Átvette a Eugene M. Landis-díjat Koller Ákos
2023. október 27.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Koller Ákos, a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem professor emeritusa az egyesült államokbeli Rhode Islanden átvette a Eugene M. Landis-díjat.

Mint arról a tavasszal már beszámoltunk, óriási elismerésben részesült az idén Koller Ákos, a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem professor emeritusa: a mikrokeringés területén végzett kiemelkedő kutatásaiért neki ítélték oda az Amerikai Mikrocirkulációs Társaság (Microcirculatory Society, USA) Eugene M. Landis-díját, amelyet 1969-ben alapítottak a mikrokeringés területén dolgozó kutatók elismerésére.

Koller Ákos a múlt héten az egyesült államokbeli Rhode Islanden az éves konferencián vette át a díjat, s a világhírű amerikai írót és költőt, Maya Angelout idézte, pontosabban azt, amit ő az édesanyjától tanult: „Amikor tanulsz, taníts, amikor kapsz, adj. Nos, ennek szellemében próbáltam kutatn,i és ezt próbáltam megtanítani a tanítványaimnak.”

Átvette a Eugene M. Landis díjat Koller Ákos 1

A Eugene M. Landisról elnevezett díjra jelöltnek a Microcirculatory Society tagjának kell lennie, aki aktív kutató, illetve a mikrokeringés területén publikált és végez kiemelkedő kutatásokat. A díjra jelöléséhez szükséges a jelölt legfontosabb munkáját ismertető támogató levél, valamint aktuális önéletrajz, amely tartalmazza a pályázó 10 legjelentősebb publikációjának listáját az elmúlt 10 évből. A díjat a Microcirculatory Society éves ülésén adják át, és a díjazott felkérést kap, hogy tartson előadást szakmai és kutatói pályafutásáról. A díjazott előadását kiemelt kéziratként megjelentetik a társaság hivatalos újságjában, a Microcirculationben.

Eugene M. Landis többek között a Harvard Egyetem Élettani Intézetének igazgatója, az American Physiological Society elnöke, a Circulation Research szerkesztője és az amerikai National Academy of Sciences tagja volt, hat tanítványa is betöltötte az Amerikai Élettani Társaság elnöki pozícióját.

Ifjabb korában Koller Ákos az OSC vízilabdacsapatának tagjaként többszörös magyar bajnok, valamint ifjúsági és felnőttválogatott volt. Mint mondta: a sportnak köszönhet mindent.

Átvette a Eugene M. Landis díjat Koller Ákos

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!