Megnyerte az egyetemi bajnokság alapszakaszát a TFSE női kosárcsapata
2022. március 29.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Micsoda kosaras évad! Mi is beszámoltunk róla, hogy a TFSE-MTK női kosárlabdacsapata harmadik élvonalbeli idényében is bejutott a rájátszásba (igaz, két éve elmaradt a playoff a pandémia miatt), és most itt az újabb nagy dobás: a leány egyetemi bajnokság Nyugat csoportjában szereplő TFSE hétfőn óriási csatában 67–64-re győzött az ELTE BEAC vendégeként, s ezzel biztossá vált az első hely megszerzése a hétcsapatos bajnokság alapszakaszában.

Megnyerte az egyetemi bajnokság alapszakaszát a TFSE női kosárcsapata

fotó: TFSE

Kováts Gabriella vezetőedző együttese a 12 mérkőzéséből 11-et megnyerve, az egész mezőnyben legtöbb pontot (1101) dobva végzett az élen.

„Egyetemünknek kiemelten fontos a MEFOB-bajnokság, nagy hangsúlyt fektettünk rá mindig is. Ezt mi sem jelzi jobban, mint hogy évek óta veretlenek tudtunk maradni. Ebben az évben jócskán átalakult a csapatunk, sok nehézséggel kell nekünk is szembenéznünk. Úgy érzem, a Nyugat csoport, amelyben mi is játszunk, erősebb a Keletnél, így nem vehettük készpénznek az első hely megszerzését. Aki kilátogatott hétfőn a Tüskecsarnokba, izgalmas budapesti rangadónak lehetett szemtanúja. De nem tagadom, a célunk természetesen a csoportelsőség volt és nagyon örülök, hogy sikerült. A bajnokság következő állomása a keresztjáték lesz. A két csoport 1-4. helyezettje keresztbe oda-vissza vágót játszik egymással a döntőbe jutásért. Ez számunkra azt jelenti, hogy a Kelet csoport 4. helyezettjével, a szerdai Szeged-Miskolc párharc vesztesével csapunk majd össze. Ha győzünk, ott leszünk a májusban rendezendő négyes döntőben” – mondta megkeresésünkre Kováts Gabriella.

A csapat 13 fős keretében 11 játékos a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem hallgatója. Akadnak első évesek köztük és vannak, akik már éppen a szakdolgozatukat írják. Ezen felül van két kvázi légiós: Baa Dominika, aki még középiskolás, de egy sajnálatos súlyos sérülés miatt a folytatásban nem bevethető, valamint Budai Zsófia, aki a Pázmány Péter Egyetem hallgatójaként a TFSE NB I/B-s csapatában játszik.

Bár a kosárlabda csapatsport, Burján Laurát talán érdemes külön kiemelni, mert a szerzett pontok (átlagban: 17), a labdaszerzések (3.2) és a gólpasszok (6.6) terén is kiemelkedik a bajnokság mezőnyéből.

„Rajta kívül Király Andreát is kiemelhetjük – folytatta Kováts Gabriella. – Egyetemi tanulmányaik mellett három bajnokságban állják a sarat (NBI/A, NBI/B Piros csoport, MEFOB), ami iszonyatos erőbedobást és energiát igényel. Laurára visszatérve, kiemelkedő statisztikákat produkál az idén, élvezet nézni, ahogyan lát a pályán, amilyen érzéke van a labda mozgásának felismerésében és ez nem igazán tanítható, maximum fejleszthető. Vagy van érzéke hozzá valakinek, vagy nincs. Neki sok jutott belőle. Emellett a tavalyi idényhez képest előrelépett mentalitásban is, a vezérszerepkört meccsről meccsre jobban magára vállalja fiatal kora ellenére. Sokat kell még dolgoznia, hogy elérje céljait, de azt gondolom, jó úton halad és ehhez a legjobb helyen van nálunk. A tehetsége megvan ahhoz, hogy meghatározó NBI/A-s játékos legyen.”

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!