Sikeres volt az úszásoktatói és edzői konferencia
2014. október 21.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

A TF Úszás, Vízi- és Küzdősportok Tanszék és a Magyar Úszó Szövetség 2014. október 19-én úszásoktatói és edzői konferenciát rendezett testnevelő tanárok, sportoktatók, sportedzők és szakedzők részére.

Úszásoktatói és edzői konferencia 2014

A konferencia egy megható köszöntéssel kezdődött. Dr. Sós Csaba tanszékvezető egy tortát ajándékozott elődjének, a továbbképzéseket szervező dr. Tóth Ákosnak, hiszen ez az alkalom volt a 25. a sorban.  Dr.Tóth Ákos a tf.hu-nak elmondta, nagy öröm számára, hogy az 1993 óta megtartott konferenciasorozat egy ilyen jubileumi alaklomhoz érkezett. "Az első tíz konferencián még csak az oktatás módszertana volt a téma, az idők folyamán azonban ez kibővült és változott, a későbbiekben pedig már edzéselmélettel kiegészült előadásokat is hallhattunk. A konferenciák megszervezéséhez és megrendezéséhez a legnagyobb motiváció mindig az volt, hogy láttam, van rájuk igény. Azt gondolom, hogy ez a legfontosabb. Az állandó pozitív visszajelzés volt az, ami miatt mindig azt éreztem, hogy érdemes ezt csinálni. A magyar úszósport évtizedek óta világsikereket ér el, mi TF-esek pedig büszkék vagyunk arra, hogy a sporttudomány területén szerzett tapasztalatainkat ezeknek a sikereknek a szolgálatába tudjuk állítani. Ezek a konferenciák nagyon jó lehetőségeket adnak a szakmai újdonságok elsajátítására, és nem utolsó sorban egy jó fórum arra is, hogy a kollégák találkozzanak, és tapasztalatot cseréljenek egymással."

A jubileumi köszöntést követően a jelenlévők meghallgatták Paulovics Tamás előadásában Juhász Gyula Testamentom című versét.

Ezek után a dr. Tóth Ákos által készített filmmel emlékezett a tanszék az "Öreg" halálának 10. évfordulójára. Tegyük hozzá, méltó módon, hiszen aligha van olyan fotó, vagy videó töredék, amely ne került volna bele az alkotásba. Sosem látott képek villantak fel, amelyeket a korabeli tanítványok, többek között Tóth Ákos és Kovácshegyi Ferenc rögzítettek egykor a színfalak mögött. Így például láthattuk azt, ahogy Széchy Tamás az utolsó instrukciókat adja Darnyi Tamásnak 1988-ban, a szöuli olimpia döntője előtt, amikor az edzők még közvetlenül a rajt előtti pillanatokig a versenyzőik mellett lehettek.

Természetesen beszélt a mesterről valamennyi olimpiai érmes úszója, Hargitay Andrástól Verrasztó Zoltánon, Darnyi Tamáson, Szabó Józsefen, Rózsa Norberten át Czene Attiláig, de megidézte az "Öreg" szellemét Egerszegi Krisztina, Szabó Tünde, Ruza József, valamint Gyárfás Tamás is. A film végén Széchy Tamás utolsó interjúinak egyikét láthatták a jelenlévők egy olyan idézettel, ami útravaló lehet mindenki számára: "Minden emberben van vágy az önmegvalósításra. Ha ez valakiben kialszik, attól még lehet a társadalom számára egy tisztességes  életet élő, tevékeny ember, de nem fogja tudni áttörni a falakat. Ehhez egy életet kell adni, mert az ember csak úgy tud felmenni a csillagokba!"

A megemlékezést egy rövid szünet követte, majd kezdetét vette a szakmai konferencia, amelyen a következő előadásokat hallgathatták meg az érdeklődők:

  • Kiss Miklós mesteredző: Jó vezényszavak, fogások, szervezési és oktatás-módszertani ötletek 4-6 éves korú gyermekek számára
  • Dr. Sós Csaba tanszékvezető, egyetemi docens: Széchy Tamás edzésmódszertani öröksége
  • A "Minden gyerek tanuljon meg úszni" programok Dombóváron, és játékos foglalkozás, páros gyakorlatok (videó)
  • Bán Sándor főiskolai docens: A medencés és a nyíltvízi felkészítés koordinálásának gyakorlati kérdései
  • Dr. Egressy János egyetemi docens: Részletek Ryan Lochte legújabb DVD-jéről. Szakkommentátor: Cseh László
  • Dr. Tóth Ákos ny. tanszékvezető: A versenyteljesítményt befolyásoló tényezők

fotó: Szaka József

[nggallery id=258]

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!