MST kongresszus
2012. június 12.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

A Magyar Sportorvos Társaság 2012. május 31. – június 2. között tartotta kongresszusát London 2012 címen a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi karának aulájában.

A sportorvoslás, sportegészségügy iránt mutatkozó egyre növekvő érdeklődést mutatja, hogy a kongresszusok történetében most volt a legnagyobb részvétel. Összesen 96 prezentációt jelentettek be, ebből 93 volt előadás, 3 poszter. A témakörök érintették az élsport, a versenysport kérdéseit, de a rendszeres edzés egészségvédő, betegségmegelőző hatásait is. A legtöbb előadás a sportsebészet témaköréből hangzott el, a legmodernebb műtéti eljárások mellett sok érdekes előadást hallottunk a különböző sérülések, ártalmak nem sebészi kezeléséről is, mint fizioterápiás eljárások, gyógytorna, stb. Aktualitásának megfelelően nagy hangsúlyt kapott a sport és szív kérdése: a szív hatékony edzése mellett hallottunk a sportolók hirtelen szívhaláláról és ezzel kapcsolatban az ellenőrzés fontosságáról, a különböző korszerű diagnosztikai eljárásokról. Volt táplálkozási, biomechanika, pszichológiai szekció, szó volt etikai történelmi, szervezeti kérdésekről, idősek és gyermekek sportjáról.

A legtöbb előadó az Országos Sportegészségügyi Intézetből került ki, viszonylag sok előadás hangzott el Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi karának, valamint Kardiológiai Központjának munkatársainak előadásában. Örvendetes, hogy számos vidéki és budapesti sportegészségügyi és nem sportegészségügyi intézményből hangzott el előadás. Emelte a színvonalat, hogy egy-egy kiemelt témából professzorok, igazgatók, főorvosok adtak viszonylag hosszabb összefoglalást: Jákó Péter, Koller Ákos, Martos Éva, Merkely Béla, Pavlik Gábor, Szabó István, és - vendégelőadóként - a pozsonyi Dusan Hamar.

A nagy érdeklődést mutatja, hogy az előadások zsúfolt nézőtér előtt zajlottak, és a vitákra sokszor kevésnek bizonyult a rendelkezésre álló idő. A résztvevők sok hasznos információval gazdagodtak és az előadásokon, a szünetekben, a társasági programokon jól érezték magukat. A kongresszus nagy sikerrel zárult, biztosan hozzájárult a sportorvoslás, sportegészségügy további fejlődéséhez.

Dr. Pavlik Gábor egyetemi tanár a kongresszus elnöke

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!