Méltóságteljes megemlékezés 1956 ünnepén
2014. október 22.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Bár úgy tűnt, hogy minden összeesküdött ellenünk (rossz időjárás, a terem foglaltsága miatt nem igazán készülhettek fel a szereplők, a technikai berendezés részleges javítás alatt áll, illetve az utolsó napon több szereplő is beteget jelentett), ez nem szegte a TF műhely tagjainak és barátaiknak kedvét és méltó módon emlékeztek az 58 évvel ezelőtti eseményekre.

Megemlékezés 1956-ról (TF műhely, 2014)

Elég nagyszámú közönség gyűlt össze dél körülre az Aulában, ahol már feldíszített terem várta őket. Az izgatott, mindennapos zsongás azonban hamar elült a teremben, amikor felcsendült Beethoven Egmont nyitánya, a forradalom zenéje, amely a forradalom 14 napja alatt a legtöbbet közvetített zene volt az akkori Magyar Rádióban, és amely azóta szorosan összefonódott az 56-os eseményekre történő megemlékezésekkel szerte az országban. A zászlók felvezetésével erre a zenére vonultak be a szereplők.

A nézők csendben, feszült figyelemmel, sokak szemében könnyel hallgatták végig a zenével, táncokkal, énekkel, verssekkel, képek és film vetítésével megidézett eseményeket. Senki nem maradt közömbös a versek, a zene hallatán, illetve a vetítés során.

Szokás szerint most is két, átmenetileg a TF-en tanuló hallgató szerepelt a műsorban: egy ERASMUS-os spanyol és egy, a NOB Nemzetközi Edzőképzésében résztvevő dán hallgató, akik saját anyanyelvükön mondták el a költőik által az események hatására írt verseket.

Az ünnepi megemlékezést az idén megtisztelte jelenlétével az ötszörös olimpiai bajnok Keleti Ágnes is, több volt régi hallgatónk és kollégánk, akik meghatottan mondtak köszönetet a műsor után a résztvevő diákoknak.

Az emlékezés befejezéseként koszorúzásokra került sor a Magyar Öttusa Szövetséggel és a Hegyvidéki Önkormányzattal együtt, a 10 éve felavatott Hegedűs István szobornál.  Az Öttusa Szövetségből Martinek János (kétszeres olimpiai- és négyszeres világbajnok) és Pálvölgyi Miklós után az Önkormányzat Oktatási és Közművelődési Osztályának munkatársai (Gilicze Zoltán és Gonda Attila), a család nevében Virág Andrea, Hegedűs István leánya, végül Dr. Hamar Pál, az oktatási ügyekkel megbízott vezető helyezett el koszorút a szobor talapzatánál, majd a Főépület I. emeleti, végül a Kollégium Győri úti falán elhelyezett emléktáblánál.

Befejezésül álljon itt a  szereplők névsora: Ábrahám Vanda, Bozi András, Ekanem Bálint, Gintner Domonkos, Illés Flóra, John Dylan Bermejo DeVal, Kertész Réka, Laskovics Tímea, Makó László, Mads Vetli Hjerskov, Michl Dorottya, Patakfalvi Edit, Popovics Polett Nelli, Szijártó Mátyás, Szkokán Mónika, Vránics Ildikó

Köszönet minden segítőnknek és a megemlékezést értő és érző szívvel végighallgató közönségnek.

A műsor hatása sokáig elkísér majd minket.

szöveg: Nemerkényi Krisztina, a műsor szervezője, a TF műhely elnöke | fotó: Fazakas Mónika

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!