Felnőtt jégkorong: Vincze Péter sikere
2015. május 18.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

2015. április 19-25. között Krakkóban zajlott a férfi felnőtt jégkorong divízió I/A világbajnokság, ahol egyetemünk hallgatója, Vincze Péter is a válogatott tagjaként vett részt a küzdelmekben. A fergeteges hangulatú mérkőzéseken a magyar csapat kiharcolta, hogy 2009 után újra az A csoportban szerepeljen 2016-ban az oroszországi világbajnokságon!

Felnőtt jégkorong: Vincze Péter sikere

Péter élménybeszámolója a világbajnokságról:

"Először is nagyon nehéz volt bekerülni a válogatott keretbe, a világbajnokságot bő 2 hetes felkészülés előzte meg, ahol nagy harc ment a helyekért. Csak az indulás előtti napon volt végleges kerethirdetés. Krakkóban azonban meghozta a gyümölcsét a rengeteg munka, hiszen fizikálisan nagyon jó állapotban volt mindenki. Nagyon kiegyensúlyozott volt a mezőny, egyedül Kazahsztán lógott ki felfelé, ezt bizonyították is, fölényesen nyerték a világbajnokságot. A kérdés az volt, hogy ki végez a második helyen és jut fel az A csoportba. A japán, olasz, ukrán meccseken kiélezett csata folyt, ám ezúttal mi voltunk erősebbek mind mentálisan mind fizikálisan. Az utolsó nap előtt eldőlt, hogy Lengyelországgal fogunk játszani a feljutásért, viszont nekünk elég lett volna a döntetlen is. Itt természetesen nem lehet úgy kimenni, hogy döntetlenre játszunk, hanem úgy mentünk ki, hogy folytassuk az eddigiekben mutatott játékunkat és megtegyünk mindent a győzelemért. A meccs izzó hangulatban folyt, a 17 ezer férőhelyes arénában több mint 4000 magyar volt, a többi szurkoló pedig lengyel (ha már Krakkóban voltunk). Ennek ellenére a magyarok leszurkolták a lengyeleket, és a pályán is mi domináltunk, a vezetést is megszereztük, de a végén sikerült egyenlíteniük. Azonban nekik rendes játékidőben kellett győzniük a feljutás érdekében, ezért lehozták a kapust, amit mi ki is használtunk, bebiztosítva ezzel a győzelmünket és a feljutást. A meccs után a szurkolókkal még körülbelül egy órán keresztül ünnepeltünk, utána folytatódott a jégen kívül is a "fieszta".

A magyar válogatott eddig egyszer jutott fel a legjobbak közé 2008-ban, Sapporóban. Ez a második alkalom, és nagyon nagy büszkeséggel tölt el, hogy első válogatott évemben, 20 esztendősen része lehettem ennek a csodának. Jövőre olyan csapatokkal fogunk játszani Oroszországban, mint Kanada, Svédország, vagy akár a házigazda Oroszország. Persze jövőre is meg kell küzdeni a helyekért és valószínű még nehezebb lesz, addig még rengeteg edzés, meccs vár rám. De kell-e annál nagyobb motiváció, hogy jövőre a világ legjobbjai ellen játszhatok?"

kép: Mudra László

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!