Hegyi András 34 évesen a legnevesebb kutatók között
2023. július 24.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Meghívott előadóként szerepelt az Európai Sporttudományi Társaság párizsi kongresszusán Hegyi András, a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem Kineziológiai Tanszékének tudományos munkatársa, akinek pályája és elhivatottsága példa lehet az utána következő generációnak.

Mi is beszámoltunk róla, hogy július 4. és 7. között Párizsban rendezték meg az Európai Sporttudományi Társaság (European College of Sport Science) 28. nemzetközi sporttudományi kongresszusát, amely a szakterület legnagyobb európai sporttudományi konferenciája. A Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem az elmúlt évekhez hasonlóan szép számmal képviseltette magát a rendezvényen, összesen 17 oktató-kutató, illetve PhD-hallgató mutatta be munkáját előadás, konvencionális poszter, illetve e-poszter formájában.

Hegyi András, a TF Kineziológiai Tanszékének 34 esztendős tudományos munkatársa – aki vezető humánkineziológus a Magyar Atlétikai Szövetség Módszertani Központjában – meghívott előadóként állhatott pódiumra a francia fővárosban. Ez óriási eredmény és megtiszteltetés, hiszen idén körülbelül 450-en adták be pályázatukat, s csak 20 százalékukat választották ki – ennyien mutathatták be hosszabban munkájukat a tudományterületükön elismert kutatók közül. Nos, Hegyi András köztük volt, a sprintmérések biomechanikájáról tartott nagy sikerű előadást. Korábbi és legfrissebb élményeit, tapasztalatait velünk is megosztotta.

Hegyi András 34 évesen a legnevesebb kutatók között 2

„A 18. European College of Sport Science (ECSS) konferencián éppen 10 éve, 2013-ban vettem részt Barcelonában, s több minden örökre az emlékezetembe vésődött első nemzetközi konferenciámon. Radák Zsolt meghívott előadóként képviselte tudományterületét és a TF-et. A nemzetközileg elismert kutatók között is keveseknek adatott meg, hogy meghívott előadóként vehessenek részt az addigi legnagyobb ECSS konferencián. Emlékszem, mennyire büszkének, szerencsésnek és motiváltnak éreztem magam, hogy tanárom az előadásán meghívott előadóként megtölt egy hatalmas termet. Továbbá arra is emlékszem, mennyire megdöbbentő különbség mutatkozott az előadások között: kezdő, angolul alig beszélő hallgatók is adtak elő a tapasztalt profik között. Én csak egy poszterrel érkeztem, de ez a tapasztalat reményt és motivációt adott számomra, hogy egyszer majd én is előadok egy ECSS konferencián.

A pozitív atmoszféra és a legnagyobbakból is áradó alázatos tudásszomj, valamint a város és kultúra felfedezésének élménye magával ragadott. Szinte senkit sem ismertem a konferencián, mégis éreztem, idetartozom. Azóta, valamiféle belső indíttatástól hajtva nem tudtam kikerülni a mókuskerékből: 2014 Amszterdam, 2015 Malmö, 2016 Bécs, 2017 Essen, 2018 Dublin, 2019 Prága, majd a covid utáni időszakban 2022 Sevilla, és végül, de remélhetőleg ezt a sorozatot nem lezárva, 2023 Párizs. Mindegyik ECSS konferenciának megvolt a maga varázsa, mégsem különálló utazásokként, hanem egyéni és társadalmi fejlődés részeként élnek bennem ezek a konferenciák. Az egyéni fejlődés útján 2017-ben Young Investigators Awardot kaptam, majd az idei párizsi ECSS konferencián a párizsi Kongresszusi Palota legnagyobb előadójában, a 4000 fős Grand Amphitheatre-ban meghívott előadóként és üléselnökként képviselhettem tudományterületemet és a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetemet. És társadalmi fejlődés, hiszen ezeket nem egyedül, hanem a sporttudomány fejlődését szolgáló nemzetközi közösség részeseként értem el.

Tíz éve Barcelonában még senkit sem ismertem, idén Párizsban már meg sem tudtam volna számolni az ismerősöket, barátokat. Idetartozom. Mégis úgy érzem, ez a történet elsősorban nem rólam szól. Ez azokról a jelenlegi és jövőbeli hallgatókról, a jövő kutatóiról, akik egy ilyen történetből motivációt tudnak meríteni a kutatómunkához, akik szeretnének az ECSS közösség részévé válni, akik példaképei lesznek az újabb nemzedékek kutatóinak. Azokról szól, akik a jövőben tudományterületüket és a TF-et képviselve meghívást kapnak majd az ECSS konferenciára. Csupán annyi a kérdés, kell-e újabb tíz évet várni erre? Ha jól csináljuk szeretett munkánkat, akkor nem.”

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!