Koller Ákos és „kutatócsapata” világhírű szaklapban publikált
2021. szeptember 8.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Kiemelten fontos összefoglaló közlemény jelent meg az ESC, vagyis az Európai Kardiológusok Társasága tudományos szaklapjában, aminek vezető szerzője Dr. Koller Ákos, a Testnevelési Egyetem emeritus professzora.

Koller Ákos és nemzetközi kutatócsapata világhírű szaklapban publikált

Koller Ákos a 2018 Nemzetközi TDK-n

Többek között német, szerb, spanyol amerikai és magyar kutató is részt vett a cikk megírásában. Ez a szaklap világszerte ismert és elismert, rendkívül nehéz úgymond bekerülni (2020-as impact faktora 10.787). Első lépésként a szerzők vázlattal álltak elő, amit az ESC szigorú bizottsága megvizsgált és csak annak engedélyezését követően láthattak neki a munkának.

„Két évig tartott a közös munka, a cikk elkészítése – mondta megkeresésünkre Koller Ákos. – Az ESC egyik munkacsoportjának voltam az elnöke, amikor elkezdtük, jelesül azé, amelyik a koronária mikrocirkulációval és annak kórélettanával foglalkozik. Nos, ez a közlemény ennek a munkacsoportnak az úgynevezett véleménycikke, amelyben leírjuk, hogyan adaptálódik a koronária keringés az aerobik sportoláshoz, azért, hogy kiszolgálja a szív megnövekedett oxigén és tápanyag igényét. Mert ha nem tudja kiszolgálni, akkor nagy baj van...”

A TE professzora hozzátette: nagyszerű és látványos ábrákkal kiegészítve szemléltették a cikkben leírtakat, amelynek alfája ómegája egy olyan igazság, amely érvényes az élet különböző szintjeire: a kiszolgáló és a fogyasztó egészséges aránya. Hiszen a koronária erek úgy viszonyulnak a szívizomhoz, mint az úthálózat a városhoz, az eladó a vásárlóhoz, az egyetem a hallgatókhoz, az orvos a betegekhez: ki kell azt szolgálnia.

„Megírtuk és a mai tudásunk alapján összefoglaltuk azokat az élettani, sejtszintű és molekuláris mechanizmusokat, amelyek a sportoláskor aktiválódnak, és amelyeken keresztül az edzésmunkával el tudjuk érni mindazt, amit szeretnénk a szív keringési rendszerében. Ez a cikk mechanisztikus alapját szolgálhatja egy magas szintű edzésterv kialakításához élsportolók részére, vagy például ahhoz, hogy egy ötven-ötvenöt éves embernek mit célszerű sportolnia, hogy a szívét rendben tartsa. Röviden a lényeg: ha a koronária erek párhuzamosan fejlődnek a szívizommal, nyugodtan lehet terhelni az egyént. S a másik, ami a cikk utolsó három szava: exercise is medicine, vagyis a sport gyógyszer”  – húzta alá Koller Ákos.

A TE professzora végezetül elmondta: a világhírű szaklapban megjelent írást már tananyagként is bevezették a Sport és Szív kurzusnál, amely a Testnevelési Egyetemen és a Semmelweis Egyetemen közös kurzusa.

„Éppen most fejeztük be a kurzust, amikor hívott, mintegy hatvanan voltak, fiatalok, lelkesek, sportra készen. Még az én szívem is megdobbant.”

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!