Kosárőrület: 37 percig szorongatta a TFSE a Sopront!
2020. március 7.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Egészen elképesztő meccset hozott a női kosárlabda Magyar Kupa első elődöntője - számolt be róla kiemelt hírként az origo.hu. A bajnok és kupagyőztes Sopron Basket 37 percen át nem tudott mit kezdeni a lelkesen játszó TFSE-MTK-val, ám végül a címvédő jutott a döntőbe a Magyar Kupában Pécsett, ahol az ellenfele ezúttal is a Szekszárd lesz.

A Sopron Basket számára egészen furcsa módon kezdődött a TFSE-MTK elleni Magyar Kupa elődöntő - írja Lantos Gábor a lap részletes beszámolójában. 2-0-s soproni vezetést követően 10-2-es TFSE-előnynél Gáspár Dávidnak ki kellett kérnie az első idejét. 

Elképesztő lendülettel kezdett tehát a fővárosi csapat, amely 5 perc alatt 18 ponttal terhelte meg annak a Sopronnak a kosarát, amely eddig a hazai és nemzetközi meccseken is extrán védekezett. Itt most - az első negyedben - szó sem volt komoy védekezésről. A játékosok tüzeltek és találtak. Amikor a 7. percben már 42 pontnál járt a csata (22-20 a TFSE javára), a fővárosiak fiatal edzőnője, Magyar Bianka időt kért.

Az első negyed 30-24-es TFSE-vezetéssel zárult. A negyed utolsó két percében a Sopron azért 1-1 blokkal jelezte, hogy keményített a védekezésén, de összességében nagyon szépen játszott a budapesti együttes. A kérdés az volt, bírja-e ezt a hatalmas tempót végig az idény meglepetéscsapata. A második negyed elején a Pécsre rándult soproni nézők ébresztőt kiáltottak - valószínűleg ők sem ehhez voltak szokva.

January triplájával zárkózott a bajnokcsapat (32-27), majd ugyanő dobott egy tempót. A 17. percben Weninger Virág sarokból elengedett triplájával 37-36, azaz már csak 1 ponttal vezetett a TFSE. Jelena Milovanovics triplája már az egyenlítést hozta el. Várható volt, hogy az esélyesebb soproniak visszaveszik a vezetést, ez a 18. percben következett be. Innentől már csak egy csapat volt a pályán, a nagyszünetben 49-43-ra vezetett a Sopron csapata.

Kosárőrület: 37 percig szorongatta a TFSE a Sopront!

Hatalmas meccsre kényszerítette a bajnokot a TFSE-MTK (Kép forrása: MKOSZ)

A TFSE amerikai játékosa, Chanise Jenkins dudaszós triplája volt a második félidő első nagyjelenete. Aztán a másik Jenkins, Alisia dobott be egy duplát és egy büntetőt, 52-52 lett az állás. Megint Januarynak kellett segítenie egy hármassal - a Sopron nem tudott elhúzni. Látványos volt a meccs, senki sem gondolta volna, hogy így tud játszani a TFSE. Mert Bernáth Réka a 26 percben egy újabb triplával ismét a fővárosaiakat juttatta vezetéshez.

Ekkor hol az egyik, hol a másik együttes vezetett 1-1 ponttal. Mindenesetre ebben a szezonban a TFSE volt a második csapat, amely ekkora harcra késztette a Sopront - az első még a DVTK volt a két együttes miskolci összecsapásán. A 29. percben Weninger újra megmentővé lépett elő, a harmadik triplájával 69-64-re lépett el a Sopron, hozzá csatlakozott Tina Jovanovics egyújabb triplával. A rendkívül látványos mérkőzésen az utolsó szünetben 72-67-re vezetett a bajnokcsapat.

Kosárőrület: 37 percig szorongatta a TFSE a Sopront!

A TFSE játékosa, Chaise Jenkins (kékben) 31 pontot dobott a Sopronnak. (Kép forrása: ORIGO)

A negyedik negyedre is maradtak tehát nyitott kérdések. De nem sokáig. Jovanovicsot nem lehetett a palánk alatt tartani, Fegyverneky és Brooks elővette a rutint, 78-67-es soproni vezetésnél a TFSE időt kért.

Az lett volna az igazi csoda, ha innen még felzárkóznak a fővárosiak. Ők teljesen komolyan vették ezt a lehetetlen küldetést, visszajöttek 4 pontra. Ezt a 4 pontot védte a Sopron - ki gondolta volna ezt a mérkőzés elején. A 37 percben a TFSE amerikai játékosa ellökte Fegyvernekyt, ezt a jelenetet már elég kemény összeszólalkozás előzte meg. Egy technikai az egyik, egy sportszerűtlen a másik oldalon - ez volt a salamoni ítélet. Az őrületes csata nyitott kérdésére Weninger Virág tett pontot, aki a hátán egy védővel dobott kosarat. 90-79 a Sopronnak és ezzel el is dőlt ez a végletekig kiélezett, nagyszerű elődöntő.

A Sopron Basket tehát döntős, két gyilkos csata után jutott be a fináléba a címvédő, amely szombaton délután a tavalyi és tavalyelőtti évhez hasonlóan idén is a Szekszárddal találkozik. A KSC ugyanis a másik elődöntőben simán legyőzte a ZTE-t, köszönhetően második negyedbeli remek teljesítményének. A második pénteki elődöntő legeredményesebbje a szekszárdi Tyaunna Marshall volt 21 ponttal.

Gratulálunk csapatunknak ehhez a remek meccshez!

Női kosárlabda Magyar Kupa elődöntők:

  • TFSE-MTK - Sopron Basket 90-99 (30-24, 13-25, 24-23, 23-27)
  • Atomerőmű KSC Szekszárd-ZTE NKK 86-59 (15-20, 30-9, 20-17, 21-13)
2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!