A SPRINT Journal különdíját kapta a nemzetközi TDK-n a TF-es Fülöp Veronika
2024. május 7.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Az egész konferencián egyedüliként, maximális pontszámmal nyerte el a SPRINT Journal különdíját a 24. Nemzetközi Tudományos Diákköri Konferencia legjobb társadalomtudományi előadásáért Fülöp Veronika, a TF osztatlan tanárképzésének 4. évfolyamos hallgatója.

Tornacuccban érkezik az interjúra a TF könyvtárába Fülöp Veronika, egyetemünk osztatlan tanárképzésének negyedik évfolyamos hallgatója. Gyorsan kiderül, dzsúdóórája lesz hamarosan, és még ebédelnie is kell, de természetesen szívesen szakít időt egy rövid interjúra.

Nehéz kezdetek

„Kétszer indultam házi TDK-n, és egyszer országoson, de egyértelmű, hogy ez volt a legsikeresebb szereplésem, amire nagyon büszke vagyok – árulja el Veronika, akinek témavezetője dr. Gyömbér Noémi, a Pszichológia és Sportpszichológia Tanszék egyetemi docense volt. – Az első TDK-n a Covid idején még nem értem el helyezést, a másodikat azonban megnyertem, és ezzel kvalifikáltam magam az országos megméretésre, ahol szintén nem értem el helyezést, mert nagyon izgultam, és – számomra akkor még – nehéz kérdéseket kaptam.” 

Nem marad sokáig rejtély, milyen fába vágta fejszéjét Veronika, ezt is gyorsan elárulja. Témája, a „Homonegativitás és hátrányos megkülönböztetés a testnevelés és a sport területén” (The appearance of homonegativity and discrimination in physical education and sport among university students) nem jellemző kutatási terület, legalábbis nem nálunk.

Mindezt hallva rögtön felmerül az emberben, vajon miért ezzel a „nehéz” témakörrel jelentkezett a TDK-ra?

„Azért választottam, mert volt egy barátom, akit azért ért hátrányos megkülönböztetés a gimnáziumi testnevelés órákon, mert meleg volt. Mély nyomokat hagyott benne, bennem pedig rögtön felmerült, jó lenne megérteni, hogyan fordulhat elő ilyen a sportban. Gondoljunk csak bele, egy ehhez hasonló rossz élmény eltántorítja az illetőt a sporttól, és az azzal járó értékes dolgoktól.”

Bátraké a szerencse

Mindezek után Veronika felkereste dr. Gyömbér Noémit, akivel pszichológiaórán találkozott, és aki már az első TDK-s megméretésén is témavezetője volt. A tanárnő örömmel vállalta a felkérést, ám figyelmeztette hallgatóját, nehéz témát választott.

„Elvégeztem a szakirodalmi áttekintést, összeállítottuk a kérdőívet, majd elküldtük sok-sok fiú versenysportoló diáknak. Örömmel láttam, hogy sokan küldték vissza a kérdőívet. A kutatás eredményeit taglaló előadásom szerencsére a házi és a nemzetközi TDK-n is nagyon jó visszajelzést kapott, ami azt bizonyítja számomra, sikerült megfelelő szintre emelnem a kutatást. A visszajelzések szerint nagyon értékelték, hogy ilyen témát választottam, és kiálltam vele a nagyközönség elé.”

 Meglepő eredmények

Érdekfeszítő hallgatni, ahogyan Veronika elmondja a kutatás – saját bevallása szerint – legaggasztóbb eredményeit, miszerint a férfi versenysportolók körében jelentősebb mértékű a homonegativitás és a szociális távolságtartás azokkal szemben, akik saját nemükhöz vonzódnak.

Azt is megtudjuk, a szakirodalom ezt egyrészt azzal magyarázza, hogy korábban a férfi túlsúly miatt a versenysportban kialakult egy heteronormatív, illetve maszkulin környezet, másrészt azzal, hogy az emberek alapvetően heteroszexuálisnak gondolják, látják a férfi versenysportolókat, ami miatt ők – igyekezvén megfelelni ennek az elvárásnak – a női versenysportolókhoz képest – előítéletesebbek a saját nemükhöz vonzódókkal szemben.

A SPRINT Journal különdíját kapta a nemzetközi TDK n a TF es Fülöp Veronika 2

Győztes csapaton ne változtass!

A történet azonban itt nem ér még véget, hiszen a kutatás eredményeiből tudományos cikk született, sőt – Gyömbér Noémi vezetésével – újabb kutatásba kezd, ám ezúttal nem sportolók, hanem edzők és a testnevelő tanárok hozzáállását kutatja.

Merre tovább?

E kérdésre válaszolva egy klasszikust, Dárdai Pált idézhetünk, aki a Hertha Berlinnél eltöltött első edzősége alatt, amikor temérdek jó csatár közül válogathatott, azt mondta, luxusproblémája van.

Hasonló a helyzet Veronikával is, akinek rengeteg terve van, s akit valószínűleg tárt karokkal várnának az egyetem PhD-képzésén, ám ő szívesen tanulna más egyetemen is, sőt testnevelő tanárként is kipróbálná magát.

Bármelyik mellett dönt, bizonyára nem fog mellényúlni, de azért örülnénk, ha velünk maradna.

Fotó: Bükfa Kristóf

 

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!