A TF díszdoktorává avatták a kétszeres olimpiai bajnok Lord Sebastian Coe-t 
2023. november 11.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Péntek délután ünnepélyes keretek között a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem díszdoktorává fogadták a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) elnökét, a kétszeres olimpiai bajnok középtávfutót, Lord Sebastian Coe-t.

Régi-új ismerőst köszönthettünk a TF-en péntek délután: Sebastian Coe, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) elnöke – aki a sportért felelős államtitkárság és a Nemzeti Sportügynökség meghívására érkezett hazánkba – a nyári nagy sikerű atlétikai világbajnokság óta először járt újra a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetemen.

A TF díszdoktorává avatták a kétszeres olimpiai bajnok Lord Sebastian Coe t 1

Mint arra sokan emlékeznek, ez év augusztusában a TF és a Nemzetközi Atlétikaiedző-akadémia meghívásának eleget téve látogatott egyetemünkre, ahol előadást tartott az edzők felelősségéről, a szakma szépségéről, nehézségeiről és természetesen a budapesti atlétikai világbajnokságról. Ittjártakor elismerően nyilatkozott a vb egyik kiemelt edzőhelyszínéről, a Dr. Koltai Jenő Sportközpontról.

Lord Coe ezúttal ünnepeltként, a számára rendezett díszdoktoravató-ünnepség miatt vette az irányt az Alkotás utca felé, ahol az egyetem vezetősége és számos neves magyar sportdiplomata, illetve sportvezető várta: többek között dr. Fürjes Balázs, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság új állandó magyar tagja, dr. Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár, dr. Kamuti Jenő, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnökségi tagja, a Nemzet Sportolója, valamint dr. Baji Balázs, a Nemzeti Sportügynökség Zrt. vezérigazgató-helyettese. 

Az ünnepi esemény a budapesti atlétikai világbajnokság záróklipjének vetítésével kezdődött, majd prof. dr. Sterbenz Tamás, a TF rektora üdvözölte az egybegyűlteket, továbbá Sebastian Coe-t, a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem 50. díszdoktorát.

A TF díszdoktorává avatták a kétszeres olimpiai bajnok Lord Sebastian Coe t 2

Beszédében a rektor először felsorolt néhány kiemelkedő személyiséget a TF eddigi díszdoktorai közül – Primo Nebiolót vagy éppen Joao Havelange-t –, majd hozzátette, Sebastian Coe méltán kerül e nemes társaságba. Hangsúlyozta, Coe az első olyan díszdoktora az egyetemnek, aki sportolóként és sportvezetőként egyaránt maradandót alkotott és alkot.

„Meglepetéssel tapasztaltam, hogy ő az első brit díszdoktora az egyetemnek. Olyan országból érkezik, amely rengeteget tett a világ sportjának fejlődéséért. Reméljük, hogy ezzel a kitüntetéssel még szorosabbra tudjuk fűzni kapcsolatainkat a Nemzetközi Atlétikai Szövetséggel, illetve a brit sporttudományban és a professzionális edzőképzésben jártas szakemberekkel.”

Ezt követően prof. dr. h. c. Mocsai Lajos, a Testnevelési Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke tartott ünnepi beszédet. Emlékeztette a hallgatóságot, Coe a sportban elért sikerei után egyetemi diplomát szerzett, majd emlékezeteset alkotott sportkutatásban, továbbá dolgozott a sportgazdaságban, és sportnagyköveti tevékenységet is végzett. 

„Lord Sebastian Coe a világ sporttörténelmét, sporttudományát meghatározó személyek közé kerül, aranybetűkkel a TF márványtáblájába vésve, megörökítve ezzel nevét és munkásságát az örökkévalóságnak” – szólt az elnök méltatása.

A TF díszdoktorává avatták a kétszeres olimpiai bajnok Lord Sebastian Coe t 3

Prof. dr. Radák Zsolt, a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem tudományos és innovációs rektorhelyettese megerősítette, nem ok nélkül választották a TF díszdoktorává Sebastian Coe-t. Mint mondta, annak idején ő volt azon ritka sportolók egyike, aki sporttudományos háttér segítségével érte el sikereit, így olimpiai bajnokin címeit is. A rektorhelyettes hozzátetette, reményei szerint a jövőben Sebastian Coe második otthonaként tekint majd egyetemünkre, az atlétika sporttudománya pedig újra otthonra lel a TF-en. 

Ezt követően az ünnepelt, Sebastian Coe lépett a hallgatóság elé.

„Kár tagadnom, meghatódottan állok most itt önök előtt ebben a rendkívül meghitt pillanatban. Óriási megtiszteltetés számomra, hogy az önök egyetemének díszdoktora lehetek. Ha van valaki, aki tudja, milyen érzés díszdoktori cím tulajdonosának lenni, az én vagyok, hiszen a Loughborough-i Egyetemamely az Egyesült Királyság és a világ vezető sportegyeteme kancellárjaként már én is döntöttem doktori címek sorsáról” – mondta Coe, aki sajátos humorral tette hozzá, hogy első diplomáját 1979-ben néhány héttel azután kapta kézhez, hogy megdöntötte a 800 méteres síkfutás világrekordját, illetve ő volt az egyetlen egyetemi hallgató, aki házi dolgozatait a British Airways légitársaság vízjegyével ellátott jegyzetpapíron adta be.

A TF friss díszdoktorának beszéde után a budapesti atlétikai világbajnokság jelen lévő önkéntesei dr. Perényi Szilvia, a WABudapest23 Önkéntes Program igazgatója vezetésével egy, az önkénesek által aláírt pólót adtak át Sebastian Coe és Fürjes Balázs részére. Mint ismert, a WA elnöke és Fürjes Balázs terjesztette fel a vb önkénteseit a Nemzetközi Fair Play-díjra odaadó és kitartó hozzájárulásuk elismeréseként. 

A program folytatásaként az ünnepi esemény résztvevői felvonultak a márványtáblafalhoz, ahol leleplezték Sebastian Coe nevét tartalmazó márványtáblát. Az esemény Sebastian Coe, a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem friss díszdoktora tiszteletére rendezett ünnepi fogadással zárult. 

Fotó: Nemes Attila

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!