Radák Zsolt a MET konferenciáján
2014. szeptember 30.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Teltházas érdeklődés mellett, a Magyar Olimpiai Bizottság jelentős támogatásával, Borkai Zsolt fővédnökségével rendezte a Magyar Edzők Társasága a "Terhelés, pihenés, regeneráció, rehabilitáció" című konferenciát szeptember 29-én a MOM Kulturális Központban. Az eseményen a hazai edzőelit színe-java megjelent. A MOB nevében dr. Bartha Csaba köszöntötte a szakembereket.

Radák Zsolt a MET konferenciáján

A konferencián elsősorban a MOB Kiemelt Edző Programjának tagjai, a Gerevich Aladár Sportösztöndíjban részesülő és a látvány-csapatsportágakban résztvevő edzők vettek részt. Az előadások alkalmával a fáradás, az edzés-pihenés, a regenerálódás, az alkalmazkodás, a terhelhetőség összefüggései kerültek terítékre.

Előadását megelőzően dr. Radák Zsolt, a téma szaktekintélye úgy köszöntötte a jelenlévőket, nekik köszönhető, hogy a magyar sport a világ élvonalában van. A TF korábbi dékánja mellett előadott Berkes István professzor, Tihanyi András és dr. Somogyi Péter.

Molnár Zoltán, a Magyar Edzők Társaságának elnöke felszólalásában köszönetet mondott Borkai Zsoltnak és a Magyar Olimpiai Bizottságnak a jelentős anyagi és erkölcsi támogatásért. "A MOB elkötelezett az edzőképzés támogatására, az edzők szakmai fejlődésének tekintetében. A MOB anyagilag és erkölcsileg is támogatja, hogy az edzők társasága tudományos konferenciákat szervezzen. Tudjuk, hogy csak felkészült edzők tudnak igazán sikeresek lenni. A közelmúltban mintegy húsz szakmai fórumot rendeztünk a MOB támogatásával. Külön köszöntöm dr. Bartha Csabát, aki a mellett hogy a MOB sportigazgató-helyettese, sok színvonalas előadással járult és járul hozzá a hazai edzőképzéshez" - fogalmazott a MOB korábbi főtitkára.

A MET-elnök üdvözölte a TF önállósulását, a szakedzői szak újbóli indulását. Molnár Zoltán arról is beszélt, fontos, hogy törvényileg is szabályozva legyen a sportszakma, az edzői képesítésekre legutóbb 2004-ben adtak ki jogi szabályozást. "Nem engedhetjük meg, hogy felkészületlen edzők foglalkozzanak gyermekeinkkel. Bízom benne, hogy a TF újra a magyar sportszakemberképzés nemzetközileg is elismert fellegvára lesz" - fogalmazott az edzőtársaság első embere.

"Már kezdéskor teltház volt! Fontos a téma, köszönjük a szervezést a Magyar Edzők Társaságának!" - mondta köszöntőjében dr. Bartha Csaba, majd személyes élményét mesélte el.

"Tavaly olyan szerencsében volt részem, hogy ott lehettem Barcelonában a vízes világbajnokságon. Olyan mesterek között teltek napjaim, mint Kiss László, Turi György. Az étteremben, jövet-menet néhány mondat erejéig váltottunk szót. Az járt a fejemben, hogy egyféleképpen lehet valaki nagyon sikeres: ha nagyon sokat edz. Az úszók például heti tizenhármat. Hogy lehet ezt bírni? És ez csak a vízi foglalkozások száma. Mikor pihennek? Hogyan regenerálódnak? Erre tart az élsport? Ehhez nagyon megtervezett minőségi és mennyiségű pihenőidőre van szükség. A téma tehát nagyon aktuális, ma elismert szakemberek mondják el tapasztalataikat, a legfrissebb eredményeket" - fogalmazott a MOB sportigazgató-helyettese.

A rendezvény levezető elnöki teendőit Köpf Károly, a MET főtitkára látta el.

forrás: MOB

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!