Új és izgalmas PhD-kutatások
2023. május 22.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Szeretnél új, hiánypótló kutatásokban részt venni? Érdekel az egészséges öregedés és a testmozgás kapcsolata? Mesterfokozattal rendelkezők az alábbi három vadonatúj témában csatlakozhatnak prof. dr. Hortobágyi Tibor, a mozgástudományok nemzetközileg elismert szakembere kutatócsoportjához.

Mozgás-, kognitív és agyi funkció mérése 40 év felettiekben Magyarországon. A Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem, a Gerontológiai és Geriátriai Társaság, valamint a SOTE/Országos Mentális, Ideggyógyászati és Idegsebészeti Intézet közös projektje együttműködésében.

A „Több egészséges évet! TÖBB-ÉV!” program hosszú távú célja a 40 év feletti magyarok mozgásképességének és kognitív állapotának felmérése, életkor és nem szerinti tesztnormák meghatározása. Ez azt jelenti, hogy a jövőbeni kutatások majd erre az alapmérésre támaszkodva tudják a beavatkozások – például egy adott edzésmódszer – hatékonyságát vizsgálni.

Miért fontos ez?

A Központi Statisztikai Hivatal és más ügynökségek rendszeresen számolnak be a demográfiai, pénzügyi, az életkörülményeket és az étkezési szokásokat részletező adatokról. Azonban a magyar lakosság mozgás- és kognitív funkcióját, különös tekintettel az életkor középső és későbbi szakaszában, gyakorlatilag nem ismerik, és talán soha nem mérték fel. Ezek az információk kulcsfontosságúak az egészségügyi ellátás és a társadalombiztosítási költségeinek megállapítására és a célzott, személyre szabott beavatkozások beállítására. A kezdeményezés Magyarországon hiánypótló, hiszen számos országban ezekre a vizsgálatokra már évtizedekkel ezelőtt sor került, és ezekre az adatokra alapozva hoznak meg népegészségügyi döntéseket. Ilyen adatok birtokában azon nyugdíjasok száma is megállapítható, akiknek fizikai és kognitív állapota lehetővé teszi a reintegrációt a munkába. Ekképpen a munkaerő-piaci rések betöltésében is jelentős adatokkal tudunk majd szolgálni. Az országos felmerést egy pilot kísérlettel kezdjük. Ezután az edzésközpontokban hosszútávú kockázatmódosító programokat indítunk a mozgásos kognitív kockázatot viselő egyének részére.

Kutatói csapat: prof. dr. Hortobágyi Tibor, dr. Kalabiska Irina, dr. Kovács Bálint, dr. Négyesi János, dr. Péter Annamária, dr. Hegyi András, Magyar Gerontológiai és Geriátriai Társaság, SOTE/Országos Mentális, Ideggyógyászati és Idegsebészeti Intézet.

Jelentkezési határidő: 2023. május 28., éjfél

Mesterfokozattal rendelkező érdeklődők itt jelentkezhetnek.


A hidegvizes-fürdőzők szociodemográfiai és pszichoszomatikus jellemzői és longitudinális követése.  A Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem és a Hidegvíz Törzs Egyesület együttműködésében megvalósuló projekt.

Vajon mi az oka annak, hogy a hideg vizes fürdőzés egyre népszerűbb Magyarországon? Az elmúlt néhány évben emberek ezrei kezdtek hidegvizes-fürdőzéses kezelésbe. A Hidegvíz Törzs Egyesület is megalakult, és fogadja az érdeklődőket. A gyakorlók kis csoportokban merülnek és úsznak, még a mindössze öt Celsius-fokos fokos Balatont is átússzák 40-50 perc alatt. Mivel fokozatosan nő a hidegvizes-merülés iránt érdeklődők száma, akik várhatóan éveken át fogják űzni ezt a tevekénységet, fontos a hidegvizes-merülőknek és a merülés kiváltott pszichobiológiai hatásnak a jellemzése, felmérése. A vizsgálat célja, hogy megállapítsa: 1) Mi motiválja a hidegvizes-merülőket, azaz milyen célból választják ezt a tevekénységi formát és 2) mik a demográfiai, fizikai aktivitási és mentális jellemzői azoknak, akik rövid (1-2 hónap), közepesen hosszú (1-2 év), és hosszú ideje (>2 év) vesznek reszt hidegvizes-fürdőzésben és -úszásban. A jelen vizsgálat első fázisa a hidegvizes-merülők és úszók szociodemográfiai és pszichoszomatikus állapotát célozza meg. Felmérjük és dokumentáljuk, hogy összefüggésben állnak-e a mért változókban esetlegesen bekövetkező kedvező változások a részvételi időtartammal. A vizsgálat fényt deríthet arra is, hogy bizonyos résztvevők számára a hidegvizes-merülés, ha nem is veszélyes, de esetleg káros lehet.

Kutatói csapat: prof. dr. Hortobágyi Tibor, dr. Györe István, dr. Petridis Leonidas, prof. dr. Szmodis Márta.

Jelentkezési határidő: 2023. május 28., éjfél

Mesterfokozattal rendelkező érdeklődők itt jelentkezhetnek.


A rövid és hosszú időtartamú koncentrikus és excentrikus kontrakcióval történő erőedzés hatása az izomínműködésre és a járás gazdaságosságára fiatalokban es idősekben. A Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és a University of Freiburg/ Freiburgi Egyetem, Németország együttműködésében megvalósuló projekt.

Jelen projekt célja, hogy első alkalommal megvizsgálja az erőedzés sajátos formáinak az izomínműködésre gyakorolt hatását a járás anyagcsereigényével összefüggésben. Öregedés során a neuromuszkuláris és a mobilitási funkciók csökkennek. A maximális akaratlagos erő mintegy 60 százalékkal esik vissza és 70 éves életkorra az izomtérfogat és az izomminőség is 25 százalékkal csökken, azaz szarkopénia tünetei jelennek meg. Az inak mérete látszólag nem változik, de az inak merevsége csökken, ami lassíthatja az izomerő átvitelét a csontra. Az egészséges öregedés során fellépő, a járás gazdaságosságában bekövetkező csökkenésnek messzemenő következményei vannak: egy olyan egyszerű napi feladat, mint a bevásárlás fiatalokkal összehasonlítva, idős korban mintegy 20 százalékkal több oxigént igényel. Ennek oka jelenleg nem ismert. Mivel az erőedzés javítja az izomínfunkciót, így feltételezhető, hogy a járás gazdaságosságát is kedvezően befolyásolja. A kutatócsoport a világon első alkalommal vizsgálja majd az erőedzésnek az izomínműködésre és a járás anyagcsereigényére gyakorolt hatását.

A kutatói csapat: prof. dr. Hortobágyi Tibor, dr. Kalabiska Irina, dr. Kovács Bálint, dr. Négyesi János, dr. Péter Annamária, dr. Hegyi András. Műszaki Egyetem: prof. dr. Kiss Rita. University of Freiburg: prof. dr. Urs Granacher.

Jelentkezési határidő: 2023. május 28., éjfél

Mesterfokozattal rendelkezők itt jelentkezhetnek.

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!