;>
Archívum

2014. október

Meghosszabbítva!

Meghosszabbítva!

Értesítjük a hallgatókat, hogy a Házi TDK eredetileg ma lejáró jelentkezési határidejét egy héttel meghosszabbítjuk, így jövő péntekig, azaz november 7-ig (aznap 24.00 óráig) még lehet jelentkezni.

"Tanítani az egy csodálatos dolog"

"Tanítani az egy csodálatos dolog"

Verbényi Józsefet több szál is fűzi a TF-hez. Tanulmányait 1942-ben kezdte intézményünkben, de katonai szolgálat és hadifogság miatt csak 1947-ben fejezte azt be. Több sportágban is kiemelkedőt nyújtott: 1947-ben Párizsban, az Universiádén képviselte a TF-et.

TF Halloween

TF Halloween

Várunk minden TF-es hallgatót egy közös farsangozásra!

Helyszín: Klebelsberg Kuno Szakkollégium, időpont: 2014. október 30. (csütörtök).

  • 18.00 - Tökfaragó verseny (Koliudvar) (a tököt mi biztosítjuk)
  • 21.00-02.00 - TF Buli (TF Étterem és Büfé)
A tökfaragó versenyre az első 15 csapat jelentkezését tudjuk elfogadni. Jelmezes buli, a legjobb jelmezeket díjazzuk is!

Jelentkezés és további részletek a Klebelsberg Kuno Szakkollégium Facebook oldalán.

TF Halloween (plakát)

Meghívó a TF HÖK Foci Kupára

Meghívó a TF HÖK Foci Kupára

Az újonnan megalakult HÖK Sport és Kulturális Bizottsága meghirdeti az immáron Testnevelési Egyetem első HÖK-ös sporteseményét, az egész estés foci kupát!

Időpont: 2014. október 29, szerda, 21.00. óra, helyszín: Testnevelési Egyetem, D-terem.

Idén is 3+1 fős csapatok jelentkezését várjuk, amelyben minimum egy lánynak kell lennie! A nevezéseket október 29-én, 12.00 óráig adhatják le a hallgatók, a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre.

Az eseményre nézőként minden érdeklődőt szeretettel vár a Hallgatói Önkormányzat Sport és Kulturális Bizottság csapata.

Meghívó a TF HÖK Foci Kupára (plakát)

Dupla kosárrangadó a TF-en!

Dupla kosárrangadó a TF-en!

Női kosárcsapatunk csütörtökön 18.00-tól ötödik győzelmére hajt. A soron következő ellenfél a Kanizsai Vadmacskák csapata. A bajnokságban eddig lejátszott meccsek alapján kezdenek kirajzolódni az erőviszonyok. A TFSE címvédőhöz méltóan kezdte a szezont, és veretlenül áll a tabella élén! Egyik legfőbb vetélytársunknak a Kanizsa tűnik, amely szintén nagyon magabiztosan verte eddigi ellenfeleit. Tehát kivételesen izgalmas meccsre számíthatunk.

Rögtön a lányok után következik TFSE férfi csapata. A Százhalombatta ellen aratott hazai győzelem, és a Közgáz elleni idegenbeli vereség után ismét hazai pályán csap össze az egy győzelemmel és egy vereséggel álló MAFC-BME-vel.  A fiúknak tehát szükségük lesz arra hogy minél többen jöjjenek ki a mérkőzésre és szurkolással segítsék őket győzelemre ezen a rangadón. A mérkőzés csütörtökön 20.00-ás kezdéssel tekinthető meg.

A női meccs félidejében dobóverseny keretein belül mérettethetik meg magukat a nézők. Legyünk hát minél többen, és buzdítsuk csapatainkat, hogy továbbra is szép eredménnyel meneteljenek a bajnokságban!

Hajrá TFSE!

Elégedettek a NET hallgatói

Elégedettek a NET hallgatói

A Nemzetközi Edzőképző Tanfolyam (NET) 2014. évi őszi kurzusára összesen 21 országból érkeztek hallgatók. Olyan országból jelentkezhetnek a képzésre, ahol nemzeti olimpiai bizottság működik. Ennek alapján 204 országban nyerhetik el edzők a NOB Olimpiai Szolidaritás ösztöndíját, ami fedezi a hallgatók ittlétének teljes költségét. A program első hivatalos tanítási napja szeptember 22-én volt.

Elégedett nemzetközi hallgatók

A nemzetközi edzőképzés két hallgatója számolt be arról, hogyan érzik magukat Magyarországon, és mennyire tartják hasznosnak a képzést.

Evelina Burneo Del Pozo Ecuadorból érkezett. Sokáig, egész pontosan 12 évig vívott versenyszerűen. Számos hazai és nemzetközi versenyen indult. A versenyszerű vívást ugyan már abbahagyta, azonban a jövőben is a pást közelében szeretne maradni, de már más szerepkörben: edző szeretne lenni. "Nagy örömmel éltem azzal lehetőséggel, hogy részt vehetek Magyarországon ezen a nemzetközi edzőképző kurzuson. Élvezettel hallgattam végig minden előadást. Ugyan a kurzus még bő két hónapig tart, de már most úgy érzem, hogy rengeteg új dolgot tanultam. Az előadások nagyon hasznosak és színvonalasak, igazán magas szintű oktatás folyik. A tanulás mellett persze jut idő városnézésre is. Nagyon tetszik Budapest. A kurzust megelőzően még nem jártam Magyarországon. Elragadó a belváros hangulata, a régi épületek és a múzeumok is."

Md. Abu Bakkar Sidik Bangladeshből érkezett a TF-re. "19 évig dzsúdóztam versenyszerűen, számos nemzetközi vesenyre eljutottam. Eredményeim közül a legbüszkébb talán a Bangkokban rendezett 2007-es Universiádén elért eredményemre vagyok, ahol az 5. helyet sikerült megszereznem. Hogy miért jöttem Magyarországra edzőképzésre? Erre könnyű válaszolni. Jelenleg is edzőként dolgozom, és szeretném fejleszteni a tudásomat. Magyarország elképesztő eredményeket ért már el számos világversenyen, közülük is kiemelkednek az olimpiai sikerek. Örömmel jöttem a Testnevelési Egyetem nemzetközi edzőképzésére és határozottan állítom, nem kellett csalódnom. A kurzusok nagyon hasznosak, rengeteg új dolgot tanultam, olyanokat, amelyeket biztosan hasznosítani fogok a jövőben! Budapest nagyon tetszik, a város gyönyörű, az emberek barátságosak, az ételek pedig finomak."

A Nemzetközi Edzőképző Tanfolyam 2014. évi őszi kurzusa december 2-án fejeződik be az ünnepélyes diplomaosztóval.

4. győzelmünk az ANB-ben!

4. győzelmünk az ANB-ben!

Női kosárlabda csapatunk beszámolója.

Tíz nap után izgatottan indultunk Bajára, hogy újra 5-5 ellen játszhassunk bajnoki mérkőzést. Az első negyedben még barátkoztunk a felújított pályával, palánkkal, de a félidőt a 0-6-os kezdés ellenére 36-27-os vezetéssel zártuk. A harmadik negyed elején vett lendületünkre már nem tudtak reagálni a hazaiak, és onnantól a mi kezünkben volt a meccs. Érik a csapatjáték, és egyre nagyobb az összhang a védekezésben, ezt bizonyítja a 32 lepattanó és a 17 szerzett labda is. Gólpasszt is egyre többet adunk, bár ez a mai statisztikából nem derült ki, a legtöbb kosarat egymás megjátszásából szereztük. A végeredmény 76-53-as győzelem lett a továbbra is veretlen TFSE javára.

Pontszerzőink: Németh Alma: 13p, Karlócai Julianna: 13/6p, Bodnár Fanni: 10p, Rakolcai Beatrix: 3/3p, Mányoky Judit: 22/9p, Magyar Bianka: 4p, Sándorfi Réka: 2p, Miháczi Diána: 5p, Lakatos Dóra: 4p.

A következő ANB mérkőzés október 30-án, csütörtökön 18.00-kor lesz a Nagykanizsa ellen a TF E-termében. Megújult világítással várjuk a szurkolókat. Hajrá TF!

Karlócai Juli

A TF és a Hegyvidéki Önkormányzat kapcsolata

A TF és a Hegyvidéki Önkormányzat kapcsolata

Váczi JánosVáczi Jánost, a XII. kerület újraválasztott képviselőjét, a Hegyvidéki Önkormányzat alpolgármesterét kérdeztük.

tf.hu: Kérem, meséljen a TF-hez fűződő kapcsolatáról.

VJ: 1988 és 92 között jártam a TF-re, nappali szakedzői tagozatra. Az egyetemi évek alatt atletizáltam, hármasugró voltam. Több alkalommal is megnyertem a főiskolás bajnokságot, egyszer pedig a brit főiskolás bajnokságot is, ami azt az érdekes helyzetet hozta, hogy brit színekben kvalifikáltam magam az Universiádéra, amin végül nem tudtam indulni.  Aztán eltelt 15 év, és ismét beiratkoztam a TF-re, igaz akkor már a Semmelweis Egyetem karaként működött az intézmény. A doktori iskolát 5 év alatt fejeztem be, kutatásom, publikációim és disszertációm témája az állami sportfinanszírozásról szólt.

tf.hu: Mióta "van benne" a politikában?

VJ: Éveken át az Egyesült Államokban éltem, majd 1998-ban kért fel Deutsch Tamás, akkori sportminiszter, az általa vezetett tárca kabinetfőnöki posztjára. Kisebb nagyobb megszakításokkal 16 éve dolgozom a politikában.

tf.hu: Mióta tagja a XII. kerület képviselő testületének, illetve milyen pozíciókat töltött/tölt be?

VJ: 2006-ban kezdtem dolgozni a XII. Kerületben Pokorni Zoltán felkérésére. 4 évig  az önkormányzat kabinetfőnöke voltam, majd 2010-ben a Hegyvidéken élők egyéni képviselőnek választottak.  Ezt a bizalmat ismét megkaptam a választóktól a most előttünk levő öt éves ciklusra.

tf.hu: Mi a felelősségi területe?

VJ: Alpolgármesteri feladataim közé tartozik a polgármester helyettesítése, a városfejlesztési iroda irányítása, a kerületi sport – mint például a MOM Sportcsarnok – felügyelete, a rendészet, a közbiztonság és az önkormányzat teljes körű kommunikációs tevékenységének vezetése.

tf.hu: Milyen a kapcsolat a TF és az önkormányzat között?

VJ: Az önkormányzat és a TF között hosszú évek óta jó a kapcsolat. Közösen használjuk például a Koltai Jenő sportközpontot a Csörsz utcában, igaz, itt az önkormányzat kezelői joga megszűnik, és ezzel 10 év után visszakerül a TF pálya az egyetemhez.

tf.hu: Most, hogy különvált a TF, van-e terv arra, hogy esetleg szorosabbra fűzi az önkormányzat a kapcsolatot intézményünkkel? Milyen területen tudnánk együttműködni?

VJ: Bízom benne, hogy az átalakult, újrapozícionált és már önálló TF-el még jobb és még szorosabb lesz a kapcsolatunk. Mi mindig nyitottak vagyunk közös programokra, projektekre és kezdeményezésekre, legyen szó kutatásfejlesztésről, infrastrukturális fejlesztésekről, a mindennapos testnevelés keretén belül, vagy éppen a HSE és a TFSE közötti együttműködéséről.

tf.hu: Köszönjük az interjút!

Méltóságteljes megemlékezés 1956 ünnepén

Méltóságteljes megemlékezés 1956 ünnepén

Bár úgy tűnt, hogy minden összeesküdött ellenünk (rossz időjárás, a terem foglaltsága miatt nem igazán készülhettek fel a szereplők, a technikai berendezés részleges javítás alatt áll, illetve az utolsó napon több szereplő is beteget jelentett), ez nem szegte a TF műhely tagjainak és barátaiknak kedvét és méltó módon emlékeztek az 58 évvel ezelőtti eseményekre.

Sikeres volt az úszásoktatói és edzői konferencia

Sikeres volt az úszásoktatói és edzői konferencia

A TF Úszás, Vízi- és Küzdősportok Tanszék és a Magyar Úszó Szövetség 2014. október 19-én úszásoktatói és edzői konferenciát rendezett testnevelő tanárok, sportoktatók, sportedzők és szakedzők részére.

Úszásoktatói és edzői konferencia 2014

A konferencia egy megható köszöntéssel kezdődött. Dr. Sós Csaba tanszékvezető egy tortát ajándékozott elődjének, a továbbképzéseket szervező dr. Tóth Ákosnak, hiszen ez az alkalom volt a 25. a sorban.  Dr.Tóth Ákos a tf.hu-nak elmondta, nagy öröm számára, hogy az 1993 óta megtartott konferenciasorozat egy ilyen jubileumi alaklomhoz érkezett. "Az első tíz konferencián még csak az oktatás módszertana volt a téma, az idők folyamán azonban ez kibővült és változott, a későbbiekben pedig már edzéselmélettel kiegészült előadásokat is hallhattunk. A konferenciák megszervezéséhez és megrendezéséhez a legnagyobb motiváció mindig az volt, hogy láttam, van rájuk igény. Azt gondolom, hogy ez a legfontosabb. Az állandó pozitív visszajelzés volt az, ami miatt mindig azt éreztem, hogy érdemes ezt csinálni. A magyar úszósport évtizedek óta világsikereket ér el, mi TF-esek pedig büszkék vagyunk arra, hogy a sporttudomány területén szerzett tapasztalatainkat ezeknek a sikereknek a szolgálatába tudjuk állítani. Ezek a konferenciák nagyon jó lehetőségeket adnak a szakmai újdonságok elsajátítására, és nem utolsó sorban egy jó fórum arra is, hogy a kollégák találkozzanak, és tapasztalatot cseréljenek egymással."

A jubileumi köszöntést követően a jelenlévők meghallgatták Paulovics Tamás előadásában Juhász Gyula Testamentom című versét.

Ezek után a dr. Tóth Ákos által készített filmmel emlékezett a tanszék az "Öreg" halálának 10. évfordulójára. Tegyük hozzá, méltó módon, hiszen aligha van olyan fotó, vagy videó töredék, amely ne került volna bele az alkotásba. Sosem látott képek villantak fel, amelyeket a korabeli tanítványok, többek között Tóth Ákos és Kovácshegyi Ferenc rögzítettek egykor a színfalak mögött. Így például láthattuk azt, ahogy Széchy Tamás az utolsó instrukciókat adja Darnyi Tamásnak 1988-ban, a szöuli olimpia döntője előtt, amikor az edzők még közvetlenül a rajt előtti pillanatokig a versenyzőik mellett lehettek.

Természetesen beszélt a mesterről valamennyi olimpiai érmes úszója, Hargitay Andrástól Verrasztó Zoltánon, Darnyi Tamáson, Szabó Józsefen, Rózsa Norberten át Czene Attiláig, de megidézte az "Öreg" szellemét Egerszegi Krisztina, Szabó Tünde, Ruza József, valamint Gyárfás Tamás is. A film végén Széchy Tamás utolsó interjúinak egyikét láthatták a jelenlévők egy olyan idézettel, ami útravaló lehet mindenki számára: "Minden emberben van vágy az önmegvalósításra. Ha ez valakiben kialszik, attól még lehet a társadalom számára egy tisztességes  életet élő, tevékeny ember, de nem fogja tudni áttörni a falakat. Ehhez egy életet kell adni, mert az ember csak úgy tud felmenni a csillagokba!"

A megemlékezést egy rövid szünet követte, majd kezdetét vette a szakmai konferencia, amelyen a következő előadásokat hallgathatták meg az érdeklődők:

  • Kiss Miklós mesteredző: Jó vezényszavak, fogások, szervezési és oktatás-módszertani ötletek 4-6 éves korú gyermekek számára
  • Dr. Sós Csaba tanszékvezető, egyetemi docens: Széchy Tamás edzésmódszertani öröksége
  • A "Minden gyerek tanuljon meg úszni" programok Dombóváron, és játékos foglalkozás, páros gyakorlatok (videó)
  • Bán Sándor főiskolai docens: A medencés és a nyíltvízi felkészítés koordinálásának gyakorlati kérdései
  • Dr. Egressy János egyetemi docens: Részletek Ryan Lochte legújabb DVD-jéről. Szakkommentátor: Cseh László
  • Dr. Tóth Ákos ny. tanszékvezető: A versenyteljesítményt befolyásoló tényezők

fotó: Szaka József

[nggallery id=258]

Projektek

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!