Fésű Lajos: éremre érmek
2023. július 26.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

A júliusi Európa Játékokon szerzett ezüstérem után két aranyérmet nyert a Zágrábban megrendezett küzdősportok Európai Egyetemi Bajnokságán a TF végzős hallgatója, a tavalyi év legjobb hazai kick-boxosának megválasztott Fésű Lajos.

Mint arról korábban beszámoltunk, július 20. és 23. között Zágráb volt a házigazdája küzdősportok Európai Egyetemi Bajnokságának (EEB), amelyen négy sportágban, karatéban, tékvandóban, cselgáncsban és kick-boxban mérte össze tudását 31 európai ország csaknem 400 egyetemének 1537 hallgatója.

A Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem diákjai rendkívül jól szerepeltek a tornán, különösen kick-boxosaink, akik négy arany-, egy ezüst- és egy bronzéremmel tértek haza. Ennek köszönhetően a TF lett a legeredményesebb felsőoktatási intézmény a kick-boxversenyen.

Két aranyérem gazdája a júliusi krakkói központú Európa Játékokon a férfiak 79 kilogrammos súlycsoportjában light-contactban ezüstérmes, a tavalyi év legjobb hazai férfi kick-boxosának megválasztott Fésű Lajos, aki ezúttal a kick-light (KL) és a pointfighting (PF) kategória férfi 74 kilogrammos súlycsoportjában bizonyult a legjobbnak. Lajos egy különdíjat is kapott, amelyet edzőjével, Jároszkievicz Krisztiánnal vehetett át.

Fésű Lajos éremre érmek 3

„Fontos esemény volt a zágrábi, hiszen ez is egy lépés afelé, hogy a sportág bekerüljön a 2028-as nyári játékok programjába – kezdte a fiatal sportoló, aki a 2019-es EEB-n is diadalmaskodott, és akit Jároszkievicz Krisztián, valamint Bálint Zoltán készített fel. – Nekünk, sportolóknak tudatosítanunk kell az emberekben, hogy a kick-box igenis jó sportág, amelyet sok mindenkinek érdemes űzni. A tavalyi lódzi Európai Egyetemi Játékokon bajnok lettem, amit szeretnék megismételni a jövő évi hazai rendezésű játékokon is.”

Az EEB-ken, különösen küzdősportokban évről-évre egyre erősebb mezőny gyűlik össze. A felsőoktatási intézmények kifejezetten kérik hallgatóikat, induljanak el ezeken a felkészülést kiválóan szolgáló versenyeken.

„Engem nem kellett küldeni, magam döntöttem úgy, hogy részt veszek az EEB-n. Mivel a TFSE-nek nincs kick-boxszakosztálya, és a TF-en nem oktatják a sportágat, én kértem a vezetőséget, hadd indulhassak el a tornán. Elképesztően jó volt a hangulat, kiváló volt a szervezés, és kizárólag egyetemisták versengtek egymással. Remek formában érkeztem a viadalra. Kick-light szabályrendszerben technikai fölénnyel sikerült megnyernem mind a négy meccsemet, és pointfightingban is egészen simán ment a versenyzés. Nagyon jól éreztem magam.”

Fésű Lajos éremre érmek

Tavaly itthon az év legjobb férfi kick-boxosának választotta a szövetség, a címet nem érdemtelenül kapta meg.

„Tizennyolc éve foglalkozom küzdősporttal, és a tavalyi díj az ebbe fektetett munka eredménye. Kétezer-huszonkettőben két különböző szabályrendszerben is sikerült Európa-bajnoki címet szereznem, egy harmadikban pedig indulási jogot nyertem az Európa Játékokra, s ezzel én lettem a tavalyi kontinenstorna legjobb férfiversenyzője.”

„Lalára” még három nagy megméretés vár ebben az évben: kettő a sportban, egy az iskolapadban. Októberben rendezik ugyanis a küzdősportok világjátékát, novemberben pedig a felnőtt-világbajnokságot. Természetesen mindkét viadalon szeretné megszerezni az első helyet. Ráadásul szeptemberben vág neki az utolsó félévnek az osztatlan tanárképzésen a gyógytestnevelő és egészségfejlesztő szakon.

„Ha minden jól megy, ebben az évben elvégzem az egyetemet. Már a szakdolgozatot is elkezdtem írni Csákvári László vezetésével. Középpontjában a küzdősportok szerepe a testnevelésben áll. Mindenféleképpen arról akartam írni, hogyan lehet hasznát venni a küzdősportoknak az emelt óraszámban tanított testnevelésben.”    

A EEB-ről készült rövid videót ide kattintva tekinthetitek meg, itt az eredmények között böngészhettek, itt pedig képeket nézegethettek.

Fotó: EUSA

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!