101 éves a TFSE ötszörös olimpiai bajnok tornásza, Keleti Ágnes
2022. január 10.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Január 9-én, vasárnap töltötte be 101. életévét az élő tornászlegenda, a Nemzet Sportolója címmel kitüntetett ötszörös ötkarikás bajnok, Keleti Ágnes.

101 éves a TFSE ötszörös olimpiai bajnok tornásza, Keleti Ágnes

Talán csak kevesen tudják, hogy nemcsak a legidősebb élő olimpiai bajnok, hanem a legidősebb ötkarikás érmes is. Arra pedig már csak nagyon kevesen emlékeznek, hogy Ági néni részben a TFSE – 1949 és 1957 között Testnevelési Főiskolai DISZ SE (TF DISZ), illetve a TF Haladás Testnevelési Főiskola SK – színeiben érte el szenzációs sikereit.

Aranyérmekkel telitűzdelt életútja egészen bámulatba ejtő: először Helsinkit „hódította meg” (1952-es olimpia: talaj), majd 36 évesen (!) a melbourne-i olimpián nyűgözte le a szurkolókat (1956: talaj, gerenda, felemás korlát, kéziszercsapat). Mindemelett az 1954-es római világbajnokságon is letette névjegyét, ahol sérülten (!) egy arany-, egy ezüst- és egy bronzérmet nyert (felemás korlát, csapat, gerenda). 1947 és 1956 között különböző szereken 46-szoros magyar bajnok, hétszeres csapatbajnok és tízszeres egyéni összetett magyar bajnok lett.

A torna mellett szakított időt a tanulásra is: elvégezte a Testnevelési Főiskolát, amelynek később tanára lett.

Edzőként is maradandót alkotott: 1957-ben Izraelben telepedett le, ahol 1958-tól 1980-ig az izraeli tornászválogatott edzőjeként dolgozott, de megfordult az olasz válogatottnál is (1959-1960) – hogy csak edzői karrierje néhány legfontosabb állomásait említsük. Kivételes pályafutását azzal jutalmazta a Nemzetközi Tornaszövetség, hogy 2002-ben beválasztotta az International Gymnastics Hall of Fame-be, azaz a Hírességek csarnokába.  

Századik születésnapján könyvbemutatóval kedveskedtünk Ági néninek: óriási sajtóérdeklődés mellett a Testnevelési Egyetemen találkozhatott először a nagyközönség a Keleti 100 „Mert szeretek élni” című könyvvel.

Ági néni mindmáig egyetemünk egyetlen olimpiai bajnoka, akit jövőre hasonló egészségben szeretnénk felköszönteni születésnapja alkalmából.

Isten éltesse, Ági néni, és ne feledje: az egészség a lényeg!

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!