Véget ért az 52. Mozgásbiológiai Konferencia
2023. november 20.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Széles programkínálat, sok-sok foci, angol nyelvű szekció és komoly érdeklődés – így foglalhatnánk össze a november 16-án és 17-én immáron 52. alkalommal megrendezett Mozgásbiológiai Konferencia lényegét.

A Mozgásbiológiai Konferencia a Magyar Biológiai Társaság Mozgás-, Viselkedés- és Sejtbiológiai Szakosztálya, a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem, a Honvédelmi Minisztérium Sportért Felelős Államtitkársága, a Magyar Sporttudományi Társaság, a Magyar Edzők Társasága és az MTA Pedagógiai Tudományos Bizottság Szomatikusnevelési Albizottságának közös rendezvénye.

A színvonalas tudományos seregszemle rendre olyan fontos témákat tárgyal, mint amilyen a mozgás, az egészségmegőrzés fő tényezői, a primer és a szekunder prevenció, a testmozgás szerepe a civilizációs betegségek megelőzésében, a mozgásrendszer összehasonlító biológiája, a vegetatív működések pszichomotoros kontrollja vagy éppen a mozgásszervi rendellenességek epidemiológiája – hogy csak néhányat emeljünk ki a legfontosabbak közül.

Az esemény idén „ünnepelte 52. születésnapját”: 1970-ben tartották az elsőt, és azóta minden évben – a Covid miatt egyszer elmaradt – megrendezi a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem. Prof. dr. Hamar Pál két méltó elődtől „örökölte meg” a konferencia elnökségét, illetve az esemény gondozását: Nemessúri Mihálytól, illetve a világhírű anatómustól, Donáth Tibortól. 

Az idei kínálatban nyolc szekcióban – Edzésteljesítmény és egészség, A testnevelés és sport etikai-jogi-gazdasági problémaköre, Kutatások és vizsgálatok a sportpszichológia területén, Élsportról színesen, A testnevelés időarcai, Sporttudomány angol nyelven, Labdarúgás sporttudományi megközelítésben I-II. – összesen 52 előadás hangzott el.

Az eseményt dr. Ökrös Csaba általános rektorhelyettes nyitotta meg.

Véget ért az 52. Mozgásbiológiai Konferencia 2

„Ez immáron az 52. Mozgásbiológiai Konferencia. Az ötvenkettő impozáns szám, ami a szervezők, az alapítók és a bizottság munkáját és eltökéltégét dicséri. A mozgásbiológia zseniális megfogalmazása az emberi létet körülvevő világnak, amely pontosan vizsgálható és kutatható.” 

Prof. dr. Tóth Miklós, a TF Egészségtudományi és Sportorvosi Tanszék vezetője, a Magyar Sporttudományi Társaság elnöke emlékeztetett: november a tudomány ünnepe, amelybe remekül illeszkedik az 52. Mozgásbiológiai Konferencia és annak újfent gazdag programkínálata.

A Magyar Edzők Társaságának (MET) főtitkára, Köpf Károly megtisztelőnek nevezte, hogy a MET hosszú évek óta támogatja a konferenciát. Emlékeztetett, hogy prof. dr. Nádori László, a Magyar Tudományos Akadémia Sport és Mozgásbiológiai Bizottságának korábbi titkára sokat tett azért, hogy a sporttudomány bekerülhetett az MTA berkein belülre.

A másfélnapos rendezvényen természetesen jelen volt prof. dr. Hamar Pál egyetemi tanár, a tudományos programbizottság elnöke, a TF Pedagógia Tanszékének munkatársa, az MTA doktora.

„Az elmúlt több mint ötven évnek köszönhetjük, hogy ma ilyen gazdag a Mozgásbiológiai Konferencia programkínálata – mondta megkeresésünkre Hamar Pál. – A rendezvény történetében először tartottunk angol nyelvű szekciót. Emellett különösen népszerű volt a két, labdarúgás sporttudományi vonatkozásaival foglalkozó szekció. Mindez azt mutatja, hogy tudományos és módszertani kérdéskörök sokaságát igyekszünk a hallgatóság elé tárni, minél szerteágazóbb megközelítésben.”

A labdarúgással foglalkozó szekciók népszerűségét Hamar Pál azzal indokolta, hogy egy sportág eredményessége mindig nagymértékben határozza meg, hogy egy témára mennyien kíváncsiak, illetve egy témában mennyien kívánnak megszólalni.

Így van ez nálunk a labdarúgással is, amelyről sokan gondolják, hogy értenek hozzá. A konferencia egyik célja az volt, hogy a labdarúgást – mint minden más sportágat – tudományos szemlélettel tárja az érdeklődők elé. Fontos, hogy a leendő, TF-ről kikerülő szakemberek a tudomány, de természetesen a sportágelmélet és módszertan oldaláról is tekintsenek a labdarúgásra, hiszen az előre lépésnek, a fejlődésnek ez az egyetlen záloga.    

Különös színfoltja volt a rendezvénynek az angol nyelvű szekció, amelyben a Stipendium Hungaricum-ösztöndíjprogrammal, a világ minden tájáról a TF-re érkezett hallgatók tartottak előadásokat: Iránból, a Fülöp-szigetekről, Törökországból és Kenyából. Ők nemcsak az általuk képviselt tudományos szemléletet, hanem saját kultúrájukat is közvetítették a konferencián.

Fotó: Turcsik Márk

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!