;>
Archívum

2014. november

Ureczky Dóra nyilvános PhD védése

Ureczky Dóra nyilvános PhD védése

A Testnevelési Egyetem Doktori Tanácsa és a Sporttudományok Doktori Iskola tisztelettel meghívja Önt Ureczky Dóra "Az excentrikus edzés és az egésztest vibráció hatása az izom mikrostruktúrájára és az energia felhasználására" című értekezésének nyilvános PhD védésére.

A védés helye és ideje: Testnevelési Egyetem, Főépület I. emelet, Kistanács terem, 2014. december 4., 12.00 óra.

  • Témavezető: Dr. Tihanyi József egyetemi tanár
  • Programvezető: Dr. Radák Zsolt egyetemi tanár
  • A bírálóbizottság elnöke: Dr. Sipos Kornél egyetemi tanár
  • A bírálóbizottság tagjai:
    • titkár: Dr. Koltai Erika tudományos főmunkatárs
    • tag: Dr. Pucsok József egyetemi tanár
  • Opponensek:
    • Dr. Wilhelm Márta egyetemi tanár
    • Dr. Gyimes Zsolt egyetemi docens
Az értekezés megtekinthető a Testnevelési Egyetem Doktori Titkárságán.

PhD doktorokat avattak

PhD doktorokat avattak

A Semmelweis Egyetem 2014. november 22-én tartotta a Dies Academicus ünnepséget. A Semmelweis Egyetem már megszűnt Testnevelés és Sporttudományi Karáról, az az 5-ös számú doktori iskolából három hallgatót avattak doktorrá ezen a jeles napon.

PhD doktorokat avattak

Ők még 2014. szeptember 1. előtt, a Semmelweis Egyetem keretein belül szerezték meg fokozatukat, de az avatásra csak most került sor. A rektori köszöntő után a doktoranduszok elmondták esküjüket, majd Dr. Szél Ágoston, a Semmelweis Egyetem rektora, és Dr. Rácz Károly, a a Semmelweis Egyetem Doktori Tanácsának elnöke kézfogásukkal doktortársaikká fogadták őket. Az eseményen részt vett Dr. Tihanyi József, a Testnevelési Egyetem Doktori Tanácsának elnöke, valamint Dr. Berkes István, a Testnevelési Egyetem Doktori Tanácsának tagja.

Doktorrá avatott kollégák intézményünkből:

  • Benczenleitner Ottó - PhD értekezésének címe: A sportágspecifikus motoros tesztek szerepe az elit kalapácsvetők eredményességében. Témavezető: Dr. Bognár József egyetemi docens, PhD
  • Lacza Gyöngyvér - PhD értekezésének címe: A magyarországi felsőoktatási rekreációs képzési rendszer hatékonyságának vizsgálata és aktualizálásának lehetőségei a piaci igények tükrében. Témavezető: Dr. Jakabházy László egyetemi docens, PhD
  • Sáfár Sándor - PhD értekezésének  címe: A bilaterális erőkifejtés jellemzőinek mechanikai és idegélettani okai. Témavezető: Dr. Tihanyi József egyetemi tanár, DSc
2014. szeptember 1-től az újra önálló Testnevelési Egyetemen Sporttudományok Doktori Iskola működik, amely a sporttudományi területen az egyetlen hazánkban. Az iskolában folyó doktori kurzusok lefedik a sporttudomány egész területét. A doktori képzés két természettudományi és egy társadalomtudományi program keretében zajlik, amelyek megfelelnek egyrészt a sportpedagógia, sportszociológia, sportpszichológia, sportmenedzsment, másrészt a sportbiológia, sportélettan, sportegészségtan, sportorvostan igényeinek. A Doktori Iskola vezetője: Dr. Radák Zsolt egyetemi tanár, az MTA doktora.

Nyílt Nap

Nyílt Nap

Egyetemünk 2015. évi Nyílt Napjának várható időpontja január 17. (szombat). A részletekről később tájékoztatjuk az érdeklődőket.

Frissítés: részletes információk egy új bejegyzésben! >>>

MEFOB győzelem Szombathelyen

MEFOB győzelem Szombathelyen

Hétfőn este Szombathelyen MEFOB győzelemmel folytatták a TF-es lányok többfrontos szereplésüket.

A 4 órás buszút után fáradtan, ébredezve indult az első 5 perc, s vezetett a Szombathely 9-8-ra. Innét kezdve nagyobb sebességre kapcsolt a TF, és a játékban is egyre inkább látszott a tudásbeli különbség. A félidőre kialakult biztos 26 pontos vezetés a hazaiak harci kedvét is csökkentette, így könnyedén lett 88-48 a végeredmény a TF javára. Gratulálunk a lányoknak, ismét remek játékot mutattak!

A csapatból mindenki sokat játszott és teljesítményével hozzájárult a győzelemhez. Pontdobók: Karlócai Julianna: 17p, 15lep Czivinger Lilla: 12p, Mányoki Judit: 17/12p, Bíró Dorottya: 2p, Balsay Anna: 10p, 8lep, Németh Alma: 6p, Sándorfi Réka: 2p, Miháczi Diána: 14p, 7lep, 5szl, Lakatos Dóra: 8p, 7lep.

A következő MEFOB meccs december 1-jén lesz 18:00-kor az E-teremben a tavalyi bajnok Közgáz ellen! Hajrá TF!

Házi TDK

Házi TDK

A Testnevelési Egyetem 2014. november 27-én rendezi meg a 2014/15-ös tanév Házi Tudományos Diákköri Konferenciáját, melyre minden érdeklődőt sok szeretettel várunk.

Úszóink MEFOB-on

Úszóink MEFOB-on

2014 november 23-án rendezték a Magyar Egyetemi és Főiskolai Országos Bajnokság úszóversenyét Budapesten, a Császár Béla Komjádi uszodában. A TF soha nem látott erősségű és minőségű kerettel érkezett. A csapatot munkatársunk, Kovácshegyi Ferenc mesteredző, a "Gyurta Team tagja" segítette. A TF-et 27 hallgató képviselte, akik között ott volt többek között Pulai Bence is, aki a londoni olimpián ötödik helyen végzett a 4 x 100 méteres férfi vegyes váltóban, Gyárfás Bence, aki idén az országos bajnokságon új országos csúcsot ért el a Dunaferr 4 x 50 méteres férfi gyorsváltójával, Kutasi Gergely, korábban hosszútávúszó bajnok, napjainkban pedig az UTE egyik - friss babérokra törő - edzője, és még sokan mások.

Úszóink MEFOB-on

Úszóink már szeptemberben elkezdték a felkészülést a MEFOB-ra, Pausz Tamás és Kutasi Gergely összeverbuvált egy közel 30 fős keretet. Hiányzott sajnos a csapatból Verrasztó Evelyn, aki jelenleg Franciaországban készül a rövid pályás világbajnokságra.

A következő eredmények születtek. 100 méteres férfi gyorsúszásban második helyen végzett Gyárfás Bence. A sors fintora, hogy tavaly ilyenkor pontosan 1 tizeddel verte Cseh Lászlót, és most pontosan ennyi döntött kettejük között. A következő dobogósunk Sprőber Soma lett, első éves hallgató. A dobogó második helyére úszta fel magát, és mondhatni, hogy egy olimpikon szendvicsbe került. Somát csak Financsek Gábor tudta megelőzni, Cseh Lászlónál viszont 2 tizeddel gyorsabb tudott lenni. Ruzsin Szabina harmadik helyen végzett 200 méter vegyesen, Hegedűs Ágnes és Kiss Bettina a negyedik helyet szerezte meg, előbbi 100 méter pillangó, utóbbi pedig 400 méter gyorsúszáson. Pulai Bence nagy csatában és hibátlan benyúlással 7 századdal győzött Cseh László előtt. A legaranyosabb váltó a 4 x 100 méteres férfi vegyes váltó lett, akik az alábbi összeállításban (Kutasi Gergely háton, Sprőber Soma mellen, Pulai Bence pillangón és Gyárfás Bence gyorson) állhattak a dobogó legfelső fokára a PTE és a BME ellen vívott nagy harc után.

Szabó Hajnalka és Kőrös Evelin egyaránt bronzérmes lett , előbbi 100 méteres hátúszásban, utóbbi 100 méter pillangón. A nőknél indíthattunk két váltót is, amelyek a 4. és 5. helyen végeztek. A negyedik helyen végzett váltó tagjai: Hegedűs Ágnes, Orbán Sára, Kiss Bettina és Lukács Eszter, az ötödik helyen végzett váltó tagjai pedig Szabó Hajnalka, Kőrös Evelin, Zala Borbála és Ruzsin Szabina.

A fő versenyszám a 10 x 50 méteres intézményi gyorsváltó volt, ahol a TF-nek még sosem sikerült győznie. Noha a BME végig közel volt hozzánk, az első emberek már az elején kiharcolták az egy testhossz előnyt, és azt végig tartani tudtuk. A váltó tagjai az úszás sorrendjében: Gyárfás Bence, Varga Balázs, Czégény Ádám, Horváth Zoltán, Őri Gergely, Pausz Tamás, Huber Gergely, Sprőber Soma, Kutasi Gergely, Pulai Bence. A 4:14:73-as időnek is nagyon örültünk, tavalyhoz képest sikerült 13 másodpercet faragni.

A TF csapat további tagjai: Dunai Zita, Glaser Rebeka, Lovics Réka, Simon Péter, Sipos Bálint, Gencsi Dávid, Pongó Anna, Orbán Sára, Németh Renáta és Szabó Dominika.

Gratulálunk a sikeres szerepléshez és hajrá TF!

szöveg: Szájer Péter és Pausz Tamás | fotó: Pausz Tamás (I. éves testnevelő tanár szakos hallgató)

TF Gólyabál 2014

TF Gólyabál 2014

Szeretettel várunk mindenkit a Testnevelési Egyetem első gólyabáljára. A rendezvény ismét remek alkalom az új egyetem reprezentálására, találkozásra régi és új barátokkal, valamint egyetemünk új, első évfolyamának köszöntésére.

Helyszín: XI. ker, Prielle Kornélia utca 4. Időpont: november 27. (csütörtök), 20.00 óra.

Programok:

  • Köszöntők
  • Nyitótánc
  • Step-Aerobik bemutató
  • Művészkerékpár bemutató
  • Divatbemutató
  • Gólyakirály és Gólyakirálynő választás
  • Tanár-Diák tánc
  • Koncertek
További információ Facebook.

Reméljük, minél nagyobb számban részt vesznek eseményünkön, ezzel emelve annak színvonalát.

A Testnevelési Egyetem Hallgatói Önkormányzata

Szezoncsúcs ‎a Kinizsi utcában

Szezoncsúcs ‎a Kinizsi utcában

Szombaton rendezték az ANB 8. fordulóját, amelyen a TFSE a harmadik helyezett MAFC-cal játszott mérkőzést.

Az  ellenfelet ötletes , jó játékkal verték meg a lányok, 51-32-es félidő után végül 95-58-ra. A TFSE végig vezetett, és még arra is volt lehetőség, hogy különbő felállásokkal, taktikákkal menjenek fel a pályára a lányok. Ezek a próbálkozások sikeresek voltak, és folyamatos pörgésben tartották a csapatot. A meccsen 34 gólpasszt osztottak a TFSE-s lányok, ez igazán kiváló, nem mindennapi teljesítmény.

Gratulálunk az egész csapatnak, remek mérkőzést láthattunk. Pontszerzőink: Bodnár Fanni: 10p, 7lep, Mányoki Judit: 23/12p, 12gp, Lakatos Dóra: 20p, Németh Alma: 12p, Karlócai Julianna: 4p, 8lep, Miháczi Diána: 9p, 6lep, Varga Barbara: 14p, 8lep, Sándorfi Réka: 2lep, 3gp, Balsay Anna: 3p,.

A következő mérkőzés december 1-jén 18.00-kor lesz, a tavalyi MEFOB-bajnok Közgáz ellen játszik az egyetemi csapat. Várjuk a szurkolókat az E-teremben! Hajrá TF!

Egy hete lépett hivatalba a Testnevelési Egyetem kancellárja

Egy hete lépett hivatalba a Testnevelési Egyetem kancellárja

Dr. Genzwein Ferenc, intézményünk kancellárja több mint harminc éve él a gazdaság, a tudományok és a sport világában.

TF Főépület a Győri út felől (régi főbejárat)

"Szüleim pedagógusok voltak, így már gyermekkoromban azt láttam, hogy a tanulás és a sport mennyire fontos. Köszönettel tartozom nekik, mivel olyan útravalót kaptam tőlük, ami az egész életemet meghatározta" – nyilatkozta kancellár úr. Dr. Genzwein Ferenc a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemen diplomázott 1980-ban, majd két évvel később, ugyanebben az intézményben közgazdaságtudományi doktori címet szerzett az áruforgalom gazdaságtana szaktudományból. Nem sokkal ezután az összes lehetséges labdarúgó edzői licencet megszerezte, így a legmagasabb fokozatú UEFA Pro diplomát is, közben pedig az akkori Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Karán sportedzői oklevelet szerzett labdarúgás sportágban.

"Mintegy harminc év vezetői tapasztalattal rendelkezem, vállalatoknál, illetve saját cégeimben töltöttem be gazdasági-, kereskedelmi-, valamint vezérigazgatói posztot Magyarországon, illetve néhány évig Ausztriában. Az üzleti tevékenységem mellett különböző sportvezetői feladatokat láttam el a labdarúgásban. Voltam például a Vasas vezetőedzője és szakosztályvezetője is. Munkámat a klub a Vasas SC Örökös Tagja kitüntetéssel ismerte el.  Az egyetem elvégzése után gazdasági és szervezési tárgyakat oktattam óraadóként, majd egyetemi államvizsga bizottsági tagként tevékenykedtem, címzetes egyetemi docens lettem." - osztotta meg gondolatait kancellár úr.

Az emberi erőforrások minisztere, Balog Zoltán úr, 2014. október 31-én jelentette be a felsőoktatási intézmények kancellárjainak személyét. A miniszterelnök úr november 15-étől a Testnevelési Egyetem kancellárjának nevezte ki Dr. Genzwein Ferencet, aki a jövőben a TF gazdasági irányításáért felel.

Arra a kérdésre, hogyan érzi magát Dr. Genzwein Ferenc a TF-en, a következőket válaszolta: "Mivel eddigi életemet a gazdaság világában, a sportban és az oktatásban töltöttem, nagy öröm számomra, hogy a három területhez kapcsolódó feladatokat mostantól egy intézmény falain belül tudom ellátni. Az első hét jól és hasznosan telt az egyetemen. Az ismerkedésé volt a főszerep, az intézmény vezetőivel folytattam megbeszéléseket, áttekintettem a költségvetési folyamatokat, a Szervezeti és Működési Szabályzatot, illetve megkezdődött a gazdasági feladatok átadása és átvétele. Sőt, már néhány halaszthatatlan napi operatív ügybe is bele kellett folyjak. Egyet biztosan megígérhetek: mindent meg fogok tenni annak érdekében, hogy a rám bízott feladatot a legjobb tudásom szerint lássam el. Büszke vagyok arra, hogy egy ilyen óriási hagyományokkal rendelkező, közel kilencven éves intézmény szolgálatába állhattam!"

Üdvözöljük kancellár urat a Testnevelési Egyetem közösségében!

A GYGYOE XV. Országos Továbbképzése

A GYGYOE XV. Országos Továbbképzése

Gyógytestnevelés a Gyermekekért Országos EgyesületA Gyógytestnevelés a Gyermekekért Országos Egyesület és a Testnevelési Egyetem tisztelettel meghívja Önt Integráció, inklúzió, minőségi gyógytestnevelés címmel tartandó Országos Továbbképzésére. A rendezvény fővédnöke dr. Rétvári Bence államtitkár, miniszterhelyettes.

Helyszín: Testnevelési Egyetem, Hepp Ferenc terem (Budapest XII. kerület Alkotás u. 44., Főépület, I. emelet).

Időpont: 2014. november 28. 9.20-15.45

A továbbképzésen a részvétel regisztrációhoz kötött. Regisztrálni csak írásban lehet a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email címen, a határidő 2014. november 25.

A részvételi díj 6.000 forint, a befizetési határidő 2014. november 25. Befizetni a helyszínen is lehet, kollégáink számlát állítanak ki. Az egyesület bankszámlaszáma: OTP 11712004-20240026 (utalás név jelöléssel). A GYGYOE tagjai számára a részvétel rendezett tagdíj (4.000 Ft/év) esetén díjtalan.

A részvételről tanúsítványt állítunk ki (5 óra), mely beszámítható a hétévenkénti 120 órás kötelező képzésbe. A kiállításához szükséges adatokat (név, születéskori név, születési hely, idő, anyja neve) kéretik a fenti email címre megküldeni a regisztrációval együtt! Akinek az elmúlt két évben már adtunk át a továbbképzésről tanúsítványt, ne adja meg újra az adatait, mert tároltuk azokat. Ebédelni a TF éttermében a'la carte lehet. Igényüket regisztrációval együtt jelezzék az étterem felkészülése érdekében!

A jelentkezés lépései:

  1. regisztráció és részvételi díj befizetése
  2. adatközlés
  3. étkezési igény bejelentése
Program
  • 8.30 Érkezés, regisztráció, adminisztráció
  • 9.20 Köszöntések
    • dr. Sterbenz Tamás, a TF ideiglenes intézményvezetője
    • Mocsai Lajos, a TF rektorjelöltje
  • 9.25 A TF Műhely fiataljainak műsora (művészeti vezető: Nemerkényiné Hidegkuti Krisztina)
  • 9.35-9.45 Bevezető gondolatok: A gyógytestnevelés helye a hazai és az európai testkultúrában (dr. Gunda András elnök GYGYOE)
  • 9.45 Előadások
    • 9.45-10.10 A gyógytestnevelés az iskolai testnevelés 2020-ig szóló stratégiájában (dr. Molnár László szakmai igazgató, Magyar Diáksport Szövetség)
    • 10.10-10.35 Az SNI-s, BTM-es, és a tehetséges gyermekek nevelésének, gyógytestnevelésének módszertani megújítása  kooperatív tanulási technikák alkalmazásával (dr. Gundáné Szántó Katalin gyógytestnevelő tanár, gyógypedagógus, Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat II. kerületi Tagintézménye, a Testnevelés Egyetem óraadó tanára)
    • 10.35-11.00 Esély és egyenlőség: az SNI-s és BTM-es gyermekek a gyógytestnevelésben (Abt Krisztina gyógytestnevelő tanár Pest Megyei Pedagógiai Szakszolgálat)
  • Kávészünet
  • Gyakorlati bemutató a továbbképzés résztvevőinek aktív bekapcsolódásával. Sportfelszerelés szükséges!
  • 11.30 Előadások
    • 11.30-12.15 Az SNI-s, BTM-es és tehetséges gyermekek térpercepció-, kooperáció fejlesztése, kinesztetikus differenciáló képesség formálása kötél gyakorlatokkal (dr. Gunda András szakvezető tanár, Testnevelési Egyetem)
    • 12.15-13.00 Az SNI-s, BTM-es, tehetséges gyermekek megnyerése a testkultúra, a gyógytestnevelés számára testnevelési  játékokkal (Gábor Áron gyógytestnevelő tanár, Budai Gimnázium, a Testnevelési Egyetem óraadó tanára)
    • 13.00-13.45 Az SNI-s, BTM-es és tehetséges gyermekek testtartási rendellenességeinek korrekciója egyensúly párnával zenés, mérsékelt sebességű célgimnasztikával (Borosné Paku Beáta gyógytestnevelő tanár, Pest Megyei Pedagógiai Szakszolgálat)
  • Ebédszünet
  • 14.35-15.45 Egyesületi közgyűlés. Napirendi pontok:
    • A gyógytestnevelés tanterv megújítása
    • A 2015. évi tavaszi továbbképzés tematikája és szereplőinek kiválasztása
    • Szponzoráció
  • 15.50 A továbbképzés záró eseményei
    • A továbbképzés tapasztalatai
    • Tanúsítványok kiadása, zárás

Projektek

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!