Fürjes Balázs tartott előadást a TF hallgatóinak
2023. november 24.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

A TF leendő sportszervezői és sportmenedzserei tartalmas, nemzetközi tapasztalatokkal tarkított előadást hallhattak dr. Fürjes Balázstól, a NOB frissen választott állandó tagjától.

Némi túlzás azt állítanunk, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) októberben megválasztott új állandó magyar tagja, dr. Fürjes Balázs „hazajár” a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetemre.

Nem is olyan régen, november 10-én látogatott el intézményünkbe, ahol a Nemzetközi Atlétikai Világszövetség (WA) elnöke, Lord Sebastian Coe díszdoktoravató ünnepségén vett részt. Ennek keretében ajándékot vehetett át az augusztusi budapesti atlétikai világbajnokság önkénteseitől, akiket korábban ő és Sebastian Coe terjesztett fel nemzetközi Fair Play-díjra.

Ezt a szívélyes vendéglátást „viszonozta” most Fürjes Balázs, aki adni és segíteni legalább annyira szeret. Csütörtök kora délután ugyanis a leendő sportszervezőknek és sportmenedzsereknek tartott előadást a TF-en dr. Perényi Szilvia meghívására.

Fürjes Balázs tartott előadást a TF hallgatóinak

Előadása elején Fürjes Balázs elmondta, miért lett a sport kiemelt stratégiai ágazat Magyarországon, mindez hogyan illeszkedik abba, hogy hazánk az utóbbi években komoly nemzetközi sporteseményeknek adott otthont, hogyan váltott ki mindez jelentős sportinfrastruktúra-fejlesztést, majd kitért a budapesti nyári olimpia rendezésének lehetőségére és feltételeire.

Kiemelte, a sportnak felbecsülhetetlen szerepe van társadalom-, gazdaság-, egészség- és sportpolitikai szempontból egyaránt.

„A sport egészséges életmódra, összetartásra nevel, remekül formálja a jellemet, megtanít bennünket arra, hogy keményen dolgozzunk az eredményességért és a sikerért, illetve utat mutat abban, miképp legyen kitartásunk, továbbá, hogy el tudjuk érni, és meg tudjuk becsülni a sikereket. Segít abban is, hogy megtanuljunk közösségben, csapatban gondolkodni, hogy tiszteljük a másikat, valamint, hogy tisztességesen érjük el eredményeinket.”

Fürjes Balázs tartott előadást a TF hallgatóinak 2

A nyári, hazai rendezésű atlétikai világbajnoksággal kapcsolatban rámutatott annak különböző jótékony hatására is.

„Azzal, hogy mi rendeztük az atlétikai világbajnokságot, elértük, hogy házhoz jött az esemény. Sportdiplomáciai szempontból nem elhanyagolható, hogy több magyar atléta állhatott rajthoz, sőt sportolóink sikeresebben szerepeltek hazai közönség előtt. Az esemény egymilliárd embert ért el világszerte, és négyszázezer jegyet értékesítettünk. A városrészt, ahol a Nemzeti Atlétikai Központ felépült, sikerült rehabilitálnunk, az esemény pedig újra feltette a Budapestet a világtérképre” – erősítette meg a tényeket Fürjes Balázs, aki a hosszú távú, várt hatások közé sorolta azt is, hogy a vb után hazánkban várhatóan fejlődésnek indul majd a sportág, és egyre több gyerek választja az atlétikát.

Az előadást a hallgatók nagy érdeklődéssel követték. Kiváló kérdések feltételével köszönték meg Fürjes Balázs látogatását, akit máskor is nagy szeretettel várunk.

Fotó: Lajtos Levente

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!