A NEKA-n kezdődött el a VI. Sport és Innováció Konferencia
2023. október 5.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Az „Edzőképzés innovatív módszerei” címmel rendezik idén a VI. Sportinnót, amelynek nyitónapját október 4-én, szerdán tartották a balatonboglári Nemzeti Kézilabda Akadémián.

Október 4. és 6. között immáron hatodik alkalommal rendezik meg a Sport és Innováció Konferenciát. A háromnapos eseménynek a Nemzeti Kézilabda Akadémia (október 4., Balatonboglár) és a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem (október 5. és 6., Budapest) ad otthont. A konferencia mottója: „Az edzők képzésének innovatív módszerei”.

A VI. Sport és Innováció Konferencia idén is a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem (TF), a balatonboglári Nemzeti Kézilabda Akadémia (NEKA) és a Kézilabda-specifikus Módszertani Központ közös eseménye, míg kiemelt együttműködő partnere a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB). Az esemény fővédnöki tisztét a MOB elnöke, az olimpiai bajnok Gyulay Zsolt tölti be.

A rendezvény balatonboglári nyitónapján – amelyen összesen 370-en jelentek meg – gazdag programkínálat várta az érdeklődőket. Az eseményen először prof. dr. h. c. Mocsai Lajos, a Testnevelési Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke, a NEKA sporttudományos és szakmai főigazgatója mondott beszédet. A szakember kifejtette, ma már a sporttudományok által nyújtott támogatás nélkül lehetetlen a magas szintű teljesítmény.

A NEKA n kezdődött el a VI. Sport és Innováció Konferencia 1

„Nagyon fontosnak tartom, hogy számos problématerületet vitatunk meg a konferencián. A sport átalakult, ám nem minden változott jó irányba. Nem szabad, hogy a követelés megelőzze a teljesítményt, ami hosszú távon óriási erkölcsi deficitet okoz” – emelte ki.

A TF korábbi rektorát Mocsai Tamás, a Nemzeti Kézilabda Akadémia és a Kézilabda-specifikus Módszertani Központ ügyvezetője követte. Rávilágított azokra a szinergiákra, amelyek a módszertani központ működése, eddigi eredményei és a mostani programpontok között megtalálhatóak.

„Nagy örömmel és szeretettel köszöntelek benneteket, hiszen ez a sport és a kézilabda ünnepe is egyben. Örülök, hogy ilyen sokan itt lehetünk, és közös témákról értekezhetünk.”

A harmadik köszöntőt prof. dr. Sterbenz Tamás, a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem (TF) rektora mondta el, aki felidézte, hogy szinte már megszokott az egyetem életében, hogy kora ősszel a tudományos konferenciára összpontosít. Egy ilyen esemény a hipotézisek találkozótere, amelyből aztán kiforrhatnak a sportot előre vivő fontos következtetések

„Lassan már hagyomány, hogy időnként Balatonboglárt veszik célba a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem tanárai és hallgatói – kezdte beszédét. – Ilyenkor nem azért jövünk a Balatonra, hogy pihenjünk, hanem azért, hogy konferencián vegyünk részt. Immáron harmadszor tartjuk meg ugyanis a NEKA-val közösen ezt a nagyszerű rendezvényt.” 

Az első plenáris előadáson prof. dr. h. c. Mocsai Lajos beszélt az edzői dilemmákról, majd Ilyés Ferenc a Magyar Kézilabda-szövetség elnöke tartott előadást „Utánpótlás-válogatottól a felnőttválogatott szereplésig” címmel.

A NEKA n kezdődött el a VI. Sport és Innováció Konferencia 2

Mocsai Lajos az edzői munka sarokpontjairól és dilemmáiról beszélt. Emlékeztetett, az eredményesség igénye és a felkészítés szükségessége okozta folyamatos nyomás, amely az edzőkre hárul, bizony nem kezelhető könnyen, ezzel folyamatosan meg kell küzdeni.

Az egész napos rendezvény délelőttjét kerekasztal-beszélgetés és tematikus előadások színesítették, délután pedig szakértői csoportok egyeztetőülései és további előadások következtek.

A szép számú hallgatóság kitűnő szakemberekkel találkozhatott a délelőtti kerekasztal-beszélgetés során. A NEKA és a Kézilabda-specifikus Módszertani Központ közös rendezvényére ellátogatott ugyanis Chema Rodriguez, a magyar férfi felnőtt kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya és Golovin Vlagyimir, a magyar női felnőtt kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya is, de juniorválogatottjaink kapitányai, Sótonyi László és Szilágyi Zoltán is elfogadták a meghívást.

A Sportinno első napján több TF-es oktató és szakember is a hallgatóság elé lépett. Schuth Gábor labdarúgás témában arról értekezett, hogyan lesz az adatból döntést támogató információ a labdarúgó-vezetőedző számára, míg Zombori Regő – szintén labdarúgás témában – „A kondicionális profilépítés az MTK Sándor Károly Labdarúgó Akadémián” címmel tartott prezentációt.

Dr. Marczinka Zoltán, a Magyar Kézilabda-szövetség Kompetencia Központjának igazgatója a kézilabda-edzőképzés hazai és nemzetközi trendjeiről és lehetőségeiről beszélt, Zsivoczky Attila – atlétika – a tejsavszintvezérelt edzés alkalmazását mutatta be az állóképesség fejlesztésében.

Bordán Csaba „Versenyteljesítmény-tervezés és megvalósulás a férfi tornászok ifjúsági korosztályában”, Tóth Péter „A professzionális tenisz periodizációs kihívásai a versenyidőszakban”, míg Liebscher László „A regeneráció és a mérkőzésteljesítmény kapcsolata, avagy a nyugalmi frekvenciavariabilitás és a mérkőzésteljesítmény-összefüggés vizsgálata a kézilabdázásban” címmel tartott előadást.

A Sportinno első napjáról készült rövidfilmeket a NEKA Facebook-oldalán találják.

Fotó: NEKA

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!