Keleti Ágnes könyvbemutató a TE-n
2020. november 9.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Nagy sajtóérdeklődés övezte - a COVID-19 miatt távolságtartással és maszkban rendezett - a Keleti 100 „Mert szeretek élni” című könyv bemutatóját a Testnevelési Egyetem Aulájában. Az ötszörös olimpiai bajnok magyar tornásznő, Keleti Ágnes tiszteletére megjelenő könyv és film unikális a nemzetközi sportéleten belül is.

 Keleti Ágnes könyvbemutató a TE-n

Mint azt korábban megírtunk, a világ jelenlegi legidősebb olimpiai bajnoka, a Nemzet Sportolója cím birtokosa, Keleti Ágnes 2020. január 9-én tölti be századik életévét. Ennek tiszteletére a magyar sportújságírás két kiemelkedő alakja, Dobor Dezső és Dávid Sándor úgy döntött, könyv formájában énekli meg a bajnoknő közel száz évének történetét. A könyvesboltokban már kapható, több mint százoldalas mű bemutatóján – elővigyázatosságból – sajnos nem lehetett ott Keleti Ágnes, a Testnevelési Egyetem mindmáig egyetlen olimpiai aranyérmese, akit az eseményen fia, Bíró Rafael képviselt.

A koronavírus-járvány miatt rendkívüli óvintézkedések mellett megtartott eseményen – többek között – jelen volt Dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár, Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) tiszteletbeli elnöke, Dr. Magyar Zoltán, a Magyar Tornaszövetség elnöke, Kulcsár Krisztián, a MOB jelenlegi elnöke, illetve Prof. Dr. h. c. Mocsai Lajos, a Testnevelési Egyetem rektora. Mint megtudtuk, ők mindannyian elvitathatatlan szerepet játszottak a könyv megjelenésében.

Dr. Szabó Tünde nyitóbeszédében a példaképek jelentőségét emelte ki, hangsúlyozva, hogy Keleti Ágnes derűlátó életszemlélete sokak számára kapaszkodót jelenthet a bizonytalanságban. Schmitt Pál beszédében azt ígérte, a magyar sport nemzetközi népszerűsítése érdekében minden magyar konzulátushoz eljuttatják a könyvet. Dr. Magyar Zoltán felszólalásában a korabeli tornászsport vezérének nevezte Keleti Ágnest.

Ezt követően Mocsai Lajostól, a TE rektorától megtudtuk, az egykori sportolónő 1952 és 1954 között a TFSE tagja volt, és így nyert aranyérmet az 1952-es helsinki olimpián. Ő a TFSE egyetlen olimpiai bajnoka!

A könyv egyik szerzője, Dobor Dezső elárulta, a Keleti 100 több mint egy könyv, és reményei szerint az angol nyelvű változata a külföldi, magyar kulturális intézetekbe is eljut. A Testnevelési Egyetem által is büszkén támogatott műben Keleti Ágnes 36 egykori sporttársa nyilatkozik a tornásznőről.

A felszólalásokat színes videóbejátszások szakították meg, amelyek bepillantást engedtek az ötszörös olimpiai bajnok rendkívül színes és eseménydús magánéletébe.

fotó: Róth Tamás

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!