;>
Archívum

2013. október

Novemberben újabb megmérettetések várnak kosarasainkra

Novemberben újabb megmérettetések várnak kosarasainkra

November 4-én, hétfőn indul az idei MEFOB országos bajnokság. Nagy sikere volt az előző évadban a korábbiakhoz képest új, amerikai rendszerű bajnokságnak, így idén több csapat nevezett az előző idényhez képest. A női mezőnyben az előző kiírásban mindössze 8 csapat szerepelt, most egy tucat felsőoktatási intézmény csapata vág neki a bajnokságnak. A férfiaknál a tavalyi 12 csapattal szemben a mostani kiírásban 13 együttes indul.

Idei első találkozójukat a TFSE lányai hazai pályán, míg a fiúk idegenben játsszák.

 • Női mérkőzés: november 4. (hétfő): TFSE - PTE PEAC (Pécs). Időpont: 18:15, Helyszín: „E” terem. Facebook
 • Férfi mérkőzés: november 4. (hétfő): SMAFC (Sopron) - TFSE. Kezdés: 18:00
A női csoportbeosztás:
 • Keleti csoport: DEAC, MEAFC, Nyíregyházi Főiskola, Közgáz SC és DSK, NKE SE, USC Szeged.
 • Nyugati csoport: PTE-PEAC, ELTE-BEAC, TFSE, Szechenyi Egyetem Győr, Pannon Egyetem-Petőfi SE, Szombathelyi ESE
A férfi csoportbeosztás:
 • Keleti csoport: Debreceni EAC, Debreceni Medikus, MEAFC, Nyíregyházi Főiskola, Közgáz SC és DSK, NKE SE, USC Szeged.
 • Nyugati csoport: ELTE-BEAC, TFSE, Széchenyi Egyetem Győr, Soproni MAFC-NYME, Szombathelyi ESE, Veszprémi ESC
Hírek és fényképek az egyetemi kosárlabda bajnokságról a Facebook "Egyetemi Kosárlabda Klub" oldalon találhatók.

Botár László

Kosárlabdacsapataink veretlenül fejezték be az októberi mérkőzésdömpinget

Kosárlabdacsapataink veretlenül fejezték be az októberi mérkőzésdömpinget

Remek szériát tudhat maga mögött mind női, mind férfi kosárcsapatunk.

Az amatőr női NBI eredményei:

 • október 3. (csütörtök): TFSE - BKG DSE 66:49
 • október 13. (vasárnap): NyFSE-NyKS - TFSE 59:81
 • október 20. (vasárnap): Bajai Női Kosárlabda Klub - TFSE 30:52
 • október 22. (kedd): TFSE - MAFC 81:44
A férfi NBII eredményei:
 • október 9. (szerda): Budapesti Honvéd SE - TFSE 58:64
 • október 12. (szombat): BOCI KLUB-BC Csepel - TFSE 70:77
 • október 17. (csütörtök): TFSE - Újpest-Megyeri Tigrisek 95:66
A férfi Hepp Kupa eredménye:
 • október 14. (hétfő): FSzSE - TFSE 57:75
A következő hazai férfi mérkőzés: időpont: november 9. (szombat): TFSE - MAFC 17:00, „E” terem.

Döbörhegyi Balázs

Hart Nikolett doktorjelölt tudományos vitája

Hart Nikolett doktorjelölt tudományos vitája

Tájékoztatjuk az érdeklődőket, hogy Hart Nikolett doktorjelölt PhD dolgozatának nyilvános tudományos vitája 2013. november 11-én 14:30 órakor lesz a Hepp Ferenc teremben. A téma címe: A rendszeres fizikai aktivitás és a SIRT aktiválás hatása a különböző genetikai háttérrel rendelkező patkányok fiziológiai teljesítményére. Témavezetője: Dr. Radák Zsolt egyetemi tanár, DSc.

Szeretettel várunk minden érdeklődőt!

Beszámoló az ICSSPE németországi szemináriumáról

Beszámoló az ICSSPE németországi szemináriumáról

Október 18. és 23. között a németországi Rheinsbergben rendezte az International Council of Sport Sciences and Physical Education (ICSSPE) hatodik Communities and Crisis - Inclusive Development through Sport című szemináriumát.

A „sport for development” mozgalom egyik legkiemelkedőbb eseményén számos előadás hangzott el és praktikus gyakorlat került bemutatásra a terület kutatóitól és szakértőitől. Az eseményen a felsőoktatás mellett képviseltette magát a nem kormányzati és a kormányzati szektor is.

A szeminárium helyszínéül a Haus Rheinsberg Hotel szolgált, amely Németország első, kifejezetten mozgáskorlátozottak számára épült szállodája. Az ICSSPE-vel együtt a Katholieke Universiteit Leuven és a Kennesaw State University vett részt a szervezésben. A két felsőoktatási intézmény számos oktatója tartott előadást, és a résztvevők túlnyomó része is ebből a két intézményből érkezett (összesen 33-an). A leuven-i résztvevők mind az EMMAPA (Erasmus Mundus Master in Adapted Physical Activity) hallgatói, míg az amerikai hallgatók többsége pszichológiát, illetve szociális munkát tanul.

Doktori Iskolánk hallgatója, Bardocz-Bencsik Mariann a között a nyolc szerencsés között volt, akik ösztöndíjasként vehettek részt az eseményen. A nagyon intenzív program minden előadása praktikus részekkel volt tarkítva, vagyis a résztvevőknek is aktív szerepet játszottak.

A természeti, illetve ember okozta katasztrófák emberre gyakorolt hatását, az újrakezdés, illetve újjáépítés lépéseit, valamint a sport ebben az újjáépítésben játszott szerepét kiscsoportos munkával modellezték a résztvevők. Minden csapat kapott egy esettanulmányt, például egy kubai trópusi vihar utáni válságkezelést. A csoport feladata az volt, hogy tervezzen sportprogramot a vihar által sújtott területen, figyelembe véve azokat a szempontokat, amelyekkel az előadások során ismerkedtek meg. Így a biztonság biztosítása, a helyi kultúra figyelembe vétele a gyakorlatok tervezése és kivitelezésekor, a gyakorlatok elérhetőségének biztosítása az épek és a fogyatékkal élők számára, a pszichoszociális segítséget nyújtó elemeket tartalmazó oktatásmódszertan, illetve a megfelelő monitorozás és értékelés fontos szerepet kellett, hogy játsszon a sportprogram megtervezésében.

Külön érdekessége volt a szemináriumnak, hogy az előadók között voltak kerekesszékesek is, akik segítettek megérteni a testi fogyatékkal élők mindennapjait. A résztvevőknek lehetőségük volt kipróbálni magukat kerekesszékben a hotel jóvoltából, és úgy venni részt a sportfoglalkozásokon, az étkezéseken, a kötetlen esti programokon. Az egyik előadó felajánlásának hála pedig egy kerekesszékes aidiko órán sajátíthattak el a vállalkozó szelleműek egy-két önvédelmi fogást.

A szervezők kitettek magukért, neves szervezetek előadóit hívták meg a szemináriumra. Elég csak Prof. Dr. Gudrun Doll-Teppert, az ICSSPE egykori elnökét, a Berlini Szabadegyetem professzorát, Ken Black-et, a Loughborough Egyetem professzorát, vagy épp Jutta Engelhardt-ot, a Swiss Academy for Development „sport for development” részlegének vezetőjét említeni.

Bardocz-Bencsik Mariann

Indonéz-magyar felsőoktatási együttműködést írtak alá

Indonéz-magyar felsőoktatási együttműködést írtak alá

A Tempus Közalapítvány szervezésében két napos műhelymunkával és egy magyar pavilonnal mutatkozott be a magyar felsőoktatás a jakartai Európai Felsőoktatási Vásáron, melyet 2013. október 12-én és 13-án rendeztek Indonézia fővárosában. A rendezvényen tizenhat magyar felsőoktatási intézmény vett részt. A felsőoktatási vásárra kilátogatott Bus Szilveszter, Magyarország indonéziai nagykövete is. A Tempus Közalapítvány célja az volt, hogy minél több külföldi hallgatót vonzzon a magyar felsőoktatási intézményekbe azáltal, hogy fórumot teremtett az indonéz-magyar intézmények együttműködésének.

Indonéz-magyar felsőoktatási együttműködést írtak alá

A több mint 230 milliós népességet számláló Indonézia fővárosában, Jakartában október 12-én és 13-án rendezték azt az Európai Felsőoktatási Vásárt, amelyen a magyar felsőoktatás is képviseltette magát. Jakartában 119 standon mutatkoztak be az európai felsőoktatás képviselői. A legnagyobb számban megjelent német, angol, holland és francia egyetemek mellett 16 magyar felsőoktatási intézménnyel találkozhattak a látogatók. A magyar kiállítókat személyesen kereste fel és üdvözölte Bus Szilveszter Magyarország indonéziai nagykövete a két nap alatt több mint 11 000 érdeklődő részvételével lezajlott kiállítás helyszínén.

„Az indonéziai Európai Felsőoktatási Vásáron (EHEF) való részvétel és az ezt megelőző két napos Indonéz–Magyar Felsőoktatási Fórum célja az volt, hogy minél több hallgatót vonzzon a magyar egyetemekre és főiskolákra, valamint lehetőséget biztosítson a felsőoktatási intézmények közötti még szorosabb együttműködések kialakítására.” – mondta el Kisbáró Edina, a Tempus Közalapítvány pr koordinátora.

Az október 10–11-én lezajlott indonéz–magyar fórumon olyan témákat érintett a mintegy 60 indonéz és magyar résztvevő, mint a mobilitási és együttműködési lehetőségek, a jó gyakorlatok és a közös képzések lehetőségei.

Az Indonéz-Magyar Felsőoktatási Fórumot követően együttműködési megállapodást írt alá az Institut Teknology Nasional, Bandung rektora, Dr. Ir. Imam Aschuri. A Dr. Tőzsér János, a Szent István Egyetem rektora által aláírt megállapodást Dr. Szabó István dékántól vette át bandungi egyetem rektora október 12-én, az EHEF-nek is otthont adó jakartai Grand Sahid Jaya Hotelben.

Gödöllő testvérvárosában, Bogorban működő Bogor Agricultural University-vel egy szándéknyilatkozatot is véglegesített a Szent István Egyetem a fórum ideje alatt. Mindkét dokumentum hallgatói és oktatói mobilitási, valamint közös publikációkban és közös kutatásokban való együttműködésekről szól.

„A hallgatók, a tanárok és a két intézményben dolgozó munkatársak cseréjéről szóló együttműködésről tárgyalt a Színház- és Filmművészeti Egyetem, valamint a Jakarta Institute of Arts – melynek színház, tánc, zene, film és televízió fakultása van.” – nyilatkozta Winkler Erika, a DocNomads dokumentumfilm-rendezői Erasmus Mundus mesterprogram menedzsere. A küldöttséget – az angol nyelvű képzés iránt érdeklődő hallgatóknak szóló előadás után – Dr. Wagiono Sunarato rektor és Dr. Iwan Gunawan, az indonéz képzés vezetője fogadta Jakartában.

A Semmelweis Egyetem delegációja – Dr. Pop Marcel, az egyetem nemzetközi igazgatója, valamint  Dr. Kozsla Tibor, a TF nemzetközi igazgatója - találkozott és megbeszélést folytatott a University of Indonesia Orvostudományi Kar vezetőségével. A megbeszélés, mely jellegét tekintve tájékozódó, bemutatkozó volt, olyan témákat érintett, mint az indonéz egyetem orvosképzés tantervének struktúrája, felépítése, a rezidensképzés, a sportorvoslás és a sportmenedzsment. Az SE delegáció a fórumon megjelent bandungi Padjadjaran Egyetem képviselőivel a már több mint két évtizede fennálló együttműködés bővítési lehetőségeiről is tárgyalt.

Az indonéz-magyar fórumon, valamint az EHEF-en további 13 magyar felsőoktatási intézmény részt vett: a Budapesti Corvinus Egyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Debreceni Egyetem, az Eötvös József Főiskola, az Eötvös Loránd Tudományegyetem, az Eszterházy Károly Főiskola, a Gábor Dénes Főiskola, az International Business School, a Kaposvári Egyetem, a Károly Róbert Főiskola, a Miskolci Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem és a Szegedi Tudományegyetem.

A workshop és a vásáron való részvétel a „Nemzeti Kiválóság Program – Campus Hungary, K+F projektekhez és képzési programokhoz kapcsolódó, nemzetközi hallgatói mobilitás személyi támogatási rendszerének fejlesztése országos program” a Balassi Intézet és a Tempus Közalapítvány együttműködésében, 4 947 522 094 forint értékű össztámogatással, az Új Széchenyi Terv TÁMOP-4.2.4.B/1-11/1-2012-0001 és TÁMOP-4.2.4.B/2-11/1-2012-0001 azonosítószámú projektjeinek keretében valósult meg.

szöveg: Kisbáró Edina |  fotók: Kisbáró Edina, Dr. Kozsla Tibor

[nggallery id=205]

Együttműködési megállapodás az OEFI-vel

Együttműködési megállapodás az OEFI-vel

2013 szeptemberében együttműködési megállapodás jött létre az Országos Egészségfejlesztési Intézet (OEFI) és Karunk között. Ennek értelmében az OEFI 2013 és 2015 között a TÁMOP 6.1., illetve 6.2-es, a népegészségügy megújításáról szóló uniós pályázatok vezetőjeként a TF-et stratégiai partnerének tekinti. Ez a közeljövőben számos közös szakmai megjelenést és rendezvényt jelent.

Ennek egyik állomása az október 25-én az Atlétika Csarnokban megrendezett csoportos újraélesztési Guinness-rekordkísérlet volt, amelynek keretében 125 középiskolás diák végzett öt percen keresztül szakszerű újraélesztést.

A két Intézmény közötti koordinációt Lacza Gyöngyvér, a Sportmenedzsment és Rekreáció Tanszék adjunktusa végzi, aki szeptembertől tanári munkája mellett az OEFI Egészség Kommunikációs Központ, Fizikai aktivitás és Rekreáció munkacsoportjának szakértője.

forrás: dr. Zsoldos Róbert, Dékáni Hivatal

Meghívó a Szenior Akadémia előadására

Meghívó a Szenior Akadémia előadására

A nyilvános és ingyenes ismeretterjesztő előadás-sorozat következő előadására október 28-án 17 órakor kerül sor az Új épületbeli Aulában.

Dr. Csókay András idegsebész „Agyunk csodálatos működése” című előadására minden érdeklődőt szeretettel várnak a szervezők. Az előadás díszvendége Sákovicsné Dömölky Lídia kétszeres olimpiai bajnok vívó lesz.

Az előadás előtt 15.30-tól a VitaHelp Egészségközpont várja az érdeklődőket az aula előtti előtérben. Párperces vizsgálattal felmérik az érdeklődők szervezetének biológiai életkorát és meghatározzák energiatartalékait.

Csatlakozzon hozzánk már kora délután!  Helyszín: TF Új épület, Aula (XII., Budapest, Alkotás u. 44.)

Meghívó jótékonysági curlingeseményre

Meghívó jótékonysági curlingeseményre

Szeretettel meghívunk minden, a curling iránt érdeklődő sportbarátot a Robert Burns Alapítvány javára rendezendő jótékonysági hétvégére.

Meghívó jótékonysági curlingeseményre

A programban szerepel ismerkedés a játékkal, gyakorlás és végül verseny a résztvevő csapatok között. A javasolt minimum nevezési díj 40.000 forint négyfős csapatonként, amelyért négy óra jégen töltendő idő biztosított.

Az eseményre november 16-án és 17-én kerül sor a Kamaraerdei Curling Clubban (Budapest, XI. kerület, Susulyka utca).

A négyfős csapatok jelentkezését november 10-ig várják a szervezők az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen.

A rendezvény teljes bevétele a Tűzoltó utcai Gyermekklinika Intenzív Osztályának javát szolgálja.

forrás: Plájás Gábor

Egy nép úgy határozott

Egy nép úgy határozott

A forradalom zenéjére, Beethoven Egmont nyitányára gyülekeztek a nézők (tanárok és hallgatók) az aulában október 21-én, hogy az 1956-os forradalom és szabadságharcra emlékezzünk. Az eseményen tiszteletét tette a Budapest XII. kerület Hegyvidéki Önkormányzat Kulturális és Közművelődési Osztályának vezetője, Gilicze Zoltán és munkatársa Praimajer Mária is, de ott voltak a TF 1956-ban tanult és végzett diákjai közül is néhányan.

Ünnepi megemlékezés 1956-ról

Ünnepi megemlékezés 1956-ról

Tisztelettel hívunk és várunk mindenkit az 1956. október 23-i forradalom és szabadságharc 57. évfordulójára rendezett TF-es megemlékezésekre.

A programok:

 • 2013. október 21.
  • 12.25 "Egy nép úgy határozott"- a TF műhely és hallgatók ünnepi műsora (Aula)
  • 12.45 Megemlékezés Hegedűs István szobránál a Magyar Öttusa Szövetséggel (Szoborpark)
  • 12.50 Koszorúzás a Hősi Halottak táblájánál (Főépület, félemelet)
  • 12.55 Koszorúzás a TF Kollégium Győ ri úti falánál
 • 2013. október 29.
  • 18.00 A halálraítélt című magyar film megtekintése (rendezte: Zsombolyai János). Helyszín: Tabán mozi (I. Krisztina krt. 87-89.)
 • 2013. november 4.
  • 7.55 Csendes tiszteletadás az 1956-os kopjafánál (Győri úti udvar)
Mit az Ég falára vérrel írtatok: Emberek vagyunk, újra magyarok! (Dutka Ákos)

Projektek

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!