Világhírű atlétikaiedzők érkeznek a TF-re – házhoz jön az atlétikai vb
2023. augusztus 16.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

A budapesti atlétikai világbajnoksággal párhuzamosan tartják a TF aulájában az Edzők Klubját (Coaches’s Club), amelynek keretében augusztus 21-én és 22-én kétnapos szimpóziumot rendeznek TF-es résztvevőkkel.

Augusztus 19-én kezdődik, és 27-én ér véget a Nemzetközi Atlétikaedző-akadémia (Global Athletics Coaching Academy) angol nyelvű kísérőrendezvénye, az Edzők Klubja (Coaches Club), amelynek csaknem tíz napon át a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem aulája ad otthont.

„A nívós elemzésekkel és interjúkkal tarkított Edzők Klubjára nemcsak szakembereket és atlétikaedzőket, hanem TF-es oktatókat is diákokat is szeretettel várunk – mondta honlapunknak Frank Dick edzőlegenda, az esemény házigazdája, aki elárulta: immáron negyedik alkalommal kerül sor a rendezvényre.  – Kiváló alkalom az edzők számára, hogy bővítsék nemzetközi kapcsolataikat és szakmai tudásukat, valamint, hogy a világ legjobb szakembereitől tanuljanak.”

S hogy kik ezek a trénerek? Nos, kár volna akár egyiküket is kiemelnünk, az érdekesség kedvéért azonban eláruljuk, hogy találkozhatunk többek között az egyesült államokbeli Terry Crawforddal, akit 1988-ban az USA női olimpiai csapat vezetőedzőjének választottak, a szintén egyesült államokbeli Jeremy Fischerrel, az USA olimpiai edzőközpontjának munkatársával, a korábbi brit magasugró Dalton Granttal, aki a brit olimpiai csapat kapitánya volt a 2012-es londoni nyári játékokon, vagy éppen Rita Engelbrechttel, aki karrierje során számos dél-afrikai gátfutót készített fel olimpiára és világbajnokságra.

A rendezvény során 14.30-tól 15.45-ig érdekes és világbajnokság aktuális kérdéseit, eseményeit taglaló, elemző kerekasztal-beszélgetésen vehetünk részt, 15.45-től 17.00-ig pedig a vb-n érmet szerzett edzőkkel készítenek nyilvános interjút a helyszínen, azaz a TF aulájában.

Fontos megemlítenünk, hogy a vb után a regisztrált vendégek tanúsítványt kapnak a részvételről.

Az Edzők Klubja betétprogramjaként augusztus 21-én és 22-én délelőtt szakmai szimpóziumot is tartanak, amelyen több TF-es kutatóval és oktatóval is találkozhatunk. A neves külföldi előadók mellett felszólal többek között prof. dr. Radák Zsolt tudományos és innovációs rektorhelyettes (előadásának címe: „Az állóképesség és az erőnléti edzés fejlesztése”), prof. dr. Martos Éva sportszakorvos, a TF rektori főtanácsadója a táplálékkiegészítés alapelveiről beszél, dr. Hegyi András, a Kineziológiai Tanszék tudományos munkatársa, aki "A combizom funkciója sprintelésben és különböző gyakorlatokban" címmel tart előadást, míg prof. dr. Tihanyi József „Hogyan használhatjuk az erő-sebesség-teljesítmény (FVP) kapcsolatát a képességek becslésére és az edzésintenzitás szabályozására” címmel értekezik.

A szimpóziumra ellátogatókat természetesen szívesen látják a 14.30-kor kezdődő, és 17 órakor végződő, fent említett kerekasztal-beszélgetéseken és edzői interjúkon is.

Az Edzők Klubjának történéseit a GACA weboldalán követhetjük figyelemmel, az eseményre itt regisztrálhatunk, ez pedig a rendezvény részletes angol nyelvű programleírása. A szimpózium programja itt található.

Mint ismert, intézményünk intenzíven részt vesz a világbajnokság önkéntesprogramjának működtetésében, sőt a TF Csörsz utcai vadonatúj létesítménye lesz a világesemény egyik edzőhelyszíne, továbbá augusztus 22-én a nemzetközi szövetség (World Athletics) tart félnapos tudományos konferenciát az Athén teremben.   

Fotó: athleticscoaches.eu

 

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!