Első osztályú zászlóshajó
2017. január 20.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

A hétvégén folytatódott az NB I-es női röplabdabajnokság, amelyben egyetemünk is képviselteti magát a TFSE révén. Ennek apropóján beszélgettünk Németh Lajossal, a csapat vezetőedzőjével, a TE Sportjáték Tanszék mestertanárával, aki 1988 óta tanít intézményünkben.

Első osztályú zászlóshajó (Németh Lajos interjú)

A tizenegy csapatos élvonal kilencedik helyén állnak jelenleg. Hányadik helyet tűzték ki célul a folytatásra?

Az elsődleges feladat az NB I-es tagság megőrzése, de természetesen innen feljebb vágyunk, megpróbáljuk beverekedni magunkat az első nyolcba, hogy az alapszakasz után kezdődő rájátszásban is részt vehessünk – válaszolta az együttes élén a második szezonját töltő Németh Lajos. – Néhány évvel ezelőtt a TFSE női röplabdacsapata az élmezőnyhöz tartozott, de akkor más szelek fújtak, egy szponzor révén számos külföldi játékossal lett feltöltve a keret, ami nem volt jó ötlet.

Jelenleg hány TE-hallgató szerepel az együttesben?

A tizennégyes keretből öt. A budapesti másodosztályban játszó, és ott az első helyen álló B-csapatunk viszont tele van TE-sekkel, de ez az osztály, ugye, más szint.

Megvalósítható, hogy idővel az NB I-es gárda is tele legyen velük?

Ez összetett kérdés. A csapatsportágak élvonalbeli bajnokságaiban szereplő együttesek döntő többsége profi, és ily módon szerződtet játékosokat, mi pedig nem konkurálhatunk az ott kínált fizetésekkel. Ezzel magyarázható, hogy a csapatsportágak első osztályú bajnokságaiban egy kivételtől eltekintve nem szerepel a TFSE – az egyetlen kivétel a női röplabdacsapatunk. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a röplabdát versenyszerűen űző fiatalok a TE-n kezdjék és végezzék el felsőfokú tanulmányaikat. Az ösztöndíj-rendszerrel is igyekszünk vonzóvá tenni a szakágat.

Felnőtt női válogatottunk kimagaslóan szerepel az utóbbi időben, egymás után két Európa-bajnokságra is kijutott a belga Jan De Brandt szövetségi kapitány irányításával. A magyar röplabdázásra gyakorolt ez bármilyen hatást?

Olyannyira, hogy jelentősen emelkedett a röplabda iránt érdeklődő fiatal lányok száma a Testnevelési Egyetem környékén, meg úgy általában is. A posztjáról december elején önként távozó szövetségi kapitány stábjában én is dolgozhattam, fantasztikus volt megélni ezt az időszakot, főleg azért, mert női válogatottunk huszonnyolc év elteltével vívta ki ismét az Eb-szereplés jogát.

Az Eb-meccsek közvetítésekor láthattuk, hogy külföldön népes közönség előtt, parádés hangulatban játszottak a lányok. A TFSE találkozóit hányan nézik a helyszínen?

A D-teremben rendezzük a mérkőzéseinket, ott mobil lelátó is kialakítható. Két-háromszázan szurkolnak nekünk, jó hangulatúak a meccsek.


A csapatnak nem volt könnyű dolga szombaton, mivel az NB I-es listavezető Békéscsaba otthonában lépett fel a bajnoki folytatásban, de a haramadik játszmában a tisztes helytállás sikerült. Linamar-Békéscsabai RSE - TFSE 3-0 (10, 16, 20). Békéscsaba, 500 néző (v.: Csizmarik, Bodrogi.)

  • Linamar-Békéscsabai RSE: Bodnár 6, Petrenkó 4, Matics 6, Nazarenko 7, Soós N. 10, Szakmáry 9. Csere: Szpin (libero), Ludmán 8, Godó. Vezetőedző: Sasa Nedeljkovic.
  • TFSE: Neizer 3, Szalma 4, Ostorházi 5, Benkó 3, Tóth E. 6, Molnár A. 6. Csere: Dobrovits (libero), Herczeg, Száraz. Vezetőedző: Bóta Enikő.

Az eredmény alakulása:

  • I. játszma: 3:3, 11:3, 19:7
  • II. játszma: 2:3, 7:3, 11:4, 19:8
  • III. játszma: 4:9, 10:9, 19:17, 23:20.

Bóta Enikő: "Az első szettben igazából játékba sem tudtunk lendülni. Nagyon tiszteltük ellenfelünket, ők pedig megnyitottak minket rendesen. Később oldódtunk, valamelyest javult a helyzet, de így is macska-egér harc folyt a pályán. Gratulálok a Békéscsabának."

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!