Megjelent Rácz Levente és Kopper Bence cikke az Orvosi Hetilapban
2024. február 19.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

A TF két oktató-kutatója is társszerzője az Orvosi Hetilap legfrissebb számában megjelent publikációnak, amely az okoseszközök otthoni mozgásszervi rehabilitációban betöltött szerepét taglalja.

Dr. Rácz Levente, a TF Kineziológiai Tanszékének vezetője és dr. Kopper Bence, az Egészségtudományi és Sportorvosi Tanszék munkatársa is társzerzője az „Okostelefon-szenzorokon alapuló technológia alkalmazása az otthoni gyógytorna eredményességének ellenőrzésére” című tudományos cikknek, amely az Orvosi Hetilap legújabb számában jelent meg.

A publikáció középpontjában az okoseszközök otthoni mozgásszervi rehabilitációban betöltött szerepét vizsgálja. A téma többek között azért is rendkívül aktuális, mert a világjárvány során kiderült, nincs mindig lehetőségünk találkozni kezelőorvosunkkal, miközben az ellátás folyamata nem szakadhat meg. Különösen igaz ez a gyógytorna-foglalkozásokra, amelyeknél kifejezetten fontos a jelenléti alapú gyógyítás, felügyelet és szaktanácsadás.

A kutatók azt vizsgálták, hogy a különböző digitális eszközök, az okostelefon és a laptop – képernyőmegosztási technológia alkalmazásával – mekkora hatékonysággal „helyettesítheti a szakorvost” az otthoni mozgásszervi rehabilitáció eredményességének javításában.

Az eredeti közlemény és a meglepő eredmények ide kattintva olvashatók el.

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!