A TF-en is elkezdődött a VI. Sport és Innováció Konferencia
2023. október 5.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Az „Edzőképzés innovatív módszerei” címmel zajló VI. Sportinno második napja a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetemen folytatódott világhírű sportszakemberek részvételével.

Október 4. és 6. között immáron hatodik alkalommal rendezik meg a Sport és Innováció Konferenciát. A háromnapos eseménynek a Nemzeti Kézilabda Akadémia (október 4., Balatonboglár) és a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem (október 5. és 6., Budapest) ad otthont. A konferencia mottója: „Az edzők képzésének innovatív módszerei”.

A VI. Sport és Innováció Konferencia idén is a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem (TF), a balatonboglári Nemzeti Kézilabda Akadémia (NEKA) és a Kézilabda-specifikus Módszertani Központ közös eseménye, míg kiemelt együttműködő partnere a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB). Az esemény fővédnöki tisztét a MOB elnöke, az olimpiai bajnok Gyulay Zsolt tölti be.

A korábbiakhoz hasonlóan a Sportinno idén is két fontos betétprogrammal, a Németh Ferenc, a Nemzeti Sport 2013. szeptember 4-én elhunyt kiváló fotósáról elnevezett, rá emlékező fotókiállítással, valamint immár második alkalommal a Sportinno Expóval csábítja az érdeklődőket.

A TF en is elkezdődött a VI. Sport és Innováció Konferencia 001

Utóbbin több mint 30 kiállító – beleértve jelentős hazai sportegyesületeket, szövetségeket és sportszervezeteket, illetve piaci szereplőket – vesz részt, és két napon át várja az érdeklődőket. A kiállítást dr. Ökrös Csaba általános rektorhelyettes nyitotta meg.

Tíz órára csordultig megtelt a TF Athén terme, ahol hivatalosan is elkezdődött a konferencia második napja.

Először Gyulay Zsolt, a MOB elnöke lépett a pulpitusra.

„Ha a megújulás kifejezést az edzőképzéssel kombináljuk, elképesztően izgalmas elegyet kapunk, ami nagy sportsikerek alapja lehet. Ki ne akarnak a sportsikerek részese lenni? A magyar sport méltán lehet büszke gyökereire és elődjeire, akik bizony ott bábáskodtak az újkori olimpiák születésénél. A hagyományok ápolása mellett az előrelépéshez azonban innováció is szükséges. E kettő olyan ötvözetet alkot, amely további sikerek felé repíthetik a magyar olimpiai csapat sportolóit már akár a jövő évi párizsi olimpián is.” 

Prof. dr. Sterbenz Tamás rektor beszéde elején büszkén említette meg, hogy a MOB és a Nemzeti Kézilabda Akadémia is a Sport és Innováció Konferencia partnere. Előbbi először, utóbbi immáron harmadik alkalommal. Emlékeztetett, most mindenki izgalmas időszakot él át a TF-en: szeptemberben megnyílt az egyetem új sportkomplexuma a Csörsz utcában, amelynek hosszú évtizedekre előremutató stratégiai hatása lesz.

A TF en is elkezdődött a VI. Sport és Innováció Konferencia 002

A rektor két fontos magyar újításra, illetve újítóra is felhívta a figyelmet: a sakkban később magyar védelemként elhíresült sakklépésre, valamint Klebesberg Kunóra, aki 1925-ben megteremtette a hazai sport és a testkulturális oktatás alapjait, ami a későbbi magyar sportsikerek alapja lett.

Prof. dr. h. c. Mocsai Lajos kuratóriumi elnök beszédében többek között kitért az elmúlt években az egyetemen történt fontos változásokra, így a modellváltásra, az új Dr. Koltai Jenő Sportkomplexumra, a megújult TF-campusra, valamint arra, hogy a TF feljebb lépett a világ egyetemeinek rangsorában. A TF korábbi rektora rámutatott, az egyetem vezető szerepet játszik itthon a primer és szekunder prevencióban, a sportsikerek elérésében és a sporttudományi kutatásokban.

A nyitóbeszédek után három rendkívül színvonalas előadást hallgathattak meg a jelenlévők. Dr. Kemény Dénes háromszoros olimpiai bajnok vízilabdaedző „Innováció az edzői munkában” címmel tartott (mondhatjuk nyugodtan, közönségszórakoztató) előadást, amelyben részletesen kitért az edzők munkájában használt újítások különböző aspektusaira, a trénerek felelősségére az innovációk alkalmazásában – mindezt a saját edzőkarrierjében tapasztalt példákkal fűszerezve.

Frank Dick, a kétszeres olimpiai aranyérmes brit tízpróbázó Daily Thomson korábbi edzője, a Nemzetközi Atlétikaiedző-akadémia és az Atlétikai Edzők Európai Szövetségének elnöke, a TF-en végzett egykori világhírű közép- és hosszútávfutóedző-legenda, Iglói Mihály barátja „Az edzői szakma igenis fontos” című előadásában többek között azt hangsúlyozta, a trénerek és a sportolók számára a tanulás sosem fejeződik be, hiszen sikert csak akkor érhetünk el. Az edző felelőssége, hogy megteremtse azt a folyamatot a sportolók számára, amelynek során megtanulnak dönteni önmaguk sorsa felett nemcsak a sportpályán, hanem azon kívül is. Bár az innovációk leginkább a technika terén születnek, ennél sokkal fontosabb, hogy az edzők megtanulják, hogyan bánjanak sportolóikkal.

A TF en is elkezdődött a VI. Sport és Innováció Konferencia 003

A plenáris előadások sorát dr. prof. dr. Csépe Valéria, a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság elnöke zárta, aki a kognitív tudomány oldaláról közelítette meg az edzőképzés fontosságát.

A folytatásban – több illusztris vendég társaságában – bemutatták a kapuit hamarosan megnyitó Sportmedicina Központot, amelynek célja, hogy a lehető legmagasabb szintű szolgáltatást nyújtsa a sportsérülések megelőzése, illetve rehabilitációja terén elsősorban a TFSE, valamint az ország élsportolói, másodsorban a hobbisportolók számára.

„Négy évvel ezelőtt, a Sportélettani Kutatóközpont keretében kezdtük el kialakítani a Sportmedicina Központ funkcióit – tájékoztatta a jelenlévőket dr. habil. Lacza Zsombor, a központ igazgatója. – Létrehoztuk gyógytorna-szolgáltatásunkat, majd kutatásokat kezdtünk végezni. Szeretném hangsúlyozni, hogy nemcsak a gyógyításra, de a megelőzésre is nagy súlyt szeretnénk helyezni. Összefoglalva elmondható tehát, hogy sportolókat eddig is elláttunk, mostantól azonban mindez formalizált keretek között zajlik.”

Délután a MOB kettőskarrier-szekciójával, a „Parasport, inkluzívitás és innováció” című szekcióval, továbbá a TF innovátorait bemutató szekcióval folytatódott a konferencia. Utóbbin az intervalledzések tudományos háttere kapcsán szóba került a módszer feltalálója, a már korábban említett egykori TF-es, Iglói Mihály is.

A rendezvény második napját – híres hazai sportszakemberek részvételével – négy kerekasztal-beszélgetés zárta „Genetika és sport”, „Sport és mentorálás, mint a nők vezetővé válásának sikertényezői”, valamint „Éltető víz - Mit, mennyit és miért igyunk?” címmel.

A Sportinno holnap zárul további izgalmas kerekasztal-beszélgetésekkel, illetve a Sportszakos Hallgatók Sporttalálkozójának megnyitójával.

Fotó: Nemes Attila

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!