Nemzetközi napok a TF-en
2024. április 22.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

A 2024-es Nemzetközi Napokat (IDIH 2024) a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetemen idén április 17-18-án rendezte meg a Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatósága.

Az esemény során idén is rendkívül elismert egyetemek képviselőivel találkozhattunk. Budapestre érkeztek többek között a Utah állambeli Brigham Young University, a Tiranai Sportegyetem, a prágai Károly Egyetem, valamint a University of New-Mexico és a Tajvani Nemzeti Sportegyetem képviselői is.

Az esemény idén két részből állt. Az első napon került sor a Nemzetközi Partnernapra. Ennek keretében bonyolították le a rektori fogadást, valamint partnerkapcsolati meetingeket a következő intézményekkel:

  • Tajvani Nemzeti Sportegyetem
  • Tiranai Sportegyetem
  • SicSport
  • Zágrábi Egyetem
  • Brigham Young University

A rektori fogadás hivatalos megnyitásaként Gaál Zsombor, az NKI munkatársa üdvözölte a vendégeket, majd prof. dr. Sterbenz Tamás rektor és dr. habil Kádár Judit beszéde nyitotta hangzott el. A fogadáson három új együttműködési megállapodást is aláírtak egyetemünk, valamint a Tiranai Sportegyetem, a SicSport, valamint a Tajvani Nemzeti Sportegyetem között. E megállapodások tovább bővítik intézményűnk nemzetközi együttműködéseinek körét, és a kölcsönösen előnyös kapcsolat révén további utakat nyitnak a kutatás, oktatás és a kulturális fejlődés területein.

Az első nap során az érkezőknek lehetőségük volt az Egyetem Campusát bemutató túrán is részt venni délelőtt és délután is, majd késő délután budai városnézésbe kapcsolódhattak be.

A második nap a „Nemzetköziesítés a gyakorlatban” cím jegyében telt. Az előadások reggel 10 órakor kezdődtek, a nap Jankó Tamás előadásával indult, aki az RRF Projektet mutatta be a jelenlévőknek. Ezt követően egy rövid kávészünet keretében nyílt lehetőségük a résztvevőknek a networkingre, azaz az ismerkedésre, majd 11 órától következett dr. Nicole Tami, az University of New Mexico képviseletében. Előadása az “International Partnerships – Best Practices in the U.S. & Lessons Learned” címen futott, és rendkívül érdekes betekintést nyújtott a hallgatóságnak az Amerikában zajló folyamatokról és jó gyakorlatokról.

Az ebédszünetet követően 13 órától dr. Csereklye Erzsébet előadása következett, mely a „The Intercultural Classroom” címet kapta. A hallgatóság kifejezetten érdekes és mozgalmas, interaktív előadáson vehetett részt. Délután két órakor dr. Pozsgay Gyöngyi lépett az érdeklődők elé, és ugyancsak interaktív, csoportmunkát is magában foglaló előadást tartott, melynek témája a “The Role of Student Services in Enhancing International Student Experience” volt.

A nap utolsó előadása a külföldi hallgatók élményeiről szóló kerekasztal-beszélgetés volt, mely során az egyetem hallgatói szabadon megvitathatták eddigi tapasztalataikat. A beszélgetésen részt vettek az egyetem Doktori Iskolájának hallgatói, az Erasmus+ ösztöndíjjal érkezett hallgatói, valamint az újonnan indult Sport Diplomacy képzés hallgatói is. A beszélgetést az NKI munkatársa, Széles Nóra moderálta.

A napot az International Get Together nevű rendezvény zárta, amelyen a vendégeknek és hallgatóknak lehetőségük nyílt egy kis kikapcsolódásra, valamint a közös szórakozásra.

Fotó: Vidor Gergely

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!