Érzékenyítő sportnap (beszámoló)
2015. május 27.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Május 22-én, pénteken került megrendezésre Mocsai Lajos rektor és Dr. Gruiz Katalin, a Down Alapítvány elnökének fővédnöksége alatt az "Együtt - egy célért - egymásért" elnevezésű érzékenyítő sportnap. Az esemény szervezője és koordinátora Ramocsa Gábor, az Egészségtudományi Tanszék adjunktusa volt, a lebonyolításban a gyógytestnevelő szakos hallgatók és az egyetem fogyatékosügyi koordinátora is segédkeztek.

Érzékenyítő sportnap (beszámoló)

150 Down-kóros résztvevővel, jókedvűen zajlott az esemény. Mocsai Lajos rektor úr beszéde után zumbával melegítettek be a versenyzők, mindenki lelkesen követte a profi oktatókat.

A zumba után kezdődött a mini paralimpiai vetélkedő, az állomásokon a gyógytestnevelő szakos hallgatók buzdították és segítették a résztvevőket. Gátfutás, gerelyhajítás, floorball, célbadobás, szlalom és korfball, valamint távolugrás versenyszámokban próbálhatták ki ügyességüket, kitartásukat a lelkes versenyzők.

A délelőtt és a délután folyamán több alkalommal lehetett részt venni egyórás időtartamú  kiscsoportos érzékenyítő tréningeken, ahol a látássérültségről közvetlen tapasztalatokat szerezhettünk különböző hétköznapi feladatok bekötött szemmel való elvégzésével, beülhettünk kerekesszékbe, közvetlen tapasztalatot szerezve a mozgássérültségről, ki lehetett próbálni a szájjal festést (nem könnyű!), és beszélgetésen vehettünk részt a hallássérültség és az értelmi fogyatékosság témakörében.

Az Atlétika Csarnok előterében fogyatékossággal élő emberek által készített, igényesen kidolgozott kézműves termékeket lehetett vásárolni.

Még az ebédszünet is mozgással telt, akik már befejezték az ebédjüket, focizni kezdtek. Az aerobic bemutató után akadályversenyek következtek. A gyakorló köröket követően bizony nagy volt a hajrá a csapatok versenyében. A verseny után jókedvű körjátékokkal, tánccal  zárultak a mozgásos feladatok.

Az eseményt az oklevelek átadása zárta. Nagy élményt jelentett ez a nap mind a szervezőknek, mind a segítőknek és a fogyatékossággal élőknek. Mindannyian tanultunk valamit egymástól és maradéktalanul megvalósult az esemény szlogenje: "együtt - egy célért - egymásért".

fotó és szöveg: Szilasi Judit

[nggallery id=278]

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!