Sikeresen zárult a „Sárközy Tamás Sportjogi Konferencia” a TF-en
2022. november 14.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Csaknem 140 érdeklődő regisztrált, és több mint 120 fő vett részt november 14-én, hétfőn az Athén teremben a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem (TF), a Károli Gáspár Református Egyetem (KRE) és a Magyar Jogász Egylet (MJE) közös rendezvényén, IV. „Sárközy Tamás Sportjogi Konferencián”.

Sikeresen zárult a Sárközy Tamás Sportjogi Konferencia a TF en

Az immáron negyedik alkalommal megrendezett Sportjogi Konferencia, most már „Sárközy Tamás Sportjogi Konferencia” lebonyolításával a szervezők tiszteletüket fejezték ki a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem korábbi tanszékalapító rektori tanácsadója, a Magyar Jogász Egylet egykori elnöke előtt.

Prof. dr. Sterbenz Tamás, a TF rektora, Prof. dr. Trócsányi László, a KRE rektora és az MJE elnöke és dr. Sárközy Szabolcs, dr. Sárközy Tamás fia mellett jelen volt többek között Vári Attila, a Testnevelési Egyetemért Alapítvány kuratóriumi tagja, dr. Deutsch Tamás, az MTK Budapest elnöke és dr. Szabó Tünde korábbi sportért felelős államtitkár is.

Az ünnepi eseményt dr. Szekeres Diána, a TF Sportjogi Tanszékének vezetője konferálta fel, majd Sterbenz Tamás rektor szólt a jelenlévőkhöz. Személyes hangvételű beszédében kiemelte, egykori tanácsadója, Sárközy Tamás mellett az ember mindig a győztesek oldalán állt.

„2014-től lettek igazán szorosak a kötelékek Sárközy professzor és egyetemünk között. Rengeteg tanáccsal segítette pályafutásomat, és amióta rektor vagyok, számtalanszor gondolok vissza az ő oldalán folytatott, remek hangulatú, rendszerint győztes kimenetelű tárgyalásainkra. Bár átlátta a sport számos területét, a legjellemzőbb talán az volt rá, hogy a sportot mindig is civil tevékenységnek tekintette, és ő maga is civil volt a sportban” – emlékezett vissza Sterbenz Tamás rektor.

A folytatásban a KRE rektora, az MJE elnöke, Trócsányi László idézte fel a 2020-ban elhunyt jogászprofesszor emlékét.

„Bátran állíthatom, Sárközy Tamás egy intézmény volt – kezdte köszöntőjét. – Aki ismerte, jól tudja, milyen közvetlen, sajátos stílusa volt. Mindig is szókimondó emberként élte életét, és sosem rejtette véka alá a véleményét, miközben igazi tudósként tevékenykedett. Tekintélyt parancsoló, mégis közvetlen megjelenésével mindenkit lenyűgözött. A legtöbb jogász általában egyetlen szakterületen mozog otthonosan, Sárközy Tamás azonban polihisztor volt, a jog számos területéről tudott releváns véleményt alkotni.”

Ezt követően az elnökség megnyitotta a konferenciát, és felkérte előadása megtartására dr. habil Horváth Istvánt, akit a nap folyamán további tizenegy követett. Az egésznapos programot a „Sportirányítás-sportpolitika” elnevezésű kerekasztal-beszélgetés zárta. A kötetlen diskurzuson részt vett dr. Dénes Ferenc sportközgazdász, Prof. dr. Géczi Gábor, a TF Gazdaság és Társadalomtudományi Intézetének igazgatója, a Sportmenedzsment Tanszék vezetője, dr. Deutsch Tamás és dr. Szabó Tünde.

A konferencián Dr. Verebics János hivatalosan is átadta a Sárközy-anyagot a TF Könyvtár és Levéltárának. A dokumentum egy, az általa és Sárközy Tamás professzor által is használt jogi könyvgyűjtemény összefoglaló neve. A Könyvtár és Levéltár a könyveket állományba veszi, és Sárközy-emlékgyűjteményt hoz létre belőlük. A kollekció immáron a felhasználók tájékozódását segíti a nyilvános könyvtári ellátáson keresztül.

A konferencián elhangzott előadások:

Dr. habil Horváth István PhD: Munkajogi specialitások a hivatásos sportolói jogállás szabályozásában

Prof. dr. Pribula László: Sport és személyiségvédelem (online)

Dr. Szekeres Diána PhD: Etikai és gyermekvédelmi kérdéskör, lehetséges jó gyakorlat a sportoló-szülő sportszakember-védelem vonatkozásában

Dr. Fejes Pèter PhD, dr. Fejes Fruzsina, dr. Popgyákunik Balázs: Ki védi meg a játékvezetőt?

Prof. dr. Nochta Tibor: A kockázat sportjogi összefüggéseiről

Prof. dr. Szuchy Róbert: A merchandising és a szponzorálási szerződés aktuális kérdései

Dr. Sárközy Szabolcs LLM, PhD, dr. Illés Anita LLM : A férfi labdarúgó nemzeti bajnokság első osztályában szereplő klubok négy legfontosabb, sportrendezvény szervezéshez szorosan kötődő adatkezelése és jogalapja

Dr. Pázmándi Kinga PhD: "Jogos" kérdések a sportbusiness

Dr. Tóth Nikolett Ágnes PhD: A sportrendészet sportjogi alapvetései

Dr. Dányi Szilárd, dr. Borbèly Zoltán LLM: "CAS - SIKER" , avagy egy magyar gyorskorcsolyázó elleni doppingmerénylet hiteles története

Dr. Székely Botond Márk: A hivatásos sportolók véleménynyilvánításának határai

Dr. Verebics János PhD: A Sárközy-életmű és a sport

Fotó: Vidor Gergely

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!