;>
Archívum

2015. november

Lezajlott az ISSSS 7. konferenciája

Lezajlott az ISSSS 7. konferenciája

14 országból érkeztek előadók International Society for the Social Sciences of Sport (ISSSS) 7. konferenciájára, melynek megrendezését a Testnevelési Egyetem és a Magyar Sporttudományi Társaság támogatta.

Lezajlott az ISSSS 7. konferenciája

Az esemény nyitóünnepségén dr. Szabó Tünde Sportért felelős államtitkár, prof. dr. Koller Ákos, a TF tudományos rektorhelyettese, Földesiné dr. Szabó Gyöngyi professor emerita és prof. dr. Jerzy Kosiewicz, az ISSSS elnöke köszöntötte a résztvevőket és a vendégeket. A két és fél napos program során három plenáris és több mint 40 szekcióelőadást hallgathattak meg az érdeklődők.

Egyetemünket dr. Sterbenz Tamás, a TF általános rektorhelyettese, dr. Vermes Katalin, dr. Farkas Judit, dr. Dóczi Tamás, dr. Chaudhuri Sujit, dr. Géczi Gábor, Protzner Anna és Nagy Kinga előadóként is képviselte, PhD-hallgatóink közül Kovács Ágnes, Protzner Anna, Pataki Natália, Garamvölgyi Bence, valamint Tornoczky Gusztáv szerepelt egy-egy prezentációval.

A tudományos programokat nagyon hangulatos vacsorák, illetve városnéző programok követték, amelyen remekül érezték magukat a résztvevők.

dr. Gál Andrea, a konferencia Szervezőbizottságának titkára

[nggallery id=294]

Kopkáné Plachy Judit nyilvános PhD védése

Kopkáné Plachy Judit nyilvános PhD védése

Időpontváltozás! 14.30 helyett 15.30!

A Testnevelési Egyetem Doktori Tanácsa  és a Sporttudományok Doktori Iskola tisztelettel meghívja Önt Kopkáné Plachy Judit "A rendszeres fizikai aktivitás hatása az időskori függetlenség megőrzésére 60 év fölötti nők esetében: randomizált kontrollált kísérlet" című értekezésének nyilvános PhD védésére.

A védés helye és ideje: Testnevelési Egyetem, Főépület, I. emelet tanácsterem, 2015. november 26., 15.30 óra.

Témavezető: Dr. Bognár József egyetemi docens.

Programvezető: Földesiné Dr. Szabó Gyöngyi professor emerita.

A bírálóbizottság elnöke: Dr. Radák Zsolt egyetemi tanár.

A bírálóbizottság tagjai:

 • titkár: Dr. Gyimes Zsolt egyetemi docens
 • tag: Heszteráné Dr. Ekler Judit egyetemi docens
Opponensek:
 • Dr. Nyakas Csaba professor emeritus
 • Dr. Semsei Imre tudományos főmunkatárs

A Magyar Tudomány Ünnepe a Testnevelési Egyetemen

A Magyar Tudomány Ünnepe a Testnevelési Egyetemen

Tisztelt Hölgyem, Uram!

Ezúton szeretnénk meghívni Önt és kollégáit a Testnevelési Egyetemen tartandó tudományos napra, amelyet a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából rendezünk. Helyszín: Budapest XII., Alkotás utca 44., Főépület, Hepp Ferenc Díszterem. Időpont: 2015. november 27. 9:00-18:00.

Programfüzet >>> A Tudomány Napja 2015 (meghívó)

Fekete Béla búcsúztatása

Fekete Béla búcsúztatása

Fekete Béla búcsúztatása 2015. november 26-án (csütörtökön) 13 órakor lesz az I. kerületi Szilágyi Dezső téri református templomban. A család kérése, hogy ha virággal szeretnének búcsúzni Bélától, úgy egy szál fehér rózsát hozzanak magukkal.
Teqball bemutató

Teqball bemutató

További jó hírrel is szolgálhatunk: december 11-én 9 órától a mentortanárok továbbképzésén a Teqball hazai képviselői bemutatót tartanak a D-teremben. A bemutatón a Teqball játék és edzés bemutatója mellett a kézilabda és kosárlabda sportágban is használható edzés és játékgyakorlatokat is bemutatják. Megismertetik továbbá az érdeklődőket a Teqtenisz játék gyakorlataival is. Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

A megalakult TFSE Teqball szakosztályba történő jelentkezéseket Sütő Krisztián III. éves hallgatónál vagy ifj. Tóth János tanár úrnál tehetik meg az érdeklődők.

TF-es siker az I. teqball bajnokságon

TF-es siker az I. teqball bajnokságon

November 14-én rendezték az I. Teqball páros bajnokságot a Láng Sportcsarnokban.

TF-es siker az I. teqball bajnokságon

A Teqball Magyarország központjának munkatársai igazi profi körülményeket teremtettek a résztvevőknek. Egyetemünk Dr. és ifj.Tóth János támogatása mellett 3 férfi, 2 női és 2 vegyes hallgatói párossal képviseltette magát.

Két férfi párosunk, Sütő Krisztián és Novák Richárd, valamint Budavári Dániel és Feckó Regő, a két női és a vegyespárosaink csoportjukon belül egy győzelem, két vereséggel a 16-24. hely között végeztek. A Lengyel Béla (Szolnoki Máv Fc. NB II) és Szepessy Róbert (SZTK-ERIMA NB II) páros (mindketten osztatlan tanárképzés levelező szakának II. évfolyam hallgatói) az I. helyezést szerezte meg. A csapatvezetők véleménye alapján Lengyel Béla a legtechnikásabb játékos díját is elnyerte.

Nők:

 • 1. csapat: Kajdy Janka, Gyenes Adrien
 • 2. csapat: Juhász Fanni, Bende Claudia
Férfiak
 • 1. csapat: Sütő Krisztián, Novák Richárd
 • 2. csapat: Budavári Dániel, Feckó Regő
 • 3. csapat: Lengyel Béla, Szepessy Róbert
Vegyes:
 • Hadnagy Petra, Blázsovits Ádám
 • Szalkai Kitti, Kovács Zoltán
Minden párosunknak gratulálunk!

[nggallery id=293]

Gólyabálban voltunk!

Gólyabálban voltunk!

Csütörtök este 9-re szólt a meghívó a Club Play nevű szórakozóhelyre.

Kicsit elgondolkodtam, hogy mit vegyek fel, hiszen az évek során láttam már mindenfajta öltözetben megjelenő embereket a bálokon, de most – úgy tűnik -, hogy jól választottam: a hallgatók is szépen, elegánsabban felöltözve léptek be a terembe.

Mindenütt hallgatók fogadtak és segítettek eligazodni a helyszínen, amelynek beosztása kimondottan jónak bizonyult az eseményhez: volt szabad tér, volt emeleti rész, ahol kényelmes fotelokban üldögélve lehetett – kissé elkülönülve – beszélgetni, ha ehhez volt kedve valakinek és ahonnan remek kilátás nyílt a földszinti „színpadra”.

Rektor úr rövid megnyitója után indult a műsor, ami kimondottan jóra és változatosra sikeredett.

Gólyabál 2015

A nyitótánc különlegessége az volt, hogy bár hagyományos (frakkban és hosszú fehér) ruhában adták elő, a zene korántsem volt a megszokott klasszikus báli zene. Utána volt akrobatikus tánc, egy nagyon dinamikus, fiatalos utcai tánc-bemutató, amelyet hatalmas energiával adtak elő a fiatalok.  Ezután az Erasmus hallgatók közös tánc-produkciója következett, ami nagyon megmozgatta közönséget (különösen a török ikerpár break tánca!). Végül a temperamentumos tanár-diák tangó következett, stílusos ruhába öltözött kollégákkal és hallgatókkal (nagy siker volt!).

Mindeközben persze zajlott a Gólyabál szépségkirálynőjének és királyának választása is. A különböző szakok által delegált, legszebbnek ítéltek egy előzsűrizésen vettek részt a TF  Facebook csoport közösségi oldalán, és a döntőbe már csak 3 leány és 3 fiú került be. Végül a tanárokból, hallgatókból, a Rektori és Kancellári Hivatal munkatársaiból összeválogatott bizottság döntése alapján a TF Gólyabál szépségkirálynője idén Nagy Helga (osztatlan testnevelő-egészségfejlesztő-gyógytestnevelő) és királya Resberger  Richárd (rekreáció szakos hallgató) lett. Ők vitték el a pálmát, azaz a koronát (és a vele járó ajándékokat).

Majd kezdődhetett a tánc. Na, ekkor már kicsit nehézségbe ütközött a beszélgetés a hangerő miatt. Hamarosan néhány kolléga is ott ropta a táncot a parketten a hallgatókkal.

Éjfél felé indultam haza. Az utcán még jelentős számú hallgató jött velem szembe, akik a party részre jöttek csak el.  (Nem kis részben azért, mert aznap volt a norvég-magyar labdarúgó mérkőzés az EB-be jutásért, amit persze időnként mi is nézegettünk egy kitett nagyobb képernyős mobilon.)

A hallgatók becsültére mondva, másnap reggel 8 órakor elég sok olyan arccal találkoztam a folyosón, akiket éjfél körül ott hagytam a Playben. Fáradtan, de mosolyogva köszöntek jó reggeltet.

Úgy tűnik, hogy mindenki jól érezte magát a Gólyabálon!

[nggallery id=292]

In Memoriam Fekete Béla

In Memoriam Fekete Béla

In Memoriam Fekete BélaMegrendülve és megdöbbenve vettük tudomásul a megmásíthatatlant: kollégánk, barátunk, tanárunk, a Sportjáték Tanszék "Bélája" lassú, meggondolt lépteivel nem jön többet.

Tudtuk – de nem akartuk tudomásul venni – hogy beteg, nagyon beteg. Bíztunk erős szervezetében, az akaratában, az életszeretetében. De győzött az "ellenfél"!  A vereséghez vezető utat emelt fővel, méltósággal viselte.

A kezelések közötti időben még megtartotta az óráit, hiszen ez volt az élete. Amikor lemondott a tanításról, már tudtuk, hogy nagy a baj.

1974-ban, mint tanársegéd kezdte az oktatói munkát a Testnevelési Főiskolán. Középiskolai testnevelő tanár, egyetemi tanársegéd, majd adjunktus lett. Számos nemzetközi konferenciára kapott meghívást. Játékos pályafutása – junior és felnőtt válogatott – befejezése után hazai és külföldi csapatok edzőjeként tevékenykedett. Több éven keresztül volt sikeres edző Kuwaitban. Szakmai elismerésként 2003-ban TF Edzői Nívódíjat kapott. A kézilabda volt a mindene. A játék szeretetét kívánta mindenáron átplántálni hallgatóiba, játékosaiba.

Tanítványai tisztelték és félve szerették szigoráért, következetességéért, rendszeretetéért, pontosságáért. Csak annyit követelt tőlük, amennyit magától is elvárt.

Segítőkész, szeretetre méltó, jó kolléga volt. Nyugodtsága, megfontoltsága, fanyar humora nagyon fog hiányozni. Kollégát, barátot, de elsősorban Embert veszítettünk! Fekete Béla Tanár urat a Testnevelési Egyetem és a Magyar Kézilabda Szövetség saját halottjának tekinti.

Isten nyugosztaljon TANÁR ÚR!

Koszorúzás Klebelsberg Kuno szobránál

Koszorúzás Klebelsberg Kuno szobránál

Születésének 140. évfordulóján Klebelsberg Kunora, egyetemünk alapítójára emlékeztünk pénteken.

Koszorúzás Klebelsberg Kuno szobránál

A Főépület mellett 1994-ben felavatott szobra körül gyűlt össze az emlékezők kis létszámú csoportja, köztük a TF vezetése, a Klebelsbergről elnevezett Szakkollégium képviselői és néhány tanár.

A kultuszminiszter életútját és tevékenységének főbb állomásait, valamint a sport és a TF érdekében tett jelentős intézkedéseit felidéző rövid méltató beszéd után az intézmény nevében először Mocsai Lajos rektor, valamint Sterbenz Tamás és Koller Ákos rektorhelyettes urak, majd a Kollégium nevében Szájer Péter kollégiumigazgató és Kurucz Anita szakkollégiumi hallgató, végül a TF műhely nevében Nemerkényi Krisztina helyezte el a megemlékezés virágait a szobor talapzatánál.

Projektek

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!