;>
Archívum

2015. május

Mohammad Mosaferi Ziaaldini PhD védése

Mohammad Mosaferi Ziaaldini PhD védése

A Testnevelési Egyetem Doktori Tanácsa és a Sporttudományok Doktori Iskola tisztelettel meghívja Önt Mohammad Mosaferi Ziaaldini "Effect of endurance exercise alone and in combination with IGF-1 administration on cellular markers involved in sarcopenia" című értekezésének nyilvános PhD védésére.

A védés helye és ideje: Testnevelési Egyetem, Főépület, I. emeleti tanácsterem, 2015. június 3., 14.30 óra.

Témavezető: Dr. Radák Zsolt egyetemi tanár.

Programvezető: Dr. Radák Zsolt egyetemi tanár.

A bírálóbizottság elnöke: Dr. Tihanyi József egyetemi tanár.

A bírálóbizottság tagjai: Dr. Géczi Gábor egyetemi docens (titkár), Dr. Ivanics Tamás egyetemi docens (tag).

Opponensek: Dr. Berkes István egyetemi tanár, Dr. Bácsi Attila egyetemi docens.

Önkénteseket keresünk!

Önkénteseket keresünk!

Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány 2011-ben indította el a "Lapról hangra" nevű projektjét, azzal a céllal, hogy látássérült embertársaink számára is elérhetővé váljanak a nyomtatott sajtótermékek hírei. Az elmúlt években közel ezer önkéntes felolvasó csatlakozott, és mintegy 2600 cikket töltöttek fel. Számítógépről vagy mobilalkalmazásról is működik a felolvasás.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem első felsőoktatási intézményként kapcsolódott be ebbe a programba, és a hallgatók társadalmi felelősségvállalásának köszönhetően az elmúlt évben megkétszereződtek a meghallgatható anyagok. A Testnevelési Egyetem is csatlakozni kíván a programhoz, egyelőre önkénteseket keresek, akik vállalják, hogy időnként egy-egy általuk érdekesnek tartott cikket élőszóban eljuttatnak a látássérültekhez. Ennek módja az oldalon való regisztráció. Azt hiszem, nagyszerű lehetőség ez minden hallgató számára, hogy a sportélet híreit, a sporttal kapcsolatos nyomtatott tudásanyagokat közvetíthesse másoknak.

Azok, akik regisztrálnak, a felhasználói nevük után a TF-et is írják ki (például: mintakalmantf ), így tudom követni a program sikerességét, illetve legyenek kedvesek e-mailben jelezni a csatlakozásukat (Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.). Köszönöm előre is, hogy hozzájárulnak a látássérültek tájékozódási és művelődési lehetőségeinek bővítéséhez!

Szilasi Judit, fogyatékosügyi koordinátor

Érzékenyítő sportnap (beszámoló)

Érzékenyítő sportnap (beszámoló)

Május 22-én, pénteken került megrendezésre Mocsai Lajos rektor és Dr. Gruiz Katalin, a Down Alapítvány elnökének fővédnöksége alatt az "Együtt - egy célért - egymásért" elnevezésű érzékenyítő sportnap. Az esemény szervezője és koordinátora Ramocsa Gábor, az Egészségtudományi Tanszék adjunktusa volt, a lebonyolításban a gyógytestnevelő szakos hallgatók és az egyetem fogyatékosügyi koordinátora is segédkeztek.

Érzékenyítő sportnap (beszámoló)

150 Down-kóros résztvevővel, jókedvűen zajlott az esemény. Mocsai Lajos rektor úr beszéde után zumbával melegítettek be a versenyzők, mindenki lelkesen követte a profi oktatókat.

A zumba után kezdődött a mini paralimpiai vetélkedő, az állomásokon a gyógytestnevelő szakos hallgatók buzdították és segítették a résztvevőket. Gátfutás, gerelyhajítás, floorball, célbadobás, szlalom és korfball, valamint távolugrás versenyszámokban próbálhatták ki ügyességüket, kitartásukat a lelkes versenyzők.

A délelőtt és a délután folyamán több alkalommal lehetett részt venni egyórás időtartamú  kiscsoportos érzékenyítő tréningeken, ahol a látássérültségről közvetlen tapasztalatokat szerezhettünk különböző hétköznapi feladatok bekötött szemmel való elvégzésével, beülhettünk kerekesszékbe, közvetlen tapasztalatot szerezve a mozgássérültségről, ki lehetett próbálni a szájjal festést (nem könnyű!), és beszélgetésen vehettünk részt a hallássérültség és az értelmi fogyatékosság témakörében.

Az Atlétika Csarnok előterében fogyatékossággal élő emberek által készített, igényesen kidolgozott kézműves termékeket lehetett vásárolni.

Még az ebédszünet is mozgással telt, akik már befejezték az ebédjüket, focizni kezdtek. Az aerobic bemutató után akadályversenyek következtek. A gyakorló köröket követően bizony nagy volt a hajrá a csapatok versenyében. A verseny után jókedvű körjátékokkal, tánccal  zárultak a mozgásos feladatok.

Az eseményt az oklevelek átadása zárta. Nagy élményt jelentett ez a nap mind a szervezőknek, mind a segítőknek és a fogyatékossággal élőknek. Mindannyian tanultunk valamit egymástól és maradéktalanul megvalósult az esemény szlogenje: "együtt - egy célért - egymásért".

fotó és szöveg: Szilasi Judit

[nggallery id=278]

Az Alumni Kör első tagja

Az Alumni Kör első tagja

Ritka szép és megható pillanatokat élhettünk át a héten, amikor kis küldöttségünk meglátogatta otthonában a 100 éves, gránitdiplomás Dr. Lindner Ernőné Gecső Zsuzsát.

Az Alumni Kör első tagja

Zsuzsika néni barnára sülve, szép, elegáns ruhában, az erkélyről integetve várt minket. Tavalyi combnyaktöréséből teljesen kigyógyulva, nagy örömmel fogadta a rektor úr által küldött szép virágcsokrot és a kis TF-es ajándékot, illetve írta alá az Alumni Kör tagsági lapját. Vele volt egyik leánya, aki nagyon meghatódott a látogatáson.

A szobában mindenütt emlékek, újságok, emlékkönyvek hevertek, mutatva, hogy régi tanítványai nem felejtették el Zsuzsi nénit.  Hogy is felejthették volna el, hiszen még alig egy éve is rendszeresen tornát tartott a Szent Margit Gimnáziumbeli legutolsó "tanítványainak", volt kolléganőinek. Az elmúlt időszakban megjelent újságcikkek, rádióriportok mind csodálattal adóznak fizikai és szellemi frissességének, amit nagyrészt a sportnak és a TF-en eltöltött éveknek köszönhet.  Mosolyogva emlékezett vissza azokra az időkre és volt évfolyamtársaira, akikkel végig tartotta a kapcsolatot.

Hatalmas élmény volt ez a látogatás. Feltöltődve tértünk vissza a TF-re, és elgondolkodtunk, hogy vajon mi megérjük-e ezt a kort.

Gratulálunk 100. születésnapja alkalmából, amit május 25-én ünnepel és szeretettel várjuk a június 12-i jubileumi diplomaosztóra is, díszvendégként!

Szöveg és kép: Nemerkényi Krisztina

Együttműködési megállapodást írtak alá az MLSZ és a TE vezetői

Együttműködési megállapodást írtak alá az MLSZ és a TE vezetői

A Magyar Labdarúgó Szövetség és a Testnevelési Egyetem vezetői csütörtökön megállapodást írtak alá a két szervezet jövőbeli szoros együttműködéséről.

Együttműködési megállapodást írtak alá az MLSZ és a TE vezetői

A Magyar Labdarúgó Szövetség nevében dr. Csányi Sándor elnök és dr. Vági Márton főtitkár, míg a Testnevelési Egyetem részéről Mocsai Lajos rektor és dr. Genzwein Ferenc kancellár írta alá a két szervezet közti együttműködési megállapodást, amelyet a TE-vel történt egyeztetések után Szalai László edzőképzési igazgató készített elő. Az együttműködés pontos részleteit idén nyáron dolgozzák ki, és a tervek szerint szeptembertől már gyakorlatban is alkalmazzák a felek.

A megállapodás többek között kiterjed a testnevelő tanár képzésre, illetve az edzőképzésre is. A TE és az MLSZ is az eddigi gyakorlatnak megfelelően szervezi saját képzéseit, és megtartja saját képzési önállóságát, de a két szervezet a jövőben összehangolja, és kölcsönösen segíti egymás működését.

Együttműködési megállapodást írtak alá az MLSZ és a TE vezetői

A megállapodás része a sporttudományos háttérmunka összehangolása is, az MLSZ és a TE ezen kívül segíti egymást sportszakmai felmérésekben, sporttudományos kutatásokban. Az együttműködés kiterjed a sportmenedzser képzésre, a PhD képzésre, illetve a két szervezet kialakítja a különböző szinteken való képzési átjárhatóság, a tárgyelfogadások lehetőségét, folyamatosan biztosítja a rendszerben működő testnevelők, edzők és egyéb szakemberek hatékony továbbképzését, és tudásának bővítési lehetőségét.

forrás: MLSZ

Több mint kollégium

Több mint kollégium

Nagy örömünkre szolgál, hogy 2015. március 26-án a Testnevelési Egyetem Szenátusa, a Testnevelési Egyetem kiemelkedő képességű diákjainak támogatására, öntevékeny szervezet létrehozásáról rendelkezett, így megalakult a Klebelsberg Kunó Szakkollégium.

Több mint kollégium

A Szakkollégium alapítói: Mocsai Lajos, a Testnevelési Egyetem rektora, dr. Genzwein Ferenc, a Testnevelési Egyetem kancellárja, dr. Koller Ákos, a Testnevelési Egyetem tudományos rektorhelyettese, Szájer Péter, a Kerezsi Endre Kollégium igazgatója, valamint Nagy Máté, a Testnevelési Egyetem hallgatója és Hallgatói Önkormányzatának tagja.

A Szakkollégium célja, hogy saját szakmai program kidolgozásával magas szintű, minőségi szakmai képzést nyújtson, segítve a kiemelkedő képességű hallgatók tehetséggondozását, közéleti szerepvállalását, az értelmiségi feladatokra történő felkészülés tárgyi és személyi feltételeinek megteremtését, a társadalmi problémákra érzékeny, szakmailag igényes értelmiség nevelését. E cél érdekében kurzusokat, előadásokat, konferenciákat, vitákat szervez és biztosítja a széleskörű szakmai ismeretek megszerzésének lehetőségét a hallgatók számára.

A Szakkollégium alapítói, a Testnevelési Egyetem munkatársai és hallgatói 2015. május 14-én ünnepélyes keretek között a Szakkollégium névadója, Klebelsberg Kunó szobránál fát ültettek, mely jelképezi a Szakkollégium növekedését, stabilitását.

Hallgatóink a TeSzedd-en

Hallgatóink a TeSzedd-en

Az Egészségtudományi és Sportorvosi Tanszékhez tartozó MA II. évfolyam 19 gyógytestnevelés szakos hallgatója május 15-én az 5. TeSzedd környezetvédelmi akció keretén belül területtisztítási tevékenységet folytatott a Citadella környékén.  A program a környezettudatos magatartásról, a környezetünk hulladékmentesítéséről szólt.

TeSzedd 2015

Érzékenyítő nap

Érzékenyítő nap

2015. május 22-én kerül megrendezésre az érzékenyítő nap a TF Atlétika csarnokában, ahol a Down Alapítvány és a TF gyógytestnevelés szakos hallgatóinak közreműködésével Down kóros, értelmi fogyatékosok számára tartunk sportnapot.

Részletek és a teljes program a letölthető meghívóban. >>>

Szeretettel várunk mindenki rendezvényünkre!

TE Szakmai Nap

TE Szakmai Nap

A Testnevelési Egyetem ezúton tisztelettel meghívja Önt a "Tudás – Innováció – Hálózatépítés" címmel rendezendő, testnevelőknek és edzőknek szóló előadásokat felvonultató konferenciájára és az azt követő állófogadásra.

TE Szakmai Nap 2015

(PDF formátumban a fenti plakát >>>)

A rendezvény időpontja: 2015. május 22., péntek, helyszíne az Aula.

Program

 • 10.00-10.30 Érkezés, regisztráció
 • 10.30-10.35 Rektori köszöntő
 • 10.35-11.00 "A XXI. század Testnevelési Egyeteme" (Mocsai Lajos rektor, Testnevelési Egyetem)
 • 11.00-11.20 Hálózatépítés – Innováció – XXI. századi tudás. Mindennapos testnevelés és sportági kapcsolódások lehetséges útjai (Györfi János stratégiai főtanácsadó, Testnevelési Egyetem)
 • 11.20-11.40 Mentortanár pedagógus-szakvizsgára felkészítő szakirányú továbbképzések a Testnevelési Egyetemen (Prof. Dr. Hamar Pál oktatási rektorhelyettes, Testnevelési Egyetem)
 • 11.40-12.00 Az  MTTOE és a  Testnevelési Egyetem  hatékony együttműködése a közoktatásban (Varga András igazgató, mesterpedagógus, alelnök MTTOE)
 • 12.00-12.20 A magyar edzők és a Testnevelési Egyetem hálózatának kapcsolódása, értékei. Közös fókuszban a mindennapos testnevelés hatásai (Köpf Károly Főtitkár, Magyar Edzők Társasága)
 • 12.20-12.40 Az egyetem egykori polgárainak szerepe a jövő egyetemének kialakításában - Testnevelési Egyetem  Alumni Iroda (Heintz Bernadett mb. irodavezető, Testnevelési Egyetem)
 • 13.00 Állófogadás

Együttműködő partnereink

 • Magyar Testnevelő Tanárok Országos Egyesülete
 • Magyar Edzők Társasága
 • A Testnevelési Egyetem iskolai gyakorlatában résztvevő testnevelő és gyógytestnevelő mentortanárok
Jelentkezés

A rendezvényen való részvétel díjtalan, regisztrációhoz kötött. >>>

Felnőtt jégkorong: Vincze Péter sikere

Felnőtt jégkorong: Vincze Péter sikere

2015. április 19-25. között Krakkóban zajlott a férfi felnőtt jégkorong divízió I/A világbajnokság, ahol egyetemünk hallgatója, Vincze Péter is a válogatott tagjaként vett részt a küzdelmekben. A fergeteges hangulatú mérkőzéseken a magyar csapat kiharcolta, hogy 2009 után újra az A csoportban szerepeljen 2016-ban az oroszországi világbajnokságon!

Felnőtt jégkorong: Vincze Péter sikere

Péter élménybeszámolója a világbajnokságról:

"Először is nagyon nehéz volt bekerülni a válogatott keretbe, a világbajnokságot bő 2 hetes felkészülés előzte meg, ahol nagy harc ment a helyekért. Csak az indulás előtti napon volt végleges kerethirdetés. Krakkóban azonban meghozta a gyümölcsét a rengeteg munka, hiszen fizikálisan nagyon jó állapotban volt mindenki. Nagyon kiegyensúlyozott volt a mezőny, egyedül Kazahsztán lógott ki felfelé, ezt bizonyították is, fölényesen nyerték a világbajnokságot. A kérdés az volt, hogy ki végez a második helyen és jut fel az A csoportba. A japán, olasz, ukrán meccseken kiélezett csata folyt, ám ezúttal mi voltunk erősebbek mind mentálisan mind fizikálisan. Az utolsó nap előtt eldőlt, hogy Lengyelországgal fogunk játszani a feljutásért, viszont nekünk elég lett volna a döntetlen is. Itt természetesen nem lehet úgy kimenni, hogy döntetlenre játszunk, hanem úgy mentünk ki, hogy folytassuk az eddigiekben mutatott játékunkat és megtegyünk mindent a győzelemért. A meccs izzó hangulatban folyt, a 17 ezer férőhelyes arénában több mint 4000 magyar volt, a többi szurkoló pedig lengyel (ha már Krakkóban voltunk). Ennek ellenére a magyarok leszurkolták a lengyeleket, és a pályán is mi domináltunk, a vezetést is megszereztük, de a végén sikerült egyenlíteniük. Azonban nekik rendes játékidőben kellett győzniük a feljutás érdekében, ezért lehozták a kapust, amit mi ki is használtunk, bebiztosítva ezzel a győzelmünket és a feljutást. A meccs után a szurkolókkal még körülbelül egy órán keresztül ünnepeltünk, utána folytatódott a jégen kívül is a "fieszta".

A magyar válogatott eddig egyszer jutott fel a legjobbak közé 2008-ban, Sapporóban. Ez a második alkalom, és nagyon nagy büszkeséggel tölt el, hogy első válogatott évemben, 20 esztendősen része lehettem ennek a csodának. Jövőre olyan csapatokkal fogunk játszani Oroszországban, mint Kanada, Svédország, vagy akár a házigazda Oroszország. Persze jövőre is meg kell küzdeni a helyekért és valószínű még nehezebb lesz, addig még rengeteg edzés, meccs vár rám. De kell-e annál nagyobb motiváció, hogy jövőre a világ legjobbjai ellen játszhatok?"

kép: Mudra László

Projektek

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!