A Heinrich Hertz Alapítvány pályázata
2015. május 7.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

A Heinrich Hertz Alapítványt Észak-Rajna-Vesztfália tartománya hozta létre. Célja, hogy támogassa a tudományos együttműködéseket a felsőoktatási intézményekben dolgozó oktatók, a kutatóintézetekben tevékenykedő tudósok, a fiatal kutatók és a kiemelkedően tehetséges egyetemi hallgatók között, azok külföldi tanulmányútjainak a finanszírozása formájában.

Német állampolgárságú kutatóknak, felsőoktatási hallgatóknak van lehetőségük arra, hogy külföldi kutatási célú tartózkodásra pályázzanak, míg a külföldieknek arra, hogy Észak-Rajna-Vesztfáliában végezzenek a program keretében tudományos munkát. Szabály szerint a kuratórium évente két alkalommal ül össze, hogy a beérkezett pályázatokat megtárgyalja. Sürgős esetekben a kuratórium vezetője fel van hatalmazva arra, hogy meghatározott keretek között maga hozzon döntést.

Külföldi pályázó a dokumentációt nem adhatja be egyedül, hanem egy Észak-Rajna-Vesztfáliában tevékenykedő kutatónak kell benyújtania. Legkésőbb a kuratórium ülés előtt három hónappal be kell érkeznie a beadványnak a Heinrich Hertz Alapítvány irodájába. A pályázati anyagnak a következő dokumentumokat kell tartalmaznia:

  1. Önéletrajz (különös tekintettel a tudományos munkásságra)
  2. Az eddigi tanulmányi/tudományos bizonyítványok, képesítések másolata (adott esetben német nyelvű fordítása); egyetemi hallgatók esetében az érettségi vizsga vagy azzal megegyező értékű bizonyítvány másolata
  3. Az ösztöndíj ideje alatt megvalósítandó kutatási terv (német nyelven) és mellé időbeli táblázat csatolása
  4. Az ösztöndíj igényelt időtartamának és finanszírozási mértékének megadása (indoklással)
  5. Német ösztöndíjas külföldi tartózkodása esetén szükség van a befogadó külföldi intézménytől, illetve az ott dolgozó partnerkutatótól egy befogadó igazolásra (német nyelvű fordítással)
  6. Szabály szerint be kell nyújtania a külföldi pályázónak egy igazolást a német nyelvtudásáról és a német kutatónak/hallgatónak pedig a fogadó állam nyelvének az alapszintű ismeretéről
  7. Információnyújtás a pályázónak az ösztöndíj lejárta után tervezett tevékenységeiről
  8. Ha ez az eset áll fenn, tájékoztatás arról, mely másik németországi kutatói helyre adott be pályázatot a jelentkező ösztöndíjra
  9. Két, más németországi felsőoktatási intézményben dolgozó kutató nevének a megadása - elérhetőségeivel együtt (munkahely címe, telefon, fax-szám és email cím) – akik adott esetben hajlandóak ajánlólevelet adni
A támogatási időszak - szabály szerint - egy év lehet, de kivételes esetekben további egy évvel meghosszabbítható. Az ösztöndíj során a Heinrich Hertz Alapítvány állja a tartózkodási és az utazási költségeket. Az egészségügyi biztosítás, valamint a dologi költségek a kutatókat terheli. A támogatási összeg maximum 1500 euró havonta. Házastársi hozzájárulás címén - külön engedélyeztetés útján - további 200 euróban lehet részesülni.

További információk itt.

A pályázati beadással kapcsolatban szakmai tanácsadás itt kérhető: Martina Schöler, Heinrich Hertz Stiftung / Heinrich Hertz Alapítvány Völklinger Straße 49 40221 Düsseldorf (telefon: 00 49 211 896 4266 | email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!