Új, életmódfüggő biomarkert dolgozott ki a MEKK és az UCLA kutatócsoportja
2023. március 1.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

A Molekuláris Edzésélettani Kutató Központból (MEKK) Dr. Torma Ferenc és Jókai Mátyás, a Doktori Iskola fokozatszerzője is szerzőtársa, Prof. dr. Radák Zsolt, pedig társfelelős szerzőtársa az Ageing című tudományos lapban megjelent tudományos közleménynek, melyben teljesen új koncepción alapuló DNS metilációból készült epigenetikai öregedési biomarkert mutatnak be.

Ismert, hogy a DNS-metiláció függ az életmódtól. Az eddig létező, DNS-metiláción alapuló életkorszámítások, bár jól mutatták az eltérést a naptári kortól, az egyéni öregedést, és az elhalálozási trendet, de nem tartalmaztak olyan géneket, melyek kötődtek volna élettani funkciókhoz.

A TF és a University of California Los Angeles (UCLA) közös munkája megalkotta a DNSmFitAge biomarkert, amelyben szerepelnek olyan gének, melyek szoros kapcsolatot mutatnak a maximális oxigénfelvétellel, szorítóerővel, mobilitással és tüdőkapacitással. Több adatbázison is tesztelték a DNSmFitAge hitelességét, melyet a cikk más szerzőtársainak munkái tettek lehetővé. A DNSmFitAge igazi innováció, e biomarker fontosságát, elfogadottságát a MEKK és UCLA munkatársainak közös eredményei és a cikk utóélete, idézettsége fogja megmutatni. A DNSmFitAge megmutatja a mortalitást, betegségek előfordulási esélyeit és azt, hogy életmódunk milyen mértékben lassította vagy gyorsította az öregedés folyamatát.

Új, életmódfüggő biomarkert dolgozott ki a MEKK és az UCLA kutatócsoportja

Radák Zsolt (2017)

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!