Értékes tapasztalatokat, új kapcsolatokat hozott a torinói kurzus
2024. július 17.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

2024. július 8-12. között Torinóban az Erasmus + KA131-es project keretein belül rendezték a “Neuromuszkuláris adaptációk és mérési lehetőségek a sportban” című BIP ("blended intensive program") intenzív kurzust.

Az egyhetes online felkészülést követően 16 óra elméleti tananyag következett immár Torinóban, melynek egy részét 16 óra kiscsoportos foglalkozás keretében a gyakorlatba is átültethették a hallgatók.

A TF-es előadók (Hegyi András és Péter Annamária, Kineziológia Tanszék) mellett olasz, finn, spanyol, portugál, izraeli és angol egyetemekről érkeztek a biomechanika kiemelkedő szakemberei. Összesen 36 hallgató vett részt a kurzuson, ebből kilencen érkeztek a TF-ről. Ezzel a helyi egyetem után a TF képviselte magát legnagyobb számban. A résztvevők tapasztalataiból szemezgettünk.

Pocsai Eszter, PhD hallgató így értékelt: „Nagyszerű volt nemzetközi közegben tanulni, a kiscsoportos munka segített, hogy különböző perspektívákból világítsunk meg egy-egy problémát. Remélem a jövőben is lesz lehetőség még több TF-es hallgatóval együtt részt venni hasonló nemzetközi kurzusokon, mert nemcsak a sporttudomány területén, hanem személyiségünkben is sokat lehet így fejlődni.”

Ahman Mehmet PhD hallgató az oktatás magas színvonalát emelte ki: „Az előadások során a neuromuszkuláris rendszer működését kiemelkedő szakemberek előadásain keresztül ismerhettük meg. Nagyon hálás vagyok, hogy részt vehettem ezen a képzésen.”

Értékes tapasztalatokat új kapcsolatokat hozott a torinói kurzus 1

Bodgán András, aki pár hete szerezte meg edzői diplomáját és jelentkezett MSc humánkineziológia képzésre, az olasz hallgatók programozási képzettségét találta kifejezetten motiválónak: „Már egy ideje foglalkoztat, hogy megtanuljak programozni, hogy a kutatás során gyűjtött adatokat gyorsabban és megbízhatóbban tudjam feldolgozni. A kurzus során újabb motivációt merítettem, sőt a helyi hallgatók azt mondták, nagyon szívesen segítenek oktatási anyagok megosztásával, és kérdéseimmel fordulhatok hozzájuk a jövőben.”

Csizmadia Beáta és Szabó Árpád PhD hallgatók és Böndör Dániel osztatlan tanárképzéses hallgató a nemzetközi kapcsolatok kiépítésének lehetőségét tartották a legértékesebbnek, valamint kiemelték, hogy a rendkívül intenzív oktatás mellett a szervezők nagy súlyt fektettek a társas programokra, mint sárkányhajózás a Pó folyón vagy éppen Torinó történelmi belvárosának bemutatása.

Mezei Luca, Veszeli Fanni és Csordás Dávid hallgatók is elégedetten nyilatkoztak.

Mint megtudtuk, a torinói LiSiN laboratóriumból Alberto Botter és Taian Vieira kutatói együttműködésben áll a TF-ről meghívott oktatókkal. A közös kutatások megbeszélése így szintén fontos szerepet kapott az olaszországi út során.

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!