálhatók.

Projektek

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!