Megjelent Radák Zsolt és kollégái cikke a Nature Metabolismban
2023. március 22.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

A TF Molekuláris Edzésélettani Kutató Központjának igazgatója, prof. dr. Radák Zsolt társszerzőként szerepel a világ egyik legtekintélyesebb tudományos lapja, a Nature Metabolism egyik cikkében.

Radák Zsolton kívül a Molekuláris Edzésélettani Kutató Központ (MEKK) munkatársai is részesei az izom regenerációját vizsgálatát tárgyaló cikknek, amely a Nature Metabolismban (Q1, IF: 19.890) jelent meg a napokban.

A közlemény több ország és intézet közös munkája, amely Joshp Penninger (Osztrák Tudományos Akadémia Molekuláris Biotechnológiai Intézete) vezetésével és Domagoj Cikes első szerzőségével született meg. A rendkívül komplex és sokoldalú vizsgálat kimutatta, hogy a zsír szintéziséhez szükséges PCYT2/ECT enzim rendkívül fontos szerepet játszik a vázizom atrófiájában és az öregedési folyamatban.

Az együttműködési megkeresés után a MEKK munkatársai – dr. Koltai Erika, dr. Torma Ferenc és prof. dr. Radák Zsolt – végezték a fizikai terhelhetőséggel és hipertrófiával kapcsolatos élettani, illetve molekuláris vizsgálatokat.

A „PCYT2 szabályozta lipid-bioszintézis elengedhetetlen szerepe az izmok egészségének megőrzése és az öregedés szempontjából (PCYT2-regulated lipid biosynthesis is critical to muscle health and ageing) című cikk ide kattintva érhető el.

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!