Tárgyalások Svájcban
2024. április 8.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

A Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem háromfős delegációja március végén több partnerrel is tárgyalt Svájcban.

A Berni Egyetemen tett látogatást március 26-án dr. habil. Kádár Judit, a Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatóságának vezetője, Szabó András műveleti vezető és Sztojalovszky Gabriella, a nemzetközi kapcsolatok koordinátora. A találkozón a partneregyetem képviseletében részt vett prof. dr. Claudio R. Nigg, az Egészségtudományi Kar dékánja, prof. dr. Siegfried Nagel, a Sportmenedzsment és Sportszociológia Kar dékánja, dr. Christian Moesch és dr. Pascal Stegmann oktatók, Valentina Fischle, a Worksite Wellness projekt vezetője, valamint Yesim Ege Vogel, a Sporttudományi Kar titkárságvezetője.

A megbeszélés célja a két intézmény közötti szorosabb sporttudományi együttműködés volt. Az intézmény és a TF már négy éve szervez sikeresen közös webináriumokat, ám mindkét fél úgy véli, még több projektben lehetne összekapcsolni a két intézményt, és még több területen lehetne lehetőséget teremteni a közös munkára, ideértve a sportmenedzsment és a rekreáció területét, illetve a Healy Campus-projektet is. Ezenfelül a Berni Egyetem megerősítette részvételét a 2025. évi EASM konferencián, amelynek egyetemünk ad otthont.

A látogatás során a Berni Egyetem képviselői betekintést engedtek intézményük működésébe, valamint lehetőség nyílt a sportlétesítmények megtekintésére is. Sikeres példaként kiemelték a vívó-, a cselgáncs- és a kosárlabdaközpontokat, és bemutatták az új, digitálisan kivetíthető sportteljesítmény-mérő eszközöket is, valamint a Berni Egyetem által a sportolóknak fenntartott alvástábort. A Berni Egyetem és a TF képviselői további tárgyalásokat terveznek az együttműködés terén.

Március 27-én a delegáció a Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetségnél járt, melyről külön cikk készült.

Március 28-án a TF delegációja már Lausanne-ban kezdte a napot, ahol a Nemzetközi Olimpiai Bizottság Olympic Solidarity (OS) képviselőivel találkoztak.

Elsősorban a már majdnem négy évtizede kooperációban működő Nemzetközi Edzőképző Tanfolyam (NET) érdekében találkoztak, és stratégiai jellegű jelenlegi kérdések, valamint közös jövőbeni tervek voltak terítéken az igen komoly presztízsű, jó hangulatú eseményen.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság Olimpic Solidarity részéről Yassine Yousfi, az OS vezetője volt jelen a tárgyaláson. A megbeszélésen a NET aktuális kérdései mellett a TF sports coaching és sport diplomacy posztgraduális programjait is megvitatták, a a közös utak keresése során. A 2024-es párizsi Olimpia kapcsán a NET alumni is szóba került egy közös promóció érdekében. E kezdeményezés a NET-en végzett külföldi hallgatók olimpiai szereplését, pozícióját, előmenetelét reklámértékként veszi számba. A NET alumni edzői életpályákról közös adatbázis is készül. A találkozó igen sikeresnek mondható, szorosabb együttműködéssel és közös nemzetközi kommunikációval tért haza a TF delegáció, majd látott neki a munkának.

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!