;>
Archívum

2014. szeptember

Rektori pályázat

Rektori pályázat

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma kiírta a Testnevelési Egyetem rektori pályázatát. A pályázatokat 2014. október 6-ig lehet benyújtani a Minisztériumhoz személyesen vagy postai úton.

A pályázati kiírás itt érhető el.

Radák Zsolt a MET konferenciáján

Radák Zsolt a MET konferenciáján

Teltházas érdeklődés mellett, a Magyar Olimpiai Bizottság jelentős támogatásával, Borkai Zsolt fővédnökségével rendezte a Magyar Edzők Társasága a "Terhelés, pihenés, regeneráció, rehabilitáció" című konferenciát szeptember 29-én a MOM Kulturális Központban. Az eseményen a hazai edzőelit színe-java megjelent. A MOB nevében dr. Bartha Csaba köszöntötte a szakembereket.

Radák Zsolt a MET konferenciáján

A konferencián elsősorban a MOB Kiemelt Edző Programjának tagjai, a Gerevich Aladár Sportösztöndíjban részesülő és a látvány-csapatsportágakban résztvevő edzők vettek részt. Az előadások alkalmával a fáradás, az edzés-pihenés, a regenerálódás, az alkalmazkodás, a terhelhetőség összefüggései kerültek terítékre.

Előadását megelőzően dr. Radák Zsolt, a téma szaktekintélye úgy köszöntötte a jelenlévőket, nekik köszönhető, hogy a magyar sport a világ élvonalában van. A TF korábbi dékánja mellett előadott Berkes István professzor, Tihanyi András és dr. Somogyi Péter.

Molnár Zoltán, a Magyar Edzők Társaságának elnöke felszólalásában köszönetet mondott Borkai Zsoltnak és a Magyar Olimpiai Bizottságnak a jelentős anyagi és erkölcsi támogatásért. "A MOB elkötelezett az edzőképzés támogatására, az edzők szakmai fejlődésének tekintetében. A MOB anyagilag és erkölcsileg is támogatja, hogy az edzők társasága tudományos konferenciákat szervezzen. Tudjuk, hogy csak felkészült edzők tudnak igazán sikeresek lenni. A közelmúltban mintegy húsz szakmai fórumot rendeztünk a MOB támogatásával. Külön köszöntöm dr. Bartha Csabát, aki a mellett hogy a MOB sportigazgató-helyettese, sok színvonalas előadással járult és járul hozzá a hazai edzőképzéshez" - fogalmazott a MOB korábbi főtitkára.

A MET-elnök üdvözölte a TF önállósulását, a szakedzői szak újbóli indulását. Molnár Zoltán arról is beszélt, fontos, hogy törvényileg is szabályozva legyen a sportszakma, az edzői képesítésekre legutóbb 2004-ben adtak ki jogi szabályozást. "Nem engedhetjük meg, hogy felkészületlen edzők foglalkozzanak gyermekeinkkel. Bízom benne, hogy a TF újra a magyar sportszakemberképzés nemzetközileg is elismert fellegvára lesz" - fogalmazott az edzőtársaság első embere.

"Már kezdéskor teltház volt! Fontos a téma, köszönjük a szervezést a Magyar Edzők Társaságának!" - mondta köszöntőjében dr. Bartha Csaba, majd személyes élményét mesélte el.

"Tavaly olyan szerencsében volt részem, hogy ott lehettem Barcelonában a vízes világbajnokságon. Olyan mesterek között teltek napjaim, mint Kiss László, Turi György. Az étteremben, jövet-menet néhány mondat erejéig váltottunk szót. Az járt a fejemben, hogy egyféleképpen lehet valaki nagyon sikeres: ha nagyon sokat edz. Az úszók például heti tizenhármat. Hogy lehet ezt bírni? És ez csak a vízi foglalkozások száma. Mikor pihennek? Hogyan regenerálódnak? Erre tart az élsport? Ehhez nagyon megtervezett minőségi és mennyiségű pihenőidőre van szükség. A téma tehát nagyon aktuális, ma elismert szakemberek mondják el tapasztalataikat, a legfrissebb eredményeket" - fogalmazott a MOB sportigazgató-helyettese.

A rendezvény levezető elnöki teendőit Köpf Károly, a MET főtitkára látta el.

forrás: MOB

Dr. Gedeon Magdolna előadása a TF Mesterkurzuson

Dr. Gedeon Magdolna előadása a TF Mesterkurzuson

A TF levelezős MSc/MA Mesterkurzus keretében 2014. október 1-én 16.45-18.05-ig a Miskolci Egyetem ÁJK Jogelméleti és Jogszociológiai tanszékének egyetemi docense, Dr. Gedeon Magdolna tart előadást "Az antik Róma sportjoga" címmel.

Várunk minden érdeklődőt!

Díjat vehettek át kollégáink

Díjat vehettek át kollégáink

Szeptember 24-én a TF adott otthont Dr. Frenkl Róbert, a TF volt tanszékvezető professzora, a Magyar Egyetemi-Főiskolai Szövetség volt elnöke születésének 80. évfordulója alkalmából rendezett tudományos ülésszaknak.

Frenkl Róbert emlékkonferencia

A többek között TF-es kollégáink által is tartott előadásokat követően díjak átadására került sor. Miután a FISU elnöke átvette a frissen alapított Frenkl Róbert-díjat (lásd korábbi hírünk), két kollégánknak Dr. Istvánfi Csabának, a TF volt rektorának és Molnár Sándornak, a TFSE elnökének az egyetemi és diáksport területén végzett tevékenységéért életmű díjat nyújtottak át.

Az eseményről készült képek ezeket a pillanatokat örökítették meg.

fotó: Kovács György (MEFS)

[nggallery id=254]

Szép számú érdeklődőt vonzott a Kutatók Éjszakája

Szép számú érdeklődőt vonzott a Kutatók Éjszakája

Egyetemünk az idei évben is megtartotta a "Kutatók Éjszakája" rendezvényhez kapcsolódó előadásait.

Fél hattól kezdve kezdett gyülekezni a hallgatóság a Hepp Ferenc teremben, ami 6 órára már szinte meg is telt. A közönség nagy várakozással nézett az est elé.

A Sporttudományi Kutató Intézet képviseletében Radák Zsolt professzor nyitotta meg az előadások sorát, aki rövid tudománytörténeti előadásában a fiatal kutatókat arra buzdította, hogy legyenek érdeklődőek és kétkedőek. A kíváncsiság, a megismerés igénye elengedhetetlen a kutató munkájában.

Ezt követően az Egészségtudományi és Sportorvosi Tanszék 3 orvos professzora folytatta a sort.

Tóth Miklós professzor a "Mozgás, mint a leghatékonyabb gyógyszer" c. előadásában elmondta, hogy a heveny fertőző és a vérzéses betegségek kivételével minden betegség terápiájában hatékony gyógyszer a mozgás. Kutatócsoportja az elmúlt évben több mint 3000 főt mért fel, és ennek előzetes eredményeit és a külföldi, ezzel kapcsolatos eredményeket és gyakorlatot mutatta be.

Pavlik Gábor professzor az edzett szív, a hirtelen halál témakörében mutatta be azokat az eredményeket, amely kutatócsoportja több évtizeden keresztül végzett vizsgálatainak összegzése. Az eredményekből levont gyakorlati végkövetkeztetések rámutattak a fiatalok sporttevékenységének jelentőségére.

A Tanszék következő professzora Berkes István tanár úr a regeneráció jelentőségéről és hatékonyságáról tartott nagy sikerű előadást. Elmondta, hogy csak olyan eszközök használata célszerű, amelyek eredményességét kutatási eredmények igazolták. Nem érdemes a divathullám eszközeit - bizonyított eredmények hiányában - használni még akkor sem, ha a placebo hatás megfigyelhető ezekben az esetekben. A terhelés pihenés aránya és minősége is fontos faktora a későbbi teljesítménynek.

Az előadások után a jelenlevők kérdéseket tehettek fel a témákkal kapcsolatban, amelyre az előadók kimerítő válaszokat adtak.

Az érdekes és sikeres este után bizton állítom, hogy mindenki azt gondolta: jövőre ismét itt leszünk!

Move week 2014 - A TF is együttműködő partner

Move week 2014 - A TF is együttműködő partner

A MOVE Week egy évente megrendezésre kerülő európai esemény, amely része a NowWeMOVE kampánynak. Idén a MOVE Weeket szeptember 29. és október 5. között zajlik. A hét célja, hogy terjessze Európa-szerte a mozgásgazdag életmód, a rendszeres sport és testmozgás pozitív hatásait. Számos mozgásszervező vesz részt az események koordinációjában, beleértve a már korábban létező és a MOVE Week keretében született új kezdeményezéseket. A MOVE Weeket és a NowWeMOVE kampányt a Nemzetközi Sport és Kulturális Szövetség (ISCA) központilag koordinálja az Európai Kerékpáros Szövetséggel (ECF) együttműködve. A MOVE Week megvalósítását az Európai Unió pénzügyi támogatása teszi lehetővé.

A kampányhoz csatlakozott magyarországi események listáját itt találják.

A programok ingyenesek, és a szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak!

forrás: hungary.moveweek.eu

A Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség elnöke a TF-en

A Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség elnöke a TF-en

Claude-Louis Gallien személyében az elmúlt 20 évben először látogatott Magyarországra a Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség (FISU) elnöke. A nagy múltú nemzetközi sportszervezet vezetője, a Francia Nemzeti Olimpiai Bizottság alelnöke, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság Orvos Bizottságának tagja, a Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség (MEFS) és a Magyar Sporttudományi Társaság által szervezett "Magyarország az egyetemi sportmozgalomban" című konferencia díszvendégeként érkezett hazánkba.

Claude-Louis Gallien

A Testnevelési Egyetem Hepp Ferenc termében tartott konferenciát a szövetség elnöke, Prof. Dr. Kiss Ádám nyitotta meg. Ezután a konferencia díszvendége előadásában a nemzetközi egyetemi sport mozgalom fejlődéséről és azon belül a magyar egyetemi sport szerepéről beszélt.

Számos kiváló előadást követően a FISU elnöke átvette a MEFS elnöksége által számára megítélt Frenkl Róbert-díjat. A MEFS és a Magyar Sporttudományi Társaság volt elnökéről elnevezett elismerést Frenkl Róbert születésének 80. évfordulóján Kiss Ádám, a MEFS elnöke és Frenkl Sylvia, Frenkl Róbert felesége adta át.

A konferencián előadást tartott Pavlik Gábor, professor emeritus, a Testnevelési Egyetemről, D. Szebik Imre, nyugalmazott püspök, Magyarországi Evangélikus Egyház volt társelnöke, Földesiné Dr. Szabó Gyöngyi, professor emerita, a Testnevelési Egyetemről, Martos Éva, főigazgató főorvos, az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézettől, Pucsok József, főigazgató-helyettes főorvos, az Országos Sportegészségügyi Intézettől.

A rendezvényt követően a FISU elnöke Schmitt Pállal, korábbi államfővel, a MOB tiszteletbeli elnökével, Borkai Zsolttal, a Magyar Olimpiai Bizottság elnökével, és Simicskó István sportért felelős államtitkárral is találkozott.

forrás: MEFS

Dr. Istvánfi Csaba: Hajrá önállóság, hajrá TF!

Dr. Istvánfi Csaba: Hajrá önállóság, hajrá TF!

Dr. Istvánfi CsabaDr. Istvánfi Csaba professzor úr meghatározó alakja egyetemünknek. Annak az egyetemnek, amelyet 1925-ben Klebelsberg Kunó alapított Magyar Királyi Testnevelési Főiskola néven, és amely azóta több különböző nevet is viselt.

A tanár úr az első, testnevelő tanári diplomáját a TF-en szerezte, majd az ELTE-n 1974-ben a pszichológusi diplomát és 1978-ban a pszichológia tudományok kandidátusi fokozatát szerezte meg.

Istvánfi Csaba 1969 óta az egyetem munkatársa. 1978-1984 között rektorhelyettes, majd 1984-től 1994-ig az intézmény rektora volt. A TF utóbbi néhány évtizedét nézve, a legtöbb változás és fejlődés az akkori Magyar Testnevelési Egyetemen, az ő 10 éves rektori vezetése alatt ment végbe. A TF teljes jogú egyetemmé válása (1985), az Aula-t is magába foglaló új épület felépítése, a Római-parti vízi bázis megszerzése, a kollégium bővítése, vagy a játékcsarnok felújítása csak néhány példa arra, milyen fejlesztések történtek az egyetemen az ő rektori irányítása alatt.

Ezen sorokat olvasva felmerül a kérdés: Hogyan csinálta?

"Tíz éves iskolai testnevelés és élvonalbeli kosárlabda edzői gyakorlat után 1969-ben kerültem a TF-re mint adjunktus. Sokáig (1978-1984) az intézmény oktatási rektorhelyettese voltam, majd 1984-ben a TF rektorává választottak, illetve neveztek ki. Ezen új feladatkörnek örömmel és nagy felelősségtudattal vágtam neki. Hogy mi a legnagyobb titok? Erre egyszerű a válasz. Sokat, és jól kell dolgozni, nem csak nekem, de mindenkinek. Mi – itt a TF-en – egy nagy csapat voltunk. Mindenkinek meg volt a feladata és mindenki rendesen, jó hangulatban, fegyelmezetten végezte a munkáját. A vezető feladata hogy rendszerben gondolkozzon  és megteremtsen minden szükséges humán és financiális erőforrást a sikeres működéshez és fejlődéshez. Hosszú és kitartó munkával ezeket a kritériumokat sikerült teljesítenünk."

A professzor úr rektori tisztségéről való leköszönése óta eltelt 20 év és az intézmény jövőre lesz 90 éves. Mi a TF alapvető küldetése? Változott- e ez valamit az évek során?

"A TF-nek mindig is kettős célnak kellett megfelelnie és alapjában véve így van ez ma is.  Az intézmény egyik kiemelt feladata az iskolai testnevelés, a diáksport, és minden más sporttevékenység számára a megfelelő szakemberek képzése. Ennek megfelelően a tanárképzésen, az edzőképzésen és a sportszervező – később sportmenedzser – képzésen volt a hangsúly. A TF másik kiemelt feladata a sporttudomány művelése, amely egzakt elméleti alapokat nyújt a képzéshez. A sporttudománynak kiemelten fontos szerepe van a sportban direkt és áttételes módon is. Alapjában véve ez a két dolog a TF legfontosabb küldetése. Manapság ehhez persze hozzá jön a gazdálkodási szemlélet is. Természetesen, mint minden más területen, itt is érzékenyen kell reagálni a társadalmi igényekre, de az alapkoncepción ez nem változtat."

Az Országgyűlés idén július 4-én döntött a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény módosításáról. E döntés eredményeként 2014. szeptember 1-től a TF ismét önálló egyetemként működik tovább Testnevelési Egyetem néven. Mit szól ehhez a változáshoz a tanár úr?

"Óriási dolognak tartom, hogy a kormányzat a 2000-től a Semmelweis Egyetem egyik karaként működő TF önállóságát törvényileg visszaállította, illetve megerősítette. Véleményem szerint, amelyet személyes tapasztalattal tudok alá támasztani,  a TF önállóan jól működött.  Mindenekelőtt ki kell emelnem, hogy most az egyik legfontosabb feladat a TF tudományos hátterének szakmai felerősítése. A sport stratégiai ágazattá vált. A kormány ezt azzal is bizonyította, hogy a sporttudomány „fellegvárának” visszaadta az önállóságát és további fejlesztéshez ad támogatást. Tudomásom szerint jelenleg is zajlik a fejlesztési stratégia kidolgozása. Végső cél pedig, a sportoktatási és tudományos bázis megerősítése mind hazai, mind nemzetközi szinten. A TF a magyar testnevelés és sport szolgálatában álló szellemi központ.

Vannak tradícióink az intézményen belül, csak működtetni kell őket. Ehhez pedig – remélhetőleg – a feltételek adottak lesznek.

Zárásként csak annyit szeretnék még mondani: Hajrá önállóság! Hajrá TF!"

A rossz idő ellenére is sikeres volt a TFeszt

A rossz idő ellenére is sikeres volt a TFeszt

Az egyetemi napok idén szeptember 11-12-én zajlottak. Az elmúlt két évben a rendezvénysorozat Testnevelési Fesztivál (TFeszt) fantázianévre hallgat ugyan, amelynek célja a régi; hagyományok ápolása, az oktatók és hallgatók kötetlen helyzetekben történő találkozása, sport, ismerkedés és önfeledt szórakozás.

Ennek jegyében a csütörtöki napon rögtön sportnappal indult a program, ahol hozzávetőleg 300 hallgató mozdult meg labdarúgás, kosárlabda és röplabda sportág keretében. Délután 6-kor pedig a hagyományos Tanszéki Bemutató várta az érdeklődőket. Az esti rendezvény 8 órakor kezdődött, ahol Chris-M - a TF-es bulik rezidens DJ-je - fogadta zenével a korán érkezőket. A fél 10-kor kezdődő szépségversenyre már egészen megduzzadt a résztvevők száma, az oktatókból álló zsűri pedig végül Lente Lilla, másodéves hallgatót választotta a TFeszt szépének. Ezután a Cloud 9+ zenekar kezdte meg koncertjét. Az időjárás nem fogadta kegyeibe a Fesztivált. Bő fél óra várakozás után a hirtelen lehullott nagy mennyiségű csapadék miatt egyértelművé vált, hogy a személyi biztonság megőrzése érdekében le kellett fújni a rendezvényt, ezért az este sajnos korán véget is ért.

Péntek délelőtt a sportnap döntői, illetve a hagyományos tanár-diák mérkőzések következtek. Az eredményhirdetések között pedig a felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár, Dr. Maruzsa Zoltán volt a TF vendége, akinek az érdeklődő hallgatók tehettek fel kérdéseket az egyetem jelenéről és jövőjéről. Délután 5-től a TFeszt Sörpingpong Kupa vette kezdetét a TF Étteremben, ahol 24 csapat feszült egymásnak az esti bulira történő alapozás jegyében. A program a kétes időjárás miatt zárt helyen, a Mad World nevű szórakozóhelyen folytatódott, ahol 8 órától Chris-M, majd a Hősök ft. Diaz, valamint DSP voltak a fellépők. Éjféltől a TF-es közönség számára szintén nem ismeretlen DJ Jabin pörgette a lemezeket hajnalig.

Képek a fesztiválról >>>

A hivatalos aftermovie >>>

Összefoglaló a férfi röplabda világbajnokságról

Összefoglaló a férfi röplabda világbajnokságról

A Nemzetközi Röplabda Szövetség első alkalommal 1949-ben rendezte meg a férfi világbajnokságot Prágában. A mostani már a tizennyolcadik világverseny. Az elsőt követő harmadik évben volt a következő, de 1952 óta négyévente jön össze a férfi röplabdázás elitje. A volt Szovjetunió hat – érdekes, hogy Oroszország néven még nem nyertek -, Brazília és Olaszország három, Csehszlovákia két, Lengyelország, NDK és az USA egy-egy alkalommal nyert aranyérmet. A magyar férfiak legjobb eredményüket 1952-ben érték el, amikor az 5. helyen végeztek. Sajnos nemzeti együttesünknek 1978 óta nem sikerült eljutni a világbajnokságra. Az FIVB (Nemzetközi Röplabda Szövetség) 220 tagországgal rendelkezik. A döntőben 24 nemzeti válogatottnak van lehetősége minél jobb eredményt elérnie. A selejtezőket földrészek szerint bonyolítják le. Európának 8+1 (rendező), Észak- és Közép Amerikának 5, Ázsiának 4, Afrikának és Dél-Amerikának 3-3 hely jut. A rendező ország csapata, valamint az legutóbbi Európa-bajnok (Oroszország) és az európai II. Olaszország jutott selejtező nélkül a legjobb 24 közé Európában. A többi európai és más kontinens országainak csapatai hosszú selejtező rendszerben játszottak. A magyar válogatott az első fordulóból nem jutott tovább.

Európát Belgium, Bulgária, Finnország, Franciaország, Lengyelország, Németország, Olaszország, Oroszország és Szerbia, Ázsiát Ausztrália, Irán, Kína és Korea, Afrikát Egyiptom, Kamerun és Tunézia, Észak- és Közép Amerikát Kanada, Kuba, Mexikó, Puerto Rico és USA, Dél Amerikát Argentína, Brazília és Venezuela képviselte. A világranglista első 24 országából a csehek, és meglepetésre a japánok nem jutottak szerepléshez, ellenben a 26. helyen álló Finnország és a 35. helyezett Venezuela nemzeti együttese sikeresen vívta meg a selejtezőket.

A csapatokat négy csoportba sorsolták (egy csoportban hat együttes). Mindenki játszott mindenkivel, majd a csoportok első négy helyezettje került két nyolcas csoportba, ahova az ugyanazon csoportból érkezők az egymás elleni eredményeket magukkal hozták. Ezt követően is kialakult egy sorrend.  Ezen sorrend alapján az első három helyezett válogatott került a legjobb hat közé, ahol két csoportba sorsolták őket. Itt mindenki játszott mindenkivel, majd az első két-két helyezett játszotta az elődöntőket. A két győztes játszotta döntőt, a két vesztes a bronzmérkőzést.

Lengyelországban hihetetlen módon népszerű a röplabdázás. A marketingje jobb, mint a labdarúgásé! Az elmúlt években több nagy versenyt rendeztek már (férfi Eb 2013, férfi Bajnokok Ligája döntő 2013, női Eb 2009, stb.), igen nagy tapasztalattal rendelkeznek rendezés terén. Nem is volt ezzel semmi gond. Közönségük fantasztikus, megállás nélkül űzik, hajtják válogatottjukat. Amikor megérkeznek a csarnokhoz a többségük "civil" ruhában van, majd a belépés előtt felveszik magukra a nemzeti színű pólóikat, sáljukat, kalapjaikat stb. Egy népünnepély a röplabdamérkőzés.

Összefoglaló a férfi röplabda világbajnokságról

Ez a segítség kellett is ahhoz, hogy végül megnyerjék a világbajnokságot. A döntőben Brazíliát győzték le 3:1 arányban. A bronzérmet Németország szerezte meg miután 3:0 arányban legyőzték Franciaországot.

A mai férfi röplabdázásban meghatározó a (felugrásos) nyitás és a támadás. Mindezt a játékosok hihetetlen erővel hajtják végre. Átlagosan a játékosok lendületszerzésből történő felugrás utáni érintőmagassága 350-360 cm között van. Ugyanez az ún. blokk (helyből, lendületszerzés nélküli) felugrásnál 330-340 cm. Új technikai, vagy taktikai elemet nem lehetett felfedezni. Nagyjából ugyanolyan taktikai megoldásokat alkalmaztak a csapatok.

szöveg és kép: Németh Lajos

Projektek

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!