Nyilvános rögbibemutató helyszíne lesz a Dr. Koltai Jenő Sportközpont
2024. március 6.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

A Magyarországon is egyre népszerűbb, ám még mindig kuriózumszámba menő sportággal, a rögbivel ismerkedhetünk meg március 13-án, szerdán 16 órakor a Dr. Koltai Jenő Sportközpontban.

A rögbi eredete 1823-ig nyúlik vissza, amikor a legenda szerint az angliai Rugby városában egy futballmérkőzés közben az egyik játékos felkapta a labdát, berohant a kapuba, letette a labdát, majd felkiáltott: “Gól!” Az első nemzetközi mérkőzést Anglia és Skócia játszotta 1871-ben. A sportág 1900 és 1924 között négy nyári játékok programján is szerepelt, majd hétfős változata a 2016-os Rio de Janeiró-i játékokon kapott helyet. A FIRA, azaz a Nemzetközi Amatőr Rögbiszövetség 1934-ben alakult meg Anglia, Skócia, Wales és Írország részvételével. 1994-ben a szervezet új neve International Rugby Board lett, amely a sportág legjelentősebb eseményét, a Hat Nemzet Kupáját rendezi. A sportág jelenlegi világbajnoka Dél-Afrika.

A Magyar Rögbi Szövetség meghívására március közepén hazánkba, illetve a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetemre (TF) látogatnak a rögbi tanítómesterei.

„A rögbisport egyetemi sikertörténete” nevet viselő program keretében március 13-án, szerdán ugyanis a Cambridge University előadói tartanak előadást és workshopot, majd 16 órától pályagyakorlatokat, illetve játék- és edzéselemeket mutatnak be – utóbbiakat a Dr. Koltai Jenő Sportközpontban.

A pályagyakorlatokkal fűszerezett rögbibemutatóra várjuk azokat a hallgatóinkat és dolgozóinkat, aki szeretik a sportágat, érdeklődnek iránta, és szeretnének kipróbálni egy-egy játékelemet.  

Akit érdekel a részvétel, március 10-ig jelentkezzen Hadusfalvy Polettnél a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail-címen.

Akinek pedig nem elég ennyi a rögbiből, március 16-án, szombaton látogasson el a Budapest Rugby Centerbe, ahol a Cambridge-i Egyetem csapata és a magyar válogatott mérkőzik meg egymással a Szentgyörgyi Albertről elnevezett kupáért. Mint a sportág hazai kedvelői közül sokan tudják, az első magyar rögbimérkőzésen 1912-ben a magyarok ellenfele a Cambridge Rugby Club volt, amely most több mint 100 év elteltével tér vissza a magyar fővárosba.

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!