Pályázat az Európai Unióval kapcsolatos témák kidolgozására
2019. január 14.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete vezetőjének és a Országgyűlés Elnökének pályázati felhívása az Európai Unióval kapcsolatos témák kidolgozására felsőoktatásban résztvevő hallgatók számára.

A pályázók köre

A pályázatra a magyarországi felsőoktatási intézmények alap-, mester- vagy osztatlan képzésében részt vevő, valamint a Magyarországgal szomszédos államok magyar nyelven is oktató felsőoktatási intézményeinek 30 évnél fiatalabb, nappali vagy levelező tagozatos, aktív státuszú hallgatói jelentkezhetnek.

A pályázat részletei

Pályázni magyar nyelvű pályaművel lehet, amely a meghirdetett témakörök közül egy témát vizsgál. Az előző évek pályaműveit nem lehet újból benyújtani. A pályaműveket nem kell bekötni.

Témák:

  1. Egy szabadon választott uniós politika jelenlegi, illetve 2020 után várható szabályai.
  2. Magyarország vagy egy másik EU-tagállam európai uniós tagságának tapasztalatai.
  3. Az Európai Unió 2020 utáni időszakra vonatkozó többéves költségvetésének tárgyalásai.
  4. Az Európai Unió jövőjéről folytatott vita.
  5. Az Egyesült Királyság kilépésének lehetséges hatásai a tagállamokra, az uniós intézményekre és politikákra.
  6. Az Európai Unió válasza az Új globális kihívásokra (pl. migráció, klímaváltozás, energiabiztonság, demográfia).
  7. A Visegrádi négyek és a regionális együttműködés jelentősége.
  8. Az uniós csatlakozás társadalmi vonatkozásai, különös tekintettel a Kárpát-medencei kisebbségi közösségek helyzetére.
  9. Az őshonos nemzeti közösségek helyzetének védelme és előmozdításának lehetőségei az Európai Unióban (pl. polgári kezdeményezés).

A pályázatot jeligével kell ellátni. E jeligével ellátott zárt borítékban kérik a pályázó nevét, születési dátumát, postacímét, telefonszámát, e-mail-címét, az adatkezelési tájékoztató megismerésével kapcsolatos nyilatkozatát, továbbá hallgatói jogviszonyának igazolását.

A pályázat eredményhirdetésére és a díjkiosztásra előreláthatóan 2019 tavaszán kerül sor az Országházban. A díjnyertes tanulmányokat az Országgyűlés Hivatala honlapján, elektronikus formában megjelenteti.

A pályázatok értékelése, díjazás

  1. helyezett: 400 000 Ft
  2. helyezett: 300 000 Ft
  3. helyezett: 200 000 Ft

valamint két különdíj, egyenként 150 000 Ft

A díjazottak a fenti pénzjutalmon felül, az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének felajánlásából 2019-ben többnapos brüsszeli tanulmányúton vehetnek részt.

Pályázat benyújtása

A pályázatot — egy példányban — az alábbi címre lehet küldeni: Dr. Bárány Tibor törvényhozási főigazgató-helyettes, Országgyűlés Hivatala 1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3. (személyesen vagy ajánlott küldeményként az Országgyűlés Bp. V. kerület, Honvéd utca 28. alatti levélátvevőjébe).

Határidő: 2019. február 15.

Forrás >>>

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!