;>
Archívum

2011. április

DPR felhívás

DPR felhívás

Kedves Hallgatónk!

A Semmelweis Egyetem fontosnak tartja a jelenlegi hallgatók és a végzett hallgatók tapasztalatainak, véleményének és motivációinak megismerését ahhoz, hogy az egyetemi képzés valóban megfelelhessen mind a hallgatók, mind a munkaerőpiac elvárásainak.

Ezért fejlesztjük a Semmelweis Közösség - Semmelweis Világ projekt keretén belül az Egyetem Diplomás Pályakövető Rendszerét (DPR), amelynek célja az aktív hallgatók motivációs felmérése és a végzett hallgatók pályakövetése.  Ezzel az Egyetem célja a kapcsolattartáson túl, hogy segítse hallgatóit későbbi karrierjük építésében, hozzájáruljon az anyaintézmény oktatási és szolgáltatási színvonalának állandó fejlesztéséhez, valamint a Semmelweis Egyetem hírnevének folyamatos emeléséhez.

Ebben a munkában az Ön részvétele és véleménye különösen fontos számunkra! Kérjük töltse ki az alábbi címen található kérdőívet: http://evasys.sote.hu/evasys/indexstud.php?user_tan=DPR11&typ=html

Amennyiben tagja olyan levelezőlistáknak, amelyen jelenlegi vagy volt évfolyamtársai érthetők el, kérjük üzenetünket küldje tovább számukra. A kérdőív kitöltése legfeljebb 15 percet vesz igénybe.

Köszönjük, ha a kérdőív kitöltésével hozzájárul munkánk sikeréhez! A felmérés eredményeit természetesen nyilvánosságra fogjuk hozni a jelenleg fejlesztés alatt álló Semmelweis Közösség - Semmelweis Világ hallgatói és alumni portálon!

Nádori László temetése

Nádori László temetése

Dr. Nádori László hamvasztás utáni búcsúztatása és hamvainak elhelyezése 2011. május 6-án 11,15 órakor lesz az Óbudai Temetőben.

A Semmelweis Egyetem Nádori Lászlót saját halottjának tekinti.

Dr. Nádori László gyászjelentése

Dékánválasztás

Dékánválasztás

Dr. Tóth MiklósA TF Kari Tanácsa 2011. április 21-én megtartott ülésén Dr. Tóth Miklós egyetemi tanár urat, az Egészségtudományi és Sportorvosi Tanszék vezetőjét, a Semmelweis Egyetem tudományos és innovációs rektorhelyettesét választotta a TF új dékánjává.

A Kar újonnan megválasztott első számú vezetőjének mandátuma 2011. július 1. napjától három év időtartamra szól.

fotó: Semmelweis Médiasarok

OTDK eredmények

OTDK eredmények

A XXX. Jubileumi OTDK Testnevelés- és Sporttudományi Szekciójának eredményei felkerültek a rendezvény honlapjára, a szekciónként az első három hely és a különdíjasok.

Elhunyt Nádori László

Elhunyt Nádori László

Dr. Nádori LászlóMegrendülten tudatjuk, hogy Prof. Dr. Nádori László, a TF egykori tanára, volt rektorhelyettese, a hazai sporttudomány kiemelkedő alakja 88 éves korában elhunyt.

Temetéséről később intézkednek.

kép: MKOGY

41. Mozgásbiológiai Konferencia

41. Mozgásbiológiai Konferencia

A Magyar Biológia Társaság Mozgás- és Viselkedés-biológiai Szakosztály, a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Kar (TF), a Magyar Sporttudományi Társaság (MSTT) és a Magyar Tudományos Akadémia Pedagógiai Bizottság Szomatikus-nevelési Albizottság hagyományai alapján hívja és várja mindazokat, akik kutatási eredményeiket szeretnék közreadni a 85 éves Professor Emeritus dr. Donáth Tibor tiszteletére rendezendő 41. Mozgásbiológiai Konferencián.

A konferencia témakörei

  • a mozgás, mint az egészség-megőrzés fő tényezője, primer és szekunder prevenció,
  • a testmozgás szerepe a civilizációs betegségek megelőzésében,
  • mozgásrendszer összehasonlító biológiája,
  • a vegetatív működések pszichomotoros kontrollja,
  • a mozgásszervi rendellenességek epidemiológiája,
  • az óvodáskorú gyerekek, az általános és középiskolai tanulók, a felsőoktatás hallgatóinak biológiai fejlettsége,
  • az egészséges életre nevelés problematikája,
  • a sportpszichológiai és sportpedagógiai kutatások legújabb eredményei,
  • a motoros képességek vizsgálatának újszerű módszerei, adatfeldolgozási módjai és összefüggései pedagógiai, pszichológiai, szociológiai aspektusból,
  • a tradicionális és divatos sportágak oktatási, edzésmódszertani, versenyfelkészítési problémái,
  • a sport gazdasági hátterének, helyzetének és fejlesztési lehetőségeinek vizsgálata,
  • a sportszakember-képzés változásainak tapasztalatai,
  • a mozgás terápiás jellegének hatásait elemző kutatási eredmények.
A konferenciára szeretettel hívjuk és várjuk a Kárpát-medence magyar társegyetemeinek, főiskoláinak szakembereit, a fiatal oktatókat, kutatókat, PhD hallgatókat is.

Reméljük, hogy meghívásunk sok szakember érdeklődését felkelti, akik a meghívás elfogadásával és kutatásaik közreadásával emelik a konferencia színvonalát, ezzel is gyarapítva a sporttudományos ismeretek tárházát.

A konferencia szervezői pályázatot nyújtottak be az előadások tanulmánykötet formájában történő megjelentetésére.

A konferencia időpontja: 2011. november 10-11. (csütörtök és péntek)

A konferencia helyszíne: Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Kar (TF) Főépület, Dr. Hepp Ferenc terem (Díszterem)

Jelentkezési határidő: 2011. szeptember 16.

Kérjük, az előadások tartalmi összefoglalóját e-mailen küldjék el a jelentkezési határidőig, Dr. Hamar Pál címére: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

A részvételi és szállás költségekről pontos információt a későbbiekben adhatunk.

A szervező bizottság nevében:

Dr. Hamar Pál tanszékvezető egyetemi docens, alelnök Dr. Gombocz János egyetemi tanár, alelnök Dr. Keresztesi Katalin egyetemi docens, titkár

Nagy érdeklődés övezi a LEN úszókonferenciáját

Nagy érdeklődés övezi a LEN úszókonferenciáját

LEN 1st Learn to Swim Seminar (poster)A vártnál is nagyobb érdeklődés mellett zajlott le az első LEN Learn to Swim (Tanulj úszni) elnevezésű nemzetközi szeminárium szombati nyitónapja. Az Európai Úszó Liga (LEN), a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Kara - közhasználatú elnevezéssel a TF -, s a Magyar Úszó Szövetség szervezte telt házas eseményen 350-en vettek részt, s a rendezők számára kellemes meglepetésként 23 országból érkeztek érdeklődők a budapesti konferenciára. A szemináriumnak sporttörténeti jelentősége is van, hiszen a LEN úszásoktatói konferenciát még soha sehol nem rendezett.

A szombati előadásokon ott volt többek között Kiss László, a felnőtt úszóválogatott szövetségi kapitánya, továbbá Güttler Károly, az ifik szövetségi kapitánya, s egy másik korábbi olimpiai ezüstérmes úszó, Szabó Tünde, a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) főtitkára is. A rendezvény - egyik meghirdetett céljaként - a magyar szakemberek éves továbbképzését is szolgálja.

Az első napon a három magyar - az egyformán a TF úszás tanszékét képviselő Sós Csaba, Tóth Ákos és Egressy János - mellett dán, holland, szlovén, amerikai és angol előadók is szerepeltek a programban.

A vasárnap záruló esemény fővédnöke Czene Attila olimpiai bajnok úszó, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium sportért felelős államtitkára, védnöke Tihanyi József, a TF dékánja, az olimpiai aranyérmes Kovács Ágnes, a tanintézmény Nemzetközi és Stratégiai Igazgatóságának tagja és Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség elnöke.

forrás: mti.hu

A szemináriumon elhangzott előadások:

Képek a rendezvényről

[nggallery id=103]

SportTudás Egyeteme - Országos sportszakember továbbképzési videókonferencia

SportTudás Egyeteme - Országos sportszakember továbbképzési videókonferencia

SportTudás Egyeteme videókonferencia (2011.04.27.)Téma

  • Sport, mint primer prevenciós eszköz - Sport és egészség kapcsolata
  • A háziorvosokkal történő együttműködés lehetőségei

Időpont: 2010. április 27. (szerda) 13.00 – 16.00

Házigazda: Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Kar

Megcélzott közönség: házi orvosok, sportorvosok, gyermekorvosok, edzők, testnevelők, sportolók, felsőoktatásban dolgozó oktatók, hallgatók, sportszakemberek

Stratégiai együttműködő partner

  • Semmelweis Egyetem Családorvosi Tanszék
  • Magyar Gyógytornászok Társasága
Együttműködő partnerek, helyszínek
  • Pécsi Tudományegyetem Emberi Erőforrás Kar (Pécs, Szántó Kovács János utca 1/B)
  • Szegedi Tudományegyetem Egyetemi Könyvtár (Szeged, Ady tér 10. fsz.)
  • Eszterházy Károly Főiskola (3300. Eger, C épület, fsz.011, TTK Kari Tárgyaló, Leányka u. 4.)
  • Nyíregyházi Főiskola (Nyíregyháza Sóstói u 31./ B., Testnevelés és Sporttudományi Intézet 1. szemináriumi terem)
  • Nyugat – Magyarországi Egyetem (Apáczai Csere János Kar, 9022 Győr, Liszt Ferenc utca 42. Tanácsterem)
  • ELTE PPK (Budapest Kazinczy utca 23-25, kari tanácsterem)
  • Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Kar (TF) Budapest Alkotás u. 44. (Főépület I. em., Tanácsterem)
  • Nyugat – Magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ (Szombathely, Károlyi Gáspár tér 4. B. épület fsz. III Informatikai Labor)
Program
  • Helyszínek bejelentkezése
  • 13.00   Videokonferencia megnyitása - Nemzeti Sportszövetség - Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Kar
  • 13.05 Köszöntő: Bardóczy Gábor, főosztályvezető, NEFMI Sportért Felelős Államtitkárság, Sportszakmai Főosztály
  • 13.15 Mozgással az egészségért! - Dr. Tringer Lászlóné, elnök, Magyar Gyógytornászok Társasága
  • 13.20 Háziorvos lehetséges szerepe a helyes életvitellel kapcsolatos tanácsadásban, a mozgásprogramok megismertetésébe és a fizikai aktivitásra nevelés folyamatában - Dr. Medgyesi János, háziorvos
  • 13.35 Kérdések, hozzászólások
  • 13.50 Kommunikációs technikák alkalmazása háziorvosoknál a mozgás gazdag egészséges életmód elérése érdekében - Dr. Lénárt Ágota, tanszékvezető egyetemi docens (SE-TSK)
  • 14.05 Kérdések, hozzászólások
  • 14.20 Csúcstechnológiával egészségünk szolgálatában - egy sporttudományi K+F nagyprojekt ismertetése - prof. Dr. László Ferenc, egyetemi tanár, Testnevelési és Sporttudományi Intézet, Juhász Gyula Pedagógusképző Kar, Szeged
  • 14.35 Kérdések, hozzászólások
  • 14.50 Helyes döntések a mozgás gazdag, egészséges életmód érdekében. Intelligens döntéstámogató rendszer a napi praxisban - Dr. Kulin Sándor
  • 15.05 Kérdések, hozzászólások
  • 15.20 Fizikai inaktivitás nemzetgazdasági költségei - Dr. Ács Pongrác, egyetemi adjunktus, sportközgazdász, Pécsi Tudományegyetem Testnevelési- és Sporttudományi Intézet Testkultúra Elmélete Tanszék
  • 15.30 Egészségkommunikáció - Dr. Molnár Márk Péter, elnök, Magyar Egészségkommunikációs Egyesület
  • 15.35 Esetismertetések
    • Hypertóniás betegek terápiás monitorizálásának bemutatása
    • Testsúlycsökkentés és terápiás vezetés (gyógyszer + mozgásprogram)
  • 15.55 Konferencia zárása - Györfi János Nemzeti Sportszövetség stratégiai főtanácsadó

A TF részvétele az EU Volunteering projektben

A TF részvétele az EU Volunteering projektben

2011. március 30-31-én került megrendezésre az Európai Unió finanszírozásával a Volunteering in Sport projekt első workshopja a belgiumi Ghentben.

Karunkat a Sportmenedzsment és Rekreáció tanszék két oktatója, dr. Onyestyák Nikolett és dr. Géczi Gábor képviselte, akik aktívan segítették a workshop munkáját.

A TF részvétele az EU Volunteering projektben

Az első napon Onyestyák Nikolett tartott előadást a magyar sport szervezeti felépítéséről, második napon pedig Géczi Gábor az önkéntesek, illetve hazánk civil szervezeteinek sportban betöltött szerepét mutatta be. A projektben részt vevő többi ország képviselői is hasonló előadásokon ismertették sportban kialakított rendszereiket, majd kerekasztal megbeszéléseken egyeztették az álláspontokat az adaptálható legjobb gyakorlatokat illetően. Hazánkon kívül belga, ciprusi, finn, görög, német, szlovák és wales-i sportszervezetek képviselői vesznek részt a projektben.

Az együttműködés következő állomásai júniusban Finnország, szeptemberben Wales, novemberben Ciprus, februárban Brandenburg majd zárásként újra Ghent, ahol az Európai Bizottság számára a projekt zárójelentése kerül megfogalmazásra.

Bővebb információ és képgaléria: http://www.volunteeringinsport.eu

Reigl Mariann új könyve

Reigl Mariann új könyve

Reigl Mariann - Tesnevelési játékok (könyvborító)Megjelent Reigl Mariann: Testnevelési játékok: elmélet és gyakorlat c. jegyzete testnevelő tanároknak és sportszakembereknek. A könyv az elméleti ismeretek – játéktörténet, játékelméletek, oktatás módszertani ismeretek – mellett közel 400 játékot és játéknap tervezeteket tartalmaz tematikus csoportosításban. A könyvet ajánljuk óvodában, általános és középiskolában testnevelést tanítóknak, edzőknek és rekreációs szakembereknek is.

A szerző József Attila: Könnyű fehér ruhában című versének sorát választotta hitvallásául: „…csak az boldog, ki játszhat”.

Ennek a gondolatnak jegyében reméli, hogy ez a kiadvány  is segíti a testmozgás, a sport megszerettetését, az egészséges életvitel kialakítását.

Projektek

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!