Bemutatták az „Alkalmazott statisztika a sporttudományban” című tankönyvet
2023. március 16.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Szakmai beszélgetéssel egybekötött sajtónyilvános könyvbemutatót tartottak csütörtök délelőtt 11 órakor a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem könyvtárában. Az eseményen dr. Négyesi János „Alkalmazott statisztika a sporttudományban” című kötete volt terítéken.

A könyvbemutatón felszólalt prof. dr. Sterbenz Tamás, a TF rektora, a sporttudományi statisztika oktatásában egyedülállónak mondható, több mint 400 oldalas művet lektoráló prof. dr. Tihanyi József, illetve maga a szerző, aki a TF humánkineziológia szakán szerezte alap- és mesterdiplomáját. A mindössze 35 éves dr. Négyesi János több mint hat év kitérő után tért haza Japánból, hogy a TF-en oktasson.

Sterbenz Tamás rektor először arra hívta fel a figyelmet, hogy a TF 2000 óta csaknem 120 könyvet és oktatási segédanyagot jelentetett meg, és ez a tekintélyes szám most egy újabb darabbal bővül.

Bemutatták az Alkalmazott statisztika a sporttudományban című tankönyvet

„Továbbra is fontosnak tartom, hogy egyetemünkön igenis legyenek hagyományos tankönyvek, még akkor is, ha nemrég indítottuk el digitalizációs tananyag- és tankönyvfejlesztési projektünket – erősítette meg a rektor. – Nagyban növeli egy egyetem presztízsét, ha olyan tekintélyt sugalló tankönyvet jelentet meg, mint amilyen Négyesi Jánosé. A művet lapozgatva örömmel tapasztaltam, hogy olyan kiadványt tartok a kezemben, amely az alap- és mesterképzésen, de még a PhD-képzésen is remekül hasznosítható. A mű szerzője lendületesen és közérthetően, ugyanakkor tudományos igényességgel avat be bennünket a statisztika rejtelmeibe, aminek köszönhetően remélem, hogy a jövőben hallgatóink könnyebben veszik a vizsgaakadályokat, továbbá beépítik az olvasottakat szakdolgozatukba, TDK- vagy éppen PhD-dolgozatukba.”

Tihanyi József, a TF Doktori Tanácsának elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy sokan azért buknak meg statisztikából, mert a mostani tankönyvek túl szárazak és elméletiek, amelyeknek az olvasása kifejezetten nagy kihívást jelent a gyakorlathoz szokott TF-hallgatók számára.

„Mindig is az volt a vágyam, hogy olyan statisztikakönyvet olvashassak, amely érthetően és szerethetően beszél erről a tudományágról. Nagy megtiszteltetés ért, amikor Négyesi János felkért arra, hogy lektoráljam a kötetet. Nem azért vállaltam el a feladatot, mert jártas vagyok a statisztikában, hanem azért, mert – beleolvasva a műbe – azt láttam, hogy a szerző mindent érthetően és hallgatóbarát módon ír le. Ez nem az a könyv, amelyet az első néhány oldal elolvasása után letesznek a diákok. Jómagam is sokat tanultam belőle, és jobban megszerettem a statisztikát.”

Bemutatták az Alkalmazott statisztika a sporttudományban című tankönyvet 3

Négyesi János hosszú külföldi kitérő után tért vissza Magyarországra, egész pontosan az Alma materbe, ahol korábban Sterbenz Tamás és Tihanyi József tanítványa volt.

„Korábbi sportolóként majd edzőként sok időt töltöttem trénerek társaságában, és azt tapasztaltam, hogy mindannyian rettegtek a statisztikavizsgától. Ennek talán az volt az egyik oka, hogy a szakkönyvek túl komolyan és szárazan igyekeztek megfogalmazni az amúgy nem túl bonyolult dolgokat. Nekem mégis sikerült egy óra alatt megértetnem velük a lényeget. Ekkor jöttem rá, hogy közérthető módon kell tálalni a statisztikát, amelyet a sporttudományból hozott példákkal, sportágspecifikusan kell szemléltetni. A könyv megírásának gondolata is ekkor született meg bennem, ám egészen a Covid kirobbanásáig kellett várnom a megírásával, de Japánban a karantén idején jóformán nem akadt más teendőm.”     

A több mint 400 oldalas tankönyv – amely remek gyakorlati példákkal szemléltetni a kutatásmódszertant és a statisztikai próbákat – a sporttudományi statisztika oktatásban hiánypótló műnek számít, és már az egyetem könyvtárában is megtalálható.

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!