Elhunyt a TF legendás vezetőtanára, Pignitzkyné Lugos Ilona Ágota
2024. június 7.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Hosszú és példaértékű méltósággal viselt betegség után 74 éves korában elhunyt Pignitzkyné Lugos Ilona Ágota, "Pigi", a TF legendás vezetőtanára.

A Koltai Jenő-féle gerelyhajító csapat tagjaként olimpiai kerettag, a Honvéd, a TFSE és az MTK sportolója volt. Tornászként kezdte sportolói pályafutását a Honvédban, majd ugyanott válogatott gerelyhajító lett. Többszörös magyar bajnok, legjobb eredménye 48,84 méter volt, amelyet 1971-ben ért el.

TF-es hallgatóként kétszer kapott Jó Tanuló, Jó sportoló-díjat, közben a Magyar Népköztársaság ösztöndíjasa is lett. Hosszú ideig tanított a budapesti Vörösmarty Mihály Gimnáziumban, ahol a drámatagozat létrehozásában is nagy szerepet játszott. Később a budapesti Deutsche Schuléban is tanított, majd a Telki Általános Iskola igazgatója volt évekig.

Elhunyt a TF legendás vezetőtanára Pignitzkyné Lugos Ilona Ágota

A TF az egész szakmai életútját áthatotta. Oktatóként közreműködött a tánc és a néptánc oktatásában, illetve hosszú ideig vezetőtanárként segítette a tanítási gyakorlatokat.

Szakmai pályafutásában a tantervelmélet és tantervfejlesztés – gyakorló szakemberként – központi szerepet töltött be. Részt vett a 2003-as, a 2007-es és a 2012-es Nemzeti alaptanterv fejlesztésében, és a 2012- es Kerettanterv gimnáziumi szakaszának fejlesztését ő vezette.

2013-tól nyugdíjas testnevelő tanárként a Magyar Diáksport Szövetségben dolgozott, ahol utolsó éveiben az Aktív iskola koncepciójának magyarországi bevezetésén munkálkodott. Egész életében hitt a testnevelés holisztikus pedagógiai koncepciójában, és küzdött a sztereotíp, autoriter testnevelés-gyakorlat ellen. A tánc, a vízitúrázás, a túrázás és a hegymászás, valamint a síelés meghatározó szerepet töltött be életében. Sok ezer diákjával szerettette meg a természetet és az aktív életmódot. Az egyik első testnevelő tanár volt a 80-as években, akinek a testnevelésóráin megjelent a zene és a tánc.

Munkássága örökre bevésődött a hazai testnevelés-oktatásába.

Nyugodj békében, Pigi!

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!