;>
Archívum

2015. január

Tavaszi Szél 2015

Tavaszi Szél 2015

A Doktoranduszok Országos Szövetsége (DOSZ) örömmel értesíti a doktorandusz hallgatókat, doktorjelölteket és mesterszakos hallgatókat, hogy 2015-ben is megrendezi Tavaszi Szél elnevezésű multidiszciplináris, tudományos konferenciáját.

A konferenciát 2015. április 10-12. között az Eszterházy Károly Főiskolán rendezzük meg. A DOSZ a 2015. évi Tavaszi Szél konferencia szervezésekor a korábbi években megszokottak szerint, a "fiatal magyar kutatók és doktoranduszok világtalálkozóját" magyar illetve angol munkanyelvű rendezvényként hirdeti meg. A konferencia fővédnöke: Prof. Dr. Pálinkás József, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke.

A konferenciára tisztelettel meghívjuk a felsőoktatási intézmények, a kormányzati és az üzleti élet képviselőit, a témák iránt érdeklődő kollégákat, szakértőket. Az egyes szekciók keretében lehetőség nyílik mind az elméleti, mind a gyakorlati hasznosíthatóság oldaláról bemutatni az egyes tudományterületeket és azok tudományágait.

A jelentkezés határideje 2015. február 26.

Bővebb információ a DOSZ honlapján.

A Junior Műhely bemutatkozása

A Junior Műhely bemutatkozása

A Testnevelési Egyetemen már hagyományos január végi Nyerges Mihály emlékére rendezett konferencia délelőtti programja - idén első alkalommal - az úgynevezett Junior Műhely.

"A Junior Műhely a végzős sportmenedzser hallgatók tehetséggondozó műhelye. Idén összesen 6 hallgatóval (3 kétfős csapatban) dolgoztunk a labdarúgás, illetve a kézilabda versenyképességi kérdésein. Szeptembertől rendszeres műhelymunka keretében foglalkoztunk a témákkal.  Ennek a munkának az eredményét mutatják be a hallgatók három 15 perces prezentációval." - nyilatkozta Kassay Lili a, Junior Műhely szakmai vezetője.

A Junior Műhely programja:

  • 10.30-10.45 Megnyitó. Dr. Sterbenz Tamás, általános rektorhelyettes
  • 10.45-11.00 Kézilabda csapat. Búza Bence-Szántó Barnabás: Nyerő taktika,avagy gyakorlati megoldások a magyar kézilabda jövőjéért
  • 11.00-11.15 Labdarúgás csapat. 1. Erős Dóra-Pelyhe Dávid: Szurkoló központú stratégiák létjogosultsága a magyar labdarúgásban
  • 11.15-11.30 Labdarúgás csapat. 2. Fábián Csongor-Mészáros Attila: Az Olympique Lyonnais sikerének kulcstényezői és azok alkalmazhatósága a hazai környezetben
  • 11.30-12.00 Wladimir Andreff. A Sorbonne Egyetem emeritus professzorának előadása a diákok előadásaira reflektálva a sportüzleti versenyképességről
  • Szünet
  • 12.15-13.00 Értékelés és kerekasztal-beszélgetés. Vezeti: Szombathy Pál (Digi, Reggeli Start), résztevők: Mocsai Lajos rektor (TF), Dr. Gudra Tamás gazdasági igazgató (MLSZ), Marosffy Ádám (Ernst & Young ), Szalai László edzőképzési vezető (MLSZ), Pósfai Gábor ügyvezető (Decathlon)

Nyerges Mihály Emlékkonferencia

Nyerges Mihály Emlékkonferencia

Január 29-én, csütörtökön a Nyerges Mihály Emlékkonferencia keretében egyetemünkre érkezik a sportgazdaságtan egyik legelismertebb szaktekintélye, Wladimir Andreff professzor, aki a Sorbonne Egyetem világhírű közgazdásza.

Az esemény keretében egyetemünk rektora, Mocsai Lajos emlékezik vissza Nyerges Mihály érdemeire.

A konferencia részletes programja >>>

Örömjáték az ANB-ben

Örömjáték az ANB-ben

TFSE-Baja 106-43 (26-13, 24-6, 27-15, 29-9).

A nehéz őszi mérkőzés után közönségszórakoztó játékkal múlták felül lányaink a bajai ellenfelet. A csapat minden tagja nagy kedvvel és ötletes kombinációkkal járult hozzá a szép sikerhez! Folytatás az ANB-ben Nagykanizsán és a MEFOB tavaszi szezonjában hazai mérkőzésekkel.

TFSE: Karlócai Juli 12 p, 14 lep.; Bodnár Fanni 19 p, 10 lep.; Mányoki Judit 22 p, 7 gp; Miháczi Dia 4 p, 6 gp.; Varga Barbara 21 p, 34 IBM; Balsay Anna 4 p, 6 lep.; Magyar Bianka 2 p, 5 gp; Németh Alma 8 p, 7 lep; Sándorfi Réka 2 p, 5 lep; Lakatos Dóra 12 p, 7 sz.l.

Új arcok a TF-en

Új arcok a TF-en

A TF újra önállóvá válása - szükségszerűen - nagy változásokkal jár.

Nekünk, akik régóta itt dolgozunk, kicsit káoszosnak tűnik a pillanatnyi helyzet, mert sokszor még nem tudjuk, milyen ügy hova tartozik, kihez forduljunk. De nem lehet sokkal könnyebb az új munkatársaknak sem, mert nekik egy teljesen új intézményt kell megismerniük, és egy már összeszokott közösségbe kell beilleszkedniük. De kik is ők?

A Nyílt Nappal kapcsolatban kopogok be a volt tudományos dékánhelyettesi szobába, ahol négy ember ül és dolgozik. Dr. Krizbay-Hangel Katalin, aki stratégiai és marketing ügyekkel foglalkozik, és Németh István, aki szintén marketinges. Hamarosan összeállítják a TF eseménynaptárát és új kiadványokkal szeretnék láthatóvá tenni intézményünket. A két másik munkatárs Galgóczi Edina, aki a projektekért felel, és Harmos Andrea oktatásügyi szakértő.

A beszélgetés során kiderül: pontosan tudatában vannak annak, hogy itt kialakult tradíciók, szokások vannak. Nem akarják felfordítani a TF életét, inkább  a még kihasználatlan lehetőséget kívánják feltárni, és az itt dolgozókkal közösen egy új, innovatív intézményt létrehozni, ami még jobban emeli a TF nimbuszát és amellyel az intézmény újra virágkorát élheti. Szeretnék a TF arculatát fejleszteni, az intézmény mindennapjait, a hivatalokat, az adminisztrációt szolgáltatóbaráttá tenni, az oktatásban rejlő lehetőségeket feltárni és kiaknázni.

Mint kiderül, mindannyiuknak van felsőoktatásban szerzett oktatói, vezetői tapasztalata, ami azért nagyszerű, mert egy oktatási intézmény mindig más, mint mondjuk egy gyár, egy üzleti vállalkozás, vagy egy kormányzati iroda.

Hasznosítsuk hát ezeket a tapasztalatokat a TF érdekében!

Női röplabda Magyar Kupa elődöntő

Női röplabda Magyar Kupa elődöntő

Január 21-én (szerdán) 18 órai kezdettel a TFSE női röplabda csapata Magyar Kupa elődöntő mérkőzést játszik a Vasas Óbuda ellen. Helyszín: TF "D" terem. Mindenkit szeretettel várunk.

Hajrá TFSE!

Ingyenes szolgáltatás speciális szükségletű hallgatóknak

Ingyenes szolgáltatás speciális szükségletű hallgatóknak

A Testnevelési Egyetemen szeptemberben regisztrált speciális igényű hallgatók 84%-a diszlexiás, 16% egyéb fogyatékossággal élő. Egy gyengénlátó és egy vak hallgatónk van.

A vakok, gyengén látók, de a tanulási zavarokkal küzdők számára is nehézkes a jegyzetelés és a jegyzetekből, könyvből való tanulás. Sokan jóval könnyebben tanulnak hanganyagból. Éppen ezért nagyon fontos, hogy több év fejlesztőmunka után magyar nyelven is elindult a RoboBraille szolgáltatás, amely segítséget nyújt vakoknak, gyengénlátóknak, és diszlexiások is használhatják a tanulásuk megkönnyítésére.

Egy adott szöveg számos formátumban feltölthető (például doc, pdf, txt, xml, html, rtf, jpg, bmp), de URL, és szöveg is bemásolható. Feltöltés után a dokumentumokat Braille-nyomtatásra kész digitális formában, vagy mp3 fájlban, hangoskönyvként és e-könyvként, illetve egyéb formátumokban kaphatja vissza a felhasználó.

A szolgáltatás beágyazása lehetséges honlapokra is, számos egyetem használja tananyagainak akadálymentesítésére. Mindenki számára ingyenes.

Szombathelyi túra

Szombathelyi túra

A karácsonyi szünet és a Hepp kupa döntője után lány kosarasaink első útja Szombathelyre vezetett.

A tabella harmadik helyén álló hazaiak határozott kezdése meglepte a mieinket, és az első negyed 23-16 lett a Szombathely javára. A második negyedben feljavult a védekezés, és a nagyszünetben már csak 2 ponttal vezettek a hazaiak (33-31). A második félidő fordulópontnak bizonyult, ugyanis a védekezés már gyorsindításokkal is társult, és így 30-13-ra nyerték lányaink a harmadik negyedet, ezzel bebiztosítva győzelmünket. Ezt a különbséget még sikerült növelni, így a végeredmény 82-63 lett a TFSE-nek.

Pontszerzőink: Varga Barbara: 10p, Karlócai Julianna: 12/9p, 6gp, Bodnár Fanni: 18p, 9lep, Mányoki Judit: 7/3p, 6lep, Balsay Anna: 10p, Magyar Bianka: 2p, Sándorfi Réka: 4lep, Miháczi Diána: 14p, 11lep, Lakatos Dóra: 9p, 5lep. Gratulálunk a lányoknak az eredményhez!

A következő mérkőzés csütörtökön 18.00-kor lesz az E-teremben a Baja ellen. Hajrá TFSE!

Sikeres volt a Nyílt Nap a TF-en

Sikeres volt a Nyílt Nap a TF-en

Már a TF-et bemutató film vetítése alatt zsúfolásig megtelt a TF aulája múlt szombaton, a Nyílt Napon. Fél tíz felé alig lehetett bejutni a terembe! Pedig a hivatalos program csak 10 órakor kezdődött a rektori megnyitóval.

Nyílt Nap 2015

Mocsai Lajos, a Testnevelési Egyetem rektora köszöntőjében beszélt azokról a tervekről, amivel a TF ismét a legkiemelkedőbb testnevelő és sportkulturális egyetemek közé emelkedhet Európában, és amivel nem csak világszintű oktatási központtá válhat, de jól értékesíthető diplomát ad majd a hallgatók kezébe. Kihangsúlyozta, ehhez az is fontos, hogy az egyetemre jelentkezők megfelelő tudással érkezzenek a felvételi vizsgára. Itt a TF-en pedig majd naprakész elméleti és gyakorlati tudást kapnak az oktatóktól és kutatóktól.

A közel 600-700 érdeklődő fiatal ezután beszélgetéseket hallhatott olyan híres magyar sportolókkal, akik jelenleg a TF-en tanulnak. Szávay Ágnes számos WTA torna győztese és 2007-ben az év magyar női sportolója, Dombi Rudolf olimpiai és világbajnok kajakos, illetve Kovács Ágnes olimpiai, világ- és Európa-bajnok úszó arról meséltek, hogy miért a TF-et választották, és hogy jó döntést hoztak. (A statisztika szerint 150 olimpiai bajnok tanult a TF-en, és az őket nevelő edzők 99 %-a itt szerzett edzői képesítést!)

A HÖK elnöke, Tóth Levente saját TF-es élményeiről, tapasztalatairól, illetve a gólyatáborról beszélt. Utána Hamar Pál, a TF oktatási rektorhelyettese következett, aki az egyetemen induló szakokat ismertette, és tanácsokkal látta el a hallgatókat döntésük meghozatalához.

Végül bemutattuk, hogy a TF-en nem csak a test edzésével, hanem a kultúrával is komolyan foglalkozunk: a TF műhely Kulturális Egyesület egy tagja, Horváth Mónika nagy sikert arató énekével 11 órakor zárult a hivatalos program.

Ezután az aula előterében felállított asztalok mögött helyet foglaló szakvezetők, oktatók, illetve egyéb egységek adtak tájékoztatást az érdeklődőknek, illetve 20 fős csoportokban a TF hallgatói körbevezették a látogatókat és megmutatták a TF sportlétesítményeit. 1 óra körül ürült ki az aula és előtere.  Az udvaron még találkoztunk néhány kóborló látogatóval, akik mosolyogva mondták: "Minden nagyon tetszik. Biztos, hogy ide jelentkezünk!"

Szeretettel várjuk őket!

szöveg: Nemerkényi Krisztina | fotó: Hegedüs Gábor

[nggallery id=269]

Átvette megbízó levelét a TF rektora

Átvette megbízó levelét a TF rektora

Január 9-én, kora délután került sor az eseményre a köztársasági elnöki rezidencián, a budai várban elhelyezkedő Sándor palotában.

Átvette megbízó levelét a TF rektora

A kialakult szokás szerint Mocsai Lajost elkísérte családja (felesége, gyermekei és unokái). Az ünnepélyes aktuson az oktatással foglalkozó állami szerv, az Emberi Erőforrások Minisztériuma részéről jelen volt Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár, Bódis József, a Rektori Konferencia elnöke, a Pécsi Egyetem rektora, valamint Sándorné Kriszt Éva, a Rektori Konferencia társelnöke, a Budapesti Gazdasági Főiskola rektora.

Átvette megbízó levelét a TF rektora

Az egész különválást és rektorválasztást lezáró végső, ünnepi eseményt a TF részéről jelenlétével tisztelte meg Sterbenz Tamás általános rektorhelyettes, Genzwein Ferenc, a TF kancellárja, Krizbay-Hangel Katalin, a TF leendő stratégiai igazgatója, Tóth Miklós, a TF korábbi dékánja és Varga Dániel, a rektor személyi titkára.

Áder János köztársasági elnök a Himnusz hangjaira nyújtotta át a kinevezést.

Ezzel az emelkedett hangulatú eseménnyel zárult le az a folyamat, amely még a nyáron, a TF önállóvá válásával kezdődött, majd a rektori pályázat kiírásával, a jelöltek pályázatának elbírálásával és a Kari Tanács szavazásával folytatódott. December 17-től él Mocsai Lajos rektori megbízatása, csak a köztársasági elnök úr halaszthatatlan külföldi útjai és egyéb elfoglaltsága miatt került most sor ezen ünnepélyes alkalomra, a megbízó levél átadására. Ezzel vált teljessé a kinevezési folyamat.

Áder János köztársasági elnök sok sikert kívánt az ismét önállóvá vált Testnevelési Egyetemnek és a frissen kinevezett rektornak, támogatásáról biztosította őket és elmondta, bízik abban, hogy az önállósággal együtt járó új szerkezeti felépítés és tartalmi megújulás meghozza a hozzá fűzött reményeket.

Mindannyian reméljük, hogy így lesz!

Projektek

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!