Megjelent Koller Ákosék szakcikke a világhírű Scientific Reportsban
2024. április 17.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Fiatal nőkben a nagyobb intenzitású fizikai aktivitás a Covid-19 fertőzés idején és után csökkenti a mentális és neurológiai tüneteket.

Dr. Koller Ákos, a TF professor emeritusa, valamint Takács Johanna és Deák Darina a közelmúltban közös cikket közölt a világhírű Scientific Report újságban arról, hogy a fokozott fizikai aktivitás csökkenti az úgynevezett Covid „brain fog”-ot, vagyis a kognitív és mentális funkciók sérülését, ami például abban mutatkozik meg, hogy feledékenyebbek vagyunk, és lelassul a gondolkodásunk.

Egy, a kognitív működés felmérésére alkalmas, akkreditált kérdőívvel – a fertőzés után mintegy másfel évvel – kimutatták, hogy a rendszeres fizikai aktivitás csökkenti a Covid-19 fertőzés idején és után jelentkező tünetek számát és az újrafertőződés kockázatát. A 18-34 éves nők körében végzett felmérés azért is fontos, mert e résztvevőknek nem volt egyéb betegségük, ami befolyásolhatta volna az eredményt. A fizikailag kevésbé aktívak között a leggyakoribb tünet a fáradtság, a szavak „előhívásának” lassúsága, a koncentrálóképesség gyengülése volt. E mentális és neurológiai tünetek más vírusos betegségek esetében is felléphetnek. A lényeg: a mozgás valóban gyógyszer!

A publikáció itt érhető el.

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!